Традициите на Бъдни вечер повеляват цялото семейство да се събере

...
Традициите на Бъдни вечер повеляват цялото семейство да се събере
Коментари Харесай

Традициите на Бъдни вечер в село Балканци

Традициите на Бъдни вечер повеляват цялото семейство да се събере в очакване на раждането на Божия наследник. Ястията на трапезата би трябвало да са нечетен брой. Как се приготвят за празника жителите на стражишкото село Балканци описват кореспондентите ни от Велико Търново. 

Цялата обредност на Бъдни вечер е отдадена на дома и очакванията за сплотено семейство, и благодат. В Балканци най-старият собственик отсича бъдника от дъбово дърво.

" На Бъдни вечер се подреждат всички от фамилията на масата като се подготвят седем яденета, това са дните на седмицата! Могат да бъдат и девет, това е зачатието на майката – бременността. И дванайсет – апостолите. Бъдника се изрязва от дърво дъб и круша, в бъдника се прави едно кладенче, като се поставя вино, тамян и олио. Като се възпламени бъдника, пепелта, която се образува, с една част от нея и жара се минава и обикаля цялата къща, а другата останала част от нея се изхвърля на другия ден в полята за огромна годишна продукция ", споделя Димитранка Христова.

" В навечерието на Бъдни вечер, знаете се подготвя богата софра, с цел да бъде плодородна и богата годината. Питката, която би трябвало да е толкоз богато украсена, да има на нея слънце, житен клас, гроздове, орач  трябва да бъде затворена, с цел да бъде затворено самото благополучие и изобилие. Тя се разчупва от най-стария собственик, високо горе, с цел да бъдат високи житните класове, да тежат техните зърна ", споделя Даринка Бонкова.

Трапезата се прикадява, а първото парче от питката се поставя на иконата на Света Богородица. На трапезата със своя символика участват даровете на земята. 

" Сварява се жито. Пуканки. Слагане компот нормално от грозде, с цел да бъдат всички неща набъбващи, които се пукат и раждат новият живот. Нареждаме доста сушени плодове – ябълки, круши, нарове, райска ябълка.….това са сладки неща, които способстват за сладостта на живота и битието на хората ", продължава Бонкова.

" На масата слагаме тиквеник. Тиквите се настъргват, изпържват се, поставя се захар, поставя се канела, поставят се орехи, и, към този момент, в случай че искаш, и други миризми можеш да сложиш – карамфили, работи… Точиш корите, домашно си ги замесваш… ", споделя Иванка Петкова.

" Това е един от най-светлите християнски празници! Тук е любовта един към различен в едно семейство ", приключва Бонкова.

На Бъдни вечер в огнището цяла нощ гори бъдника, а трапезата с постните ястия не се раздига цяла нощ   и  се оставя до сутринта, с цел да е здрава, плодородна и богата новата година.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР