Tретата линия на метрото, специално на първия етап, се движи

...
Tретата линия на метрото, специално на първия етап, се движи
Коментари Харесай

8 метростанции от третия лъч на метрото ще са готови до есента на 2019 г.

Tретата линия на метрото, особено на първия стадий, се движи по график и чакаме до есента на 2019 година да бъде пуснат първият стадий, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.


Тя изясни, че този стадий включва близо 8 км нови метролинии и 8 метростанции. В момента се създават и влаковете за новата линия на метрото. Очаква се тази година 5 от влаковете да бъдат създадени и да дойдат в България.

„ Този план се финансира значително от Оперативна програма „ Транспорт “. От към половин милиард евро, общо към 390 млн. евро са безплатна финансова помощ. Разбира се и присъединяване на Столична община, финансовото присъединяване, е също значително. Ние сме подсигурили, че за построяването на повече линии на метрото ще осигурим средства, по тази причина и по мое гледище започнахме и втория стадий на метрото в Овча купел, при Околовръстен път “, добави още кметът на София.



„ Очакваме до есента тази година да освободим наземното придвижване тук в този сектор, в остарелия тип и остарелия габарит и вършим всичко допустимо да работим в синхрон, с цел да можем по едно и също време с подземната работа, да се оправяме и с наземните задания. Там, където минава метрото имаме актуализирани булеварди, тротоари и осветяване. Очакваме с построяването на третата линия на метрото да спестяваме към 90 000 тона нездравословни излъчвания на година “, разяснява Фандъкова.

Тя добави, че поетапно се възвръщат и елементи от булевардите „ Пенчо Славейков “ и „ Георги Софийски “.

Строителството на третия лъч от софийското метро стартира при започване на 2016 година с най-тежкия сектор сред " Красно село " и " Малък градски спектакъл зад канала " в центъра на града.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР