Третият мандат на китайския лидер Си Дзинпин начело на партията

...
Третият мандат на китайския лидер Си Дзинпин начело на партията
Коментари Харесай

Здравето, жена или промяна на курса. Какво стои зад оставката на китайския външен министър

Третият мандат на китайския водач Си Дзинпин отпред на партията и страната, почнал предходната есен, изглеждаше като негов успех през цялото време. Опозицията е прочистена, степента на надзор над политическия хайлайф е неоспорима, едрият капитал също е подложен под надзор, а въздействието на Пекин на външната сцена е по-голямо от всеки път при комунистическото ръководство на страната.

За разлика от предходните години, когато измежду водачите на висшите органи на партията и страната имаше доста от тези, които отидоха при Си Дзинпин „ по завещание “, вследствие на комплицирани междуфракционни съглашения, този път екипът е от правилни сътрудници. Изглежда, че в кадровия въпрос, на който Си Дзинпин обръща особено внимание, няма да има пробиви.

Но както демонстрираха събитията от последния месец, нещо не върви по проект.

Говорим за изгубването на външния министър Цин Ган от общественото пространство и решението на Постоянния комитет на Общокитайския национален конгрес (китайския парламент) да го освободи от служба на 25 юли.

Ван И, който към този момент заемаше този пост през 2013–2022 година, се върна на длъжността началник на ведомството по външни работи откакто след 20-ия конгрес на Комунистическата партия през октомври 2022 година беше нараснал в комисията по външните работи на Централния комитет на Партията.

Цин Ган остава на поста си единствено шест месеца. Само преди три месеца той беше определен за член на Държавния съвет на Китайската национална република, т.е. закупи статут сред вицепремиер и елементарен министър.

В Китай министрите, с редки изключения, заемат постовете си пет или повече години, тъй че прибързаната оставка на Чин Ган би повдигнала въпроси сама по себе си. Предвид мистериозното му изгубване обаче тя закупи абсурден привкус и накърни имиджа на КНР като страна, в която всичко е по проект и под надзор.

Версии за случилото се

Всъщност какво в действителност се е случило с Цин Ган, никой не знае.

Вътрешната кухня на най-висшия китайски политически хайлайф постоянно е била " черна кутия ", а в този момент опитите за навлизане в нея също са изпълнени със съществени проблеми в китайската страна. На този декор наблюдаващите са принудени да оперират с догатки и клюки, което постоянно отдалечава доста от действителното схващане на обстановката.

Официалната версия за оставката на служителя е здравословното му положение.

На заниманията на 25 юни, когато Цин Ган е забелязан за последно, той в действителност не наподобява добре. Освен това, както прибавят специалистите, Цин сътвори усещане на свръхотговорен човек, един от тези, които безусловно „ горят на работа “, затова, поради нервния геополитически декор, в който трябваше да управлява външнополитическото ведомство, сривовете в действителност са вероятни.

И въпреки всичко, тази версия е сложна за поверие.

Мистериозното изгубване на шефа на външното министерство на Китайската национална република оказва мощно въздействие върху имиджа на Китайската национална република. И колкото и неприятен да беше министърът, след месец грижовните бойни приятели щяха да намерят опция да го показват пред обществото. Това не се случи, което ни принуждава да разгледаме деликатно неофициалните версии, обясняващи случая с Цин Ган.

Според тях Цин Ган е станал жертва на смъртоносна композиция от условия: от една страна, „ морална нечистотия “ (а точно спекулация с известната хонконгска журналистка Фу Сяотян, която роди извънбрачно дете в края на предходната година), въпреки това, ползата към цялата тази история със западните разследващи организации.

Хонконгските медии, които нашумяха към цялата тази история, показват като най-очевидно доказателство обстоятелството, че на 19 март 2023 година, рождения ден на Цин Ган, Фу Сяотян разгласява фотография на новородения си наследник в обществената си мрежа Weibo с надпис: „ Честит рожден ден баща “.

Доказателствата за връзките на журналиста със специфичните служби, несъмнено, не са обществено притежание. Но, още веднъж, редица хонконгски медии, които не се стесняват от жълтеникавостта си, пишат за това като за даденост.

Върху останалото може да се спекулира, само че е ясно, че цялата тази история е несъвместима с работата на министъра на външните работи и освен отбраната на националните ползи при реализирането на външнополитически контакти, само че и мъдростта на Си Дзинпин и неговите съветници, които назначиха отпред на Министерство на външните работи човек с такива „ скелети в шкафа “.

Тази версия обаче не дава отговор на всички въпроси, които пораждат по отношение на изгубването на министъра. И тук, несъмнено, както постоянно, има разнообразни тайни теории.

Теоретиците на конспирацията също не дават никакви доказателства за заключенията си, само че за тях е явно, че битката към Цин Ган е битка към външната политика на КНР.

Цин Ган, експерт по англосаксонските страни по образование и професионален опит, е бил дипломат на Китай в Съединените щати през 2021-2022 година и е считан за водещ специалист по връзките с Вашингтон. При Цин Ган външната политика на КНР резервира антиамериканския уклон, който беше заложен при Ван И.

Според теоретиците на конспирацията скандалната оставка на Цин Ган е опит да се преобърне антиамериканският вектор на политиката на Пекин и като цяло да се отслаби способността на КНР да въздейства на интернационалните процеси.

Слабостта на сходно размишление обаче се крие във обстоятелството, че Цин Ган, макар високата си позиция на министър, имаше доста лимитирано въздействие върху външната политика. В Китай тя се дефинира от партийната комисия по външни работи, чийто ръководител е самият Си Дзинпин, а ръководителят на офиса (и фактическият куратор на цялата външна политика) е Ван И. Този, който стана новият - остарял министър.

И е невероятно да се подозира Ван И в някакви благосклонности към Вашингтон.

Какво следва

Ключовият въпрос е дали завръщането на 69-годишния Ван И е краткотрайно или той, сходно на шефа си, ще остане на поста през целия трети мандат.

Ако назначението е краткотрайно, вероятни са разнообразни разновидности за по-нататъшно развиване на събитията: включително до „ възобновяване “ на самия Цин Ган. Ако обаче се опитате да прогнозирате назначението на нов министър, би трябвало да разберете, че изборът ще бъде изработен от доста стеснен брой чиновници.

Традиционно се счита, че позиция от подобен диаметър може да заема единствено член на Централен комитет на партията и то с опит в профила.

Един от тези, които изцяло дават отговор на тези условия, е 60-годишният Лю Хайсин.

Блестящ европеист, работил във Франция, през юли 2022 година той беше изпратен на друга работа и стана заместник-началник на кабинета на Съвета за държавна сигурност на Централен комитет на КПК, а през есента беше определен в Централен комитет. Според китайската " таблица за ранговете " този пост подхожда на равнището на " чженбуцзи ", т.е. министър. Съветът за държавна сигурност е извънредно авторитетна конструкция, която последователно избира за себе си избрани области на външната политика.

Скандалът с Цин Ган и последвалото назначение на човек от Съвета за началник на външното министерство може да се пояснява като безапелационна победа на „ силоваците “ от службите за сигурност.

Друг член на Централния комитет с дипломатическо минало е 59-годишният Лю Джианчао, който е учил и работил в Обединеното кралство и по-късно оглавявал китайските посолства във Филипините и Индонезия.

Слуховете свързват с него съществуването на специфични контакти с представители на англосаксонските страни. Сега той управлява отдела за интернационалните връзки на Централен комитет на КПК, т.е. дава отговор за междупартийните контакти. Формално назначението му на министър ще бъде намаление.

И най-после, заслужава да се означи, че секретарят на партийния комитет на Министерството на външните работи на КНР не е министър, а 62-годишния Ци Ю. Но за разлика от двамата Лю, той няма дипломатически опит и прави кариера в партийната администрация. Много е мъчно да си представим, че новият министър, т.е. априори човек, който би трябвало да се появява доста пред интернационалната общественост, ще бъде той, а не някой от класическите дипломати.

В същото време би трябвало да разберем, че в актуалната политическа система в Китай постът външен министър не значи надзор върху определянето и използването на външната политика. Както бе упоменато нагоре, това е прерогатив на най-високите партийни структури и в тях господството на Си Дзинпин към момента не е под подозрение. Ситуацията с Цин Ган удари имиджа на политическия режим, който Си е построил, само че е малко евентуално това да докара до неговата преконфигурация.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР