Третото издание на София ДокуМентал ще бъде открито на 19

...
Третото издание на София ДокуМентал ще бъде открито на 19
Коментари Харесай

Филмът ``Убийството на един журналист`` открива третото издание на ``София ДокуМентал`` - Култура

Третото издание на " София ДокуМентал " ще бъде намерено на 19 септември под купола на Ларгото с кино лентата „ Убийството на един публицист “ (2022, реж. Мат Сарнецки, САЩ).

Лентата споделя за убийството на Ян Куцияк.

„ Режисьорът ни демонстрира от близко следствието на убийството на словашкия публицист Ян Куцияк и разкрива разтърсващите мащаби на корупционните връзки в политическия хайлайф. Този филм е самобитно продължение на изключителната работа на Куциак и ни припомня, че би трябвало да внимаваме какво се случва и в личната ни страна “, споделят Мартичка Божилова, шеф на фестивала, и Еви Карагеоргу, програматор.

В тазгодишното издание на фестивала са включени 28 кино лентата от България, Франция, Хърватска, Швеция, Германия, Литва, Украйна, Чехия, Дания, Англия, Италия, Грузия, Сърбия, Белгия, Полша, Унгария, Бразилия и Съединени американски щати. Сред заглавията, феновете ще могат да видят „ Навални “ . Документалният филм, наподобява повече на шпионски трилър. Той наблюдава Навални и работата му с българския проверяващ публицист Христо Грозев, който се пробва да разбере кой е отровил Алексей Навални по време на полет от Сибир за Москва през 2020 година. Зрителите ще могат да видят също и „ TikTok, Boom “ , който преглежда големия триумф на първото китайско приложение, което надминава колосите от Силициевата котловина.

В „ Да станеш Кусто “ , двукратно номинираната за Оскар режисьорка Лиз Гарбъс надниква в живота на Жак-Ив Кусто, емблематичните му филми, изобретения и прекарвания, които са го трансформирали в най-разпознаваемия екологичен глас на 20-ти век - той е индивидът, който въодушевява генерации да пазят Земята.

Зрителите ще могат да видят и две български министър председатели. За първи път в България ще бъде показан „ Нямаш място в нашия град “ . Филмът е първата копродукция на HBO Max за България. Документалният филм-наблюдение на режисьора Николай Стефанов придвижва публиката измежду футболната агитка на „ най-коравия “ град в България — Перник. Благодарение на невиждания достъп, камерата на Николай Стефанов наблюдава публични и персонални рецесии, с цел да покаже живота оттатък коравия външен тип и клишираните вицове. Режисьорът изследва живота на героите с неприкритост и автентичен интерес, показвайки, че нищо не е единствено черно или бяло и че всеки, без значение от средата си, желае по-добър живот за себе си и децата си.

„ Колите, с които нахлухме в капитализма “ на тандема Борис Мисирков и Георги Богданов, ще закрие София ДокуМентал. Този филм преглежда вълнуващата история на социалистическите коли, като демонстрира няколко персонални истории, които не без комизъм свидетелстват за събитията и компликациите на отминалите времена. Автомобилът в миналото е бил обсъждан и като оръжие против империалистическия зложелател.

Третото издание на интернационалния кино фестивал ще се организира сред 19-28 септември 2022 година Зрителите ще могат да гледат писмено кино в Дом на киното, Чешки център, Люмиер и на особено основаното за фестивала Pop up кино в Ларго София .

Пълната стратегия и часовете на прожекциите

София ДокуМентал е първият интернационален фестивал в България за художествено писмено кино с фокус върху човешките права. Организирано от Балкански документален център и фондация “Конрад Аденауер ”, в партньорство с Чешки център София и Посолството на Чешката република в София, събитието е самобитна платформа за дебата за човешките права, която работи със селекция и проявление пред необятен кръг от българска и интернационална аудитория на качествени документални филми. Чрез прожекции и диалози фестивалът ще се концентрира върху най-наболелите проблеми на човешките права, като направи тематиката налична за по-голяма аудитория. Така форумът ще способства за повишение.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР