Този сезон е най-тежкият и пожароопасен от десетилетие насам. Равносметката

...
Този сезон е най-тежкият и пожароопасен от десетилетие насам. Равносметката
Коментари Харесай

Пожарите в страната: Военни и тежка техника помогнаха за овладяването на огъня

Този сезон е най-тежкият и пожароопасен от десетилетие насам. Равносметката направиха военни от авиобазата в Крумово, които през последните седмици непрекъснато са на крайник, с цел да оказват помощ при преодоляването на огнените стихии, обхванали доста региони на страната.

Те са смели, добре готови, работят на недостъпни терени и при безчовечен температури.

" Адреналинът взема превес над всичко. По-скоро възприятието за дълг и опцията да помогнем на популацията е определящо. Забравяме за отмалялост, за жеги. За Розино особено излетяхме на 44 градуса от тук температура на въздуха ", показа капитан Божидар Славчев, заместник-командир на ескадрила за оперативна подготовка на авиационна техника.

Часове наред кръжат с военния хеликоптер. Много постоянно мъчно намират места за зареждане на гориво и вода.

" Първият пожар над Твърдица на 27 юли оттогава досега базата е направила над 70 часа за пожари, повече от 530 пуска, което по една бърза сметка прави 860 тона вода ", добави подп. Цветомир Гърков от 24-та авиобаза " Крумово ".

Все още неизгасили един пожар към този момент получават сигнал за друго злополучие.

Такова е всекидневието и на военните от пожарния модул в 61-вата механизирана бригада в Карлово. Без намесата им стихиите в Старосел, Розино и Кръстевич щяха да нанесат доста по-големи по мащаб вреди.

" Ние загасихме пожара, само че по-късно би трябвало да останат хора, с цел да не тръгне отново, защото сме имали такива случаи, както и в Розино ", добави мл. серж. Георги Тодоров, Зенитно-ракетен дивизион, 61-ва механизирана бригада.

" По време на пожара се нареждаме според напътствията на старшия пожарникар. Ако човек се паникьоса в дадена обстановка колкото и да е физически квалифициран, няма да може да се оправи със задачата ", сподели още старши лейтенант Станимир Караджов, 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Благодарение на бързата реакция и смелостта на военните са избавени стотици декара гори и десетки домове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР