Треньорът на Англия Сарина Вигман се стреми към приказен край на Световното първенство за жени

...
Когато Англия спечели място на финала на Световното първенство за
Коментари Харесай

Когато Англия спечели място на финала на Световното първенство за жени през 2023 г., холандският мениджър на отбора Сарина Вигман стана първият треньор, който достигна до последния мач от турнира с две различни нации. След загубата във финала с Холандия през 2019 г., победа за лъвиците срещу Испания ще накара Вигман да вземе трофей, който мнозина смятат за напълно заслужен.

Вигман не е непознат за големите футболни финали. Като мениджър тя вече спечели европейската купа с Холандия през 2017 г. и отново с Англия през 2022 г. Тя също изведе Холандия до финала на Световното първенство през 2019 г., но не и до победа, петно ​​върху иначе впечатляващата кариера.

И сега тя има шанса да поправи, тъй като нейният отбор на Англия се изправя срещу Испания в неделя на финала на Световното първенство за жени в Сидни.

Плодовитият футболен мениджър и бивш учител по физическо пое ръководната длъжност на Лъвиците в решаващ момент, когато Англия беше на две години от домакинството на турнира за Европейската купа за жени през 2022 г.

Това беше достатъчно време за Wiegman, за да превърне отбор, който изглеждаше лишен от късмета си, в почти непобедима машина. По време на нейното управление лъвиците спечелиха 30 от 38 мача и загубиха само един.

Сред победите са финалът на Евро 2022, игран на домашна трева на лондонския стадион Уембли срещу Германия, и финалисима, който изправи европейските шампиони срещу Бразилия, победители в Копа Америка на жените през 2022 г.

На Световното първенство за жени през 2023 г. имаше моменти, по-специално срещу Хаити и Нигерия, когато англичаните бяха предизвикани, дори разклатени, но въпреки това спечелиха всеки мач.

Уверена победа на полуфинал срещу страната домакин Австралия осигури мястото на Вигман в историческите книги като първия треньор на мъжки или женски отбор, извел две различни нации до последователни финали.

Английско бягане Австралийците се надяват да организират финал на Световното първенство за жени срещу Испания

 

Почти английска схваната горна устна 

„Шансът като треньор и като играч да стигнеш до финалите е наистина специален“, каза Вигман в пресконференция след полуфиналния мач. „Никога не приемам нищо за даденост, но чувам ли малко приказки или нещо подобно?“ 

Думите й бяха нехарактерно емоционални. Вигман е известна със своето спокойно, събрано присъствие – дори отстрани – стил, който я прави естествена за флегматичния английски отбор. Нейните играчи я защитиха на шега от твърденията, че е „робот“. 

Нейните методи и тактическият й гений често говорят сами за себе си. Тя е изградила стоманена защита на Англия, която все още има гъвкавост. В Австралия, тя премина от обичайната формация на отбора 4-3-3 към 3-5-2, за да се приспособи към контузии, които заплашваха да подкопаят отбора. 

Липсващите нападатели Фран Кърби и Бет Мийд оставиха дупка в отбора, която Вигман просто адаптира на – както направи, когато нападателят Лорън Джеймс беше отстранен на четвъртфинала срещу Колумбия. 

Под напрежение тя запази хладно доверие в играчите, които има на свое разположение. 

„На това Световно първенство, с контузии и сега отстраняването на Джеймс, [Вигман] вероятно вече е на план F или G,” написа пенсионираната английска играчка Елън Уайт за BBC. „Чувствам се така, сякаш всеки мач хвърля нещо различно, но досега Вигман и Англия се справят с това. Екипът все още е обединен и ще вярва в нейната способност да измисля нещата.“

Пионер 

„Когато започнах да играя футбол като 6-годишно момиче, не ни беше позволено да играем, така че играех нелегално“, каза Вигман пред BBC през 2021 г. 

Оттогава тя има 100 мача като международен защитник за Холандия и като мениджър продължава да води пътя: Вигман е последната от 12 жени треньори (от общо 32) на Световното първенство за жени през 2023 г. и единствената, която изведе отбора си до (и през) четвъртфиналите.

„Това, което се надяваме е да получим повече жени треньори на най-високо ниво и да стане по-добър, отколкото е сега“, каза тя след Англия четвъртфинален мач с Колумбия. „Ако балансът е по-добър, това ще вдъхнови други жени също да започнат да тренират и се надяваме, че все повече и повече ще се включат.“

Нейните пионерски успехи направиха Вигман един от малкото треньори, които символизират това, което жените могат да постигнат в областта, сред които бившият треньор на САЩ Джил Елис, която спечели Световната купа два пъти, и шведката Пиа Сундхаге, която спечели две златни олимпийски медали с отбора на САЩ и сега е треньор на Бразилия.

Победа за Англия в неделя би добавила коронен успех към вече добре уважаваната кариера на Вигман.

Не е изненадващо, че хладнокръвният треньор каза, че не е обзета от плам – тя е твърде заета с подготовката за мач срещу Испания.

Тази статия е адаптирана от оригинала на френски.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР