Трансплантация на костен мозък се прилага от 30-те години на

...
Трансплантация на костен мозък се прилага от 30-те години на
Коментари Харесай

Клетъчното инженерство отваря нови възможности за трансплантация на костен мозък


Трансплантация на костен мозък се ползва от 30-те години на предишния век, а в наши дни я назоваваме трансплантация на стволови кафези. Процедурата е част от лекуването или единствена опция за лекуване при ракови болести, които се развиват в лимфните възли, кръвта и някои органи, както и при непълнота на костен мозък и някои генетични болести. Наличието на цялостна съгласуемост сред донора и реципиента е от основно значение за триумфа. Затова огромна част от нуждаещите се не стигат до продецурата заради липса на подобаващ донор. Добрите вести са, че към този момент е допустимо осъществяването на сполучливи трансплантации и при непълна съгласуемост, разгласи проф. Ерджюмент Овалъ, който е хематолог в болница Acıbadem Altunizade и шеф на Лабораторията за стволови кафези Acıbadem Labcell. Новият способ отваря вратите за нови благоприятни условия в лекуването, а проучванията на клетъчните инженери имат значим принос в тази посока.

 

Какво съставлява трансплантацията на костен мозък?

Това е добиване на стволови кафези от донора и присаждането им назад на самия него (автоложна) или на различен човек (алогенна трансплантация), с цел да стартират да създават кръвни кафези. Автоложната трансплантация всекидневно се употребява, с цел да разреши използването на високи дози химиотерапия. При химиотерапия наред с туморните кафези може да се увредят и естествени, а костният мозък се визира най-вече. По тази причина единственият метод за използване на високите дози, нужни за заличаване на рака, е това да става след добиване на костен мозък. Той се връща назад у пациента след химиотерапията, с цел да размени повредения костен мозък. Автоложните трансплантацииса считани за доста ефикасен способ, тъй като избавят или удължават живота на доста пациенти. Но в някои случаи тяхното използване не е задоволително за цялостно възобновяване.

 

Клетки против кафези с алогенна трансплантация

Проблемите с използването на автоложните трансплантации доведоха до търсене на нови способи и по този начин стартира използването на алогенни трансплантации. „ При алогенна трансплантация стволовите кафези се извличат от различен човек, който има цялостна тъканна съгласуемост с реципиента. Така присадените кафези могат да разпознават и унищожават туморните кафези. Този развой може да бъде разказан като борба сред клетките. Но и при алогенна трансплантация могат да зародят някои проблеми “, изяснява проф. Овалъ.



Трансплантираните кафези възприемат като непознати всички кафези в тялото на реципиента, а освен туморните. Или с други думи, те нападат и здрави кафези наред с раковите. Затова проф. Овалъ акцентира, че използването на алогенна трансплантация може да се окаже съдбовно при неефикасен надзор над процеса, а рискът, обвързван с процедурата, постанова търсенето на нови способи за използването й.

 

Вече са вероятни трансплантации без цялостна съгласуемост

С напредъка на науката стана ясно, че Т-клетките на имунната система биват разнообразни групи. Някои от тези групи се борят с туморите и микроорганизмите, а други – със самото тяло. Клетъчното инженерство разрешава да се запазят групите, които унищожават туморните кафези и микроорганизмите, и да се отстранят тези, които нападат естествени кафези. Това отстранява нуждата от цялостна съгласуемост и прави вероятни трансплантациите при съгласуемост на половина, отбелязва проф. Овалъ.



Към момента не престават лабораторните проучвания за справяне с вирусните инфекции при трансплантациите. Проучвания на екипа на проф. Овалъ демонстрират, че Т-клетките се състоят от групи с разнообразни цели и трансплантациите при частична съгласуемост се правят със примес от кафези, които могат да бъдат непокътнати в първичния си тип или изменени, тъй че да се понижи броят или напълно да се отстранен дадени кафези. Сместа съдържа запаметяващи Т-клетки, които са „ подготвени “ кои кафези тъкмо да нападат. „ При трансплантация приготвяме примес, която съставлява изкуствена композиция. Ако въпреки всичко се развие зараза или бъдат атакувани естествени кафези, има специфични стволови кафези, които могат да спрат офанзивата. Използваме стволови кафези, които предотвратяват отменяне или Т-лимфоцити, които са особено готови за характерна зараза. Накратко, обработката на клетките понастоящем е ориентирана в две съществени направления. Просто казано, първата има за цел да унищожи клетките, които предизвикват странични реакции и да бъдат вградени единствено потребни кафези. Втората влиза в деяние единствено в случай че макар предварителната подготовка възникне проблем, и се основава на трансплантацията на кафези, които да решат характерния проблем “, разяснява проф. Овалъ.

Вече не се постанова очакване в търсене на донор

„ С опцията да вършим трансплантации при частична съгласуемост, откриването на изцяло съчетаем донор към този момент няма да стои на дневен ред. Достатъчно е клетките да се вземат от майка, татко, деца, брат или сестра на реципиента “, изяснява проф. Ерджюмент Овалъ. Той твърди, че тези процедури могат да се правят единствено в няколко центъра по света, а клетъчната лаборатория Acıbadem Labcell е една от дребното, които работят по хаплоидентичните трансплантации. Целта е да се проправи пътя за трансплантации, които не изискват тъканна съгласуемост, и по този метод оферират по-ефективен способ с по-малко странични резултати.

За спомагателна информация и консултация:

http://www.acibadem.bg/a-class-journey/contact/

+905309768394

+905382741324

(на български език, с WhatsApp и Viber)

 

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР