Тракийски култов комплекс от V-IV век преди новата ера се

...
Тракийски култов комплекс от V-IV век преди новата ера се
Коментари Харесай

Откриха тракийско светилище при строеж на блок в Бургас

Тракийски паметен комплекс от V-IV век преди новата епоха се появи изненадващо при градеж на нова жилищна кооперация в бургаския квартал " Изгрев ", недалечот църквата " Свети Атанасий ".

От десетилетия има писмени доказателства, че на територията на морския град са живеели траки, само че за първи път там археолозите намират предмети от бита им. Строители попаднали на антична керамика, до момента в който копаели основите на блока. Вероятно и тази част от историята щеше да остане под бетона, в случай че една вечер, прибирайки се у дома, журналистката Галя Тенева не вижда нещо съмнително и не алармира полицията.

" Минавах инцидентно около строителния обект, когато забелязах, че в рова, който копаеха строителните машини, има два съда, които бяха с фомата на амфори. Докато бях близо, усетих напрежение на строителната площадка, защото част от служащите изравяха, а други заравяха, сакаш желаеха да скрият нещо. Тръгнах и се върнах след няколко минути, тогава забелязах, че в греблото на багера има елементи от керамични съдове ", описа Тенева, представена от bTV.

Понеже знаела, че има данни, че жилищен комплекс " Изгрев " е заселен от хилядолетия и има археологически находки, Галя взема решение да се обади полицията. На другия ден я уведомяват, че теренът се обследва от археолози и историци.

Днес археолозите публично показаха откритията си, а Галя Тенева получи грамота за гражданска героизъм.

Още преди години е имало данни за находки при градеж на жилищни кооперации, само че не е било допустимо да се проучат, споделя Мирослав Класнаков - теоретичен началник на разкопките от музея в Бургас. Намерените съдове са от огромно значение за Бургас
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР