Трактори и тежка техника, пъплеща по пътните платна из цялата

...
Трактори и тежка техника, пъплеща по пътните платна из цялата
Коментари Харесай

Бунтът на зърнопроизводителите: заради Украйна, Зелената сделка, шистовия газ

Трактори и тежка техника, пъплеща по пътните платна из цялата страна, националния байрак, плакати в жанр " Вносът ни убива " и " Българска храна без ГМО, пестициди и радиация " - по този начин изглеждаше през днешния ден оповестеният народен митинг на Националната асоциация на зърнопроизводители и Съюза на земеделските кооперации. Представители на двете организации плашат с протестни дейности още от разгара на лятото, а от този момент причините, които привеждат към недоволството си, порастват на брой. Новата опасност е, че в случай че настояванията им не бъдат удволетворени след днешния ден, идващите демонстрации ще включват трактори из София и по граничните пунктове на страната.

Първият огромен проблем на родните зърнопроизводители се оказа Украйна - по-точно вносът на зърно и маслодайни култури от там. Нападната от Русия страна е измежду най-големите производители на пшеница и слънчоглед в света. Тази година родните производители считат, че вносът у нас е несъразмерен, подбива цената им и им пречи да осъществят реколтата си на пазара, а вместо това зърното залежава по складовете. Настояването е да се приключи този импорт.

Зърнопроизводителите още от лятото настояват, че въпросните култури влизали в България " безотговорно ", без да бъдат подлагани на фитосанитарен надзор, а производството в Украйна не дава отговор на стандартите на Европейски Съюз, защото страната не е част от Съюза. Въпреки че в края на юли от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) опровергаха това, браншът упорства, че качеството на вноса е ниско, продукцията - " рискова и заразна ", а страната не прави нищо, с цел да отбрани родното произвеждане.

Заради войната в Русия и риска прекъсването на износа от Украйна да задълбочи продоволствената рецесия в света Европейски Съюз реши да освободи от мита украинската земеделска продукция. Това обаче не значи, че на територията на Европа влиза зърно и слънчоглед без фитосанитарен надзор. Основните пунктове, откъдето влиза украински импорт, са Силистра и " Дунав мост " - т.е. през Румъния. Тя се явява външната граница на Европейски Съюз и документите за непорочност на зърно, слънчоглед и други артикули, за неналичие на пестициди, тежки метали, както и инспекцията на качеството се издават в северната ни съседка. Тоест продукцията би следвало да има всички нужнви документи за европейско качество.

Родните зърнопроизводители не престават на упорстват на тезата си, а ръководителят на НАЗ Костадин Костадинов разгласи през днешния ден на нарочна конференция, че " няма страна в света, която да не прави фитосанитарен надзор ". И без да се разбере за какво, даде за образец не друга страна, а Русия - там на границата " и едно живо цвете да искаш да внесеш, ще ти го вземат на границата ".

Следващият пункт на неодобрение - този път особено на зърнопроизводителите от Добруджа - се оказа шистовият газ. От локалните браншови структури се оповестиха " изрично срещу опитите Добруджа да бъде надупчена и унищожена с рандеман на шистов газ ". Според локалната председателка Радостина Жекова " политиците да спрат да приказват политически и да приказват нелепости, правейки са на специалисти по нещо, от което не схващат - да питат хора, които знаят какво значи шистов газ ".

Каква е повода за сходни причини за митинг сега е мъчно обяснимо, тъй като в България освен добива, само че и изследванията за съществуване на находища от шистов газ са неразрешени с решение на Народното събрание още през 2012 година И само Народното събрание може да промени тази възбрана. За момента не се следи съществуване на болшинство, което да направи това, като се има поради, че възбраната бе въведена по времето на ГЕРБ. Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков пък наскоро се разгласи срещу анулация на органиченията за рандеман, макар че тематиката е настояща поради опита на Европа да се отърве от съветския природен газ и търси всевъзможни други възможности.

Третият мотив за митинга на зърнопроизводителите - европейската " Зелена договорка " и новите параметри за Обща селскостопанска политика на Съюза. В най-общи линии тя залага на постепена смяна в метода, по който се прави земеделие на континента, залагане на повече площи за биоземеделие, ограничение на потреблението на пестициди и торове и други

Въпросните условия ще оскъпят продукцията, имат вяра от сектора. В същото време сега имат проблем с прекомерно високите цени на торовете, които зависят цените на природния газ, както и със скъпите горива.

По тази тематика напрежение има освен в България, само че и в още няколко страни от Европейски Съюз, а в Чехия също се чака митинг по време на идната среща на земеделските министри от съюза в Прага в четвъртък. Там обаче недоволството идва от това, че съгласно локалния проект за имплементиране на Общата селскостопанска политика ще бъдат понижени дотациите за огромните производители за сметка на дребните и фамилни ферми.

По данни на " Капитал ", предоставени от фонд " Земеделие " при започване на годината, директните европейски дотации в земеделския бранш в България по другите схеми доближават 1,5 милиарда лева през последните години, а половината от тази сума са заплащания за единица повърхност - близо 800 млн. лева годишно. Почти всички от 20-те най-големи получатели на дотации са производители на зърно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР