Траханата е ястие с арабски произход, наподобяващо попарата. Често присъства

...
Траханата е ястие с арабски произход, наподобяващо попарата. Често присъства
Коментари Харесай

Как да си приготвим домашна трахана

Траханата е ядене с арабски генезис, наподобяващо попарата. Често участва в кухните на Странджа, Сакар, Родопите и други региони на страната.

Начинът на подготвяне на трахана може да се оприличи с италианската " паста ", защото заливката се подготвя като тесто от брашно и зеленчуци, което след неколкократно омесване и втасване се изсушава и стрива. По този метод консервираният артикул може да се употребява целогодишно за подготвяне на сос, с който се накисва изгорял смлян самун, гарниран със сирене и масло.

Специфичното при приготвянето на трахана е, че се употребява билка, наречена Траханово. Тя придава характерния усет и мирис на ястието, а също по този начин ускорява ферментацията на тестото.

Всеки край има различени разновидности на рецептите за трахана.

 Трахана

В странджанския рецепта за тестото включва тиква, домати, пипер и особена зелена фалшификация. Някои готвачи варят трахана с прясно мляко.

Ние ще ви представим няколко предписания за домашна трахана:

Рецепта от пловдивския край:

Необходими артикули: 1000 грама брашно вид 500, 100 грама тиквички, 250 грама червени чушки, 300 грама сусам, една люта чушка, 1/4 пакет квас

Начин на подготвяне: Сварете зеленчуците и ги претрийте през цедилка. Прибавете брашното, маята, разтворена в малко вода, ситно счукания сусам и сол на усет. Замесете тесто и го оставете да шупва за ден-два. От него оформете дребни топки. След като стартират да засъхват ги претрийте през гевгир. Изсушете получените зърна.

 Рецепти за трахана

Рецепта от сливенския край:

Необходими артикули: 1 супена лъжица трахана, 400 мл вода, 2-3 филийки остарял самун, 70 грама сирене. Подправки по избор: чубрица, черен пипер, чесън на прахуляк и 1-2 супени лъжици масло или олио.

Начин на подготвяне: За всяка порция вземете по 1 супена лъжица трахана и по 400 грама вода. Сложете водата да заври с малко сол и поставете в нея размитата в малко вода трахана. Оставете да се вари за към 10 минути до момента в който сместа не се сгъсти. Препечете филийките остарял самун и го начупете в купа за сервиране. Върху хляба натрошете по сиренето.

Ако желаете, прибавете подправките - черен пипер, чесън на прахуляк и други Залейте хляба със сварената трахана и изчакайте към 5 минути, с цел да кипне. Нагорещете (по 1-2 супени лъжици на порция) олио или масло и запържете в него аления пипер. Заливаме със запръжката ястието.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР