Тревожността от раздялата е разстройство, което най-често се проявява при

...
Тревожността от раздялата е разстройство, което най-често се проявява при
Коментари Харесай

Тревожност при раздяла: какви са симптомите и има ли лечение?

Тревожността от раздялата е разстройство, което най-често се демонстрира при дребните деца. В основата му стои страхът от разлъка с обичан човек и постоянно се свързва освен с натоварващи мисли, само че и с физически неразположения.

Тревожността при разлъка може да се открие и при възрастните. Какви са признаците? Как може да се лекува? За всичко това ще разкажем по-долу.

 тревога

Това е едно от най-честите тревожни разстройства. Това е болестен боязън от разлъка с околните ни хора.

При бебета на възраст сред 9 и 11 месеца тревогата при разлъка е естествено събитие. Обикновено се свързва с нервна реакция при разлъка с родителя, да вземем за пример рев. Следващият стадий от живота, в който страховете от разлъка са естествени, е сред 3 и 5 години.

Патологичните държания могат да бъдат наречени тревожни положения, които се появяват при деца на друга възраст, юноши или възрастни. 

 тревога

Специалистите разделят аргументите за тревогата при разлъка на три групи: психически, екологични и биологични

Първата група, виновна за появяването на тревога, е основно неспособността да се реагира вярно на страха, както и свръхчувствителността. Такова влечение може да докара до развиване на избрани тревожни разстройства.

Ако биологичните фактори на тревога при разлъка са свързани с наследствени разстройства, тогава вероятността от тревога е по-висока при потомците на хора, страдащи от меланхолия или други психологични разстройства.

Последната група, обвързвана с появяването на тревога от разлъка, са факторите на околната среда. В този случай тревожните разстройства могат да се появят при деца, чиито родители са били прекомерно внимателни или, в противен случай, не са им отделили задоволително време.

Тревожността от разлъка също е разследване от прекарване на сложни житейски обстановки като бракоразвод на родителите или гибел на обичан човек. 

 тревога

Симптомите

Както споменахме нагоре, тревогата от разлъка нормално се свързва с отделянето на детето от някой от членовете на фамилията или непосредствен човек. Може да се прояви, когато родителите изоставен къщата, а при най-малките деца даже откакто изоставен къщата. Не забравяйте да не подценявате паническата реакция на нуждата детето ви да отиде на детска градина или учебно заведение

Струва си да наблюдавате детето си и да прецените дали държанието му не надвишава избрани признати стандарти, тъй като това, което множеството родители считат за измислици на детето, може да се окаже безпокойствие от разлъка.

Най-честите признаци (с изключение на страха от раздяла), които са присъщи за тревогата при разлъка, включват:

- нарушаване на съня,
- непрекъснато мислене за болест и гибел,
- употребявайки неистини, с цел да останете покрай родителите си.

Когато става въпрос за образци за соматични болести, те сигурно могат да включват:

- гадене,
- стомашни болки,
- зной
- проблеми с концентрацията,
- сърцетуптене,
- главоболие,
- повръщане,
- фотофобия.

Лечението

Тревожността от разлъка, както всяко психологично разстройство, не е разбиране, което може да бъде подценено.

Напротив, постоянно е нужна консултация със експерт, който да дефинира метода на лекуване.

Обикновено тревогата при разлъка изисква психическа терапия. Онлайн психотерапията е отлично решение, с помощта на което ще постигнете същите резултати, без да напускате дома си. Не подценявайте признаците си, защото нищо няма да изчезне от единствено себе си.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР