Този път обаче ще е с обърната посока, за да

...
Този път обаче ще е с обърната посока, за да
Коментари Харесай

Радев: С Гърция сме договорили да възобновим по най-бързия начин „Бургас – Александруполис“

Този път обаче ще е с обърната посока, с цел да получаваме нефт от целия свят, посочи президентът

„ България се трансформира във все по-голям фактор в Европа с хрумвания и планове “. Това съобщи президентът Румен Радев  във вторник  в София при откриването на кръгла маса на тематика „ Българската енергетика – Стратегия 2023-2053 “.

Той даде образец с плана по концепция на „ Булгартрансгаз “ „ Solidarity Ring “, който сплотява газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и Австрия. Президентът уточни, че този план, както и подписаното с Турция съглашение се прави оценка високо и от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен , защото то спомага за ускорение на визията на Европейски Съюз за диверсификация .

„ По същия метод, политическата воля на най-високо равнище, по най-бързия метод се осъществя в оперативна работа; това, което с Гърция, с министър-председателя Мицотакис, с президента на Гърция сме договорили по най-бързия метод ние да обновим плана „ Бургас – Александропулис “ и този път с обърната посока – Александруполис – Бургас, с цел да може да стартираме нашата рафинерия, както и рафинериите на други страни от черноморския басейн да получават нефт от целия свят, откъдето го договорят, при каквито условия договорят. И това е едн а извънредно значима стъпка със стратегическо значение за нашия район. И в действителност държавното управление работи интензивно в тази посока “, сподели Румен Радев.

„ Кризата сложи служебното държавното управление в обстановка, в която би трябвало да се вземат решения с дълготраен небосвод “, уточни президентът и добави, че доста от решенията даже към този момент са закъснели. Той открои преимуществото на България да разполага в рецесията със свои мощности за произвеждане на електрическа енергия, които дават на енергийната система на страната самостоятелност и самостоятелност. „ В рецесията България се оформи като център на непоклатимост в района, значим сътрудник, снабдител на електричество, избавително за доста от страните в района “, акцентира президентът. По думите му е значимо тези позиции на страната ни да бъдат непокътнати и за това е нужна дълготрайна визия за развиване на българската енергетика. Президентът изрази вяра показаният документ да се трансформира в основа за потребен и необятен спор, след което да бъде реализиран консенсус сред партиите в Народното събрание.

Държавният глава уточни, че е призовал служебното държавно управление още при неговото сформиране да мисли за такава визия, която да следва правилото за опазване в оптималната степен на независимостта и автономността на България в енергетиката.

Той открои като основни в тактиката потреблението на наличните технологии, квалифицираните експерти, естествените запаси и дадености, само че и работа по диверсификация на енергийните източници и привличането на водещи международни технологии и теоретичен капацитет за уравновесен преход към цифрова и зелена енергетика. Президентът акцентира, че преходът не трябва да се отразява отрицателно на хората, заети в бранша.

Румен Радев открои напъните на служебното държавно управление в региона на енергетикат а, като единствено за пет месеца са извършени открити процедури за търгове за природен газ, което към този момент има резултат и върху цените, подсилен е потенциалът на терминала за полутечен газ край Александруполис, подписани са контракти за доставка на нуклеарно гориво с „ Уестинхаус “ и „ Фраматом “, с което се реализира диверсификация и е подписано съглашение с турската компания „ Боташ “ за запазен потенциал до терминалите за полутечен газ в Турция и свободен достъп до газопреносната мрежа на югоизточната ни съседка. Държавният глава уточни, че към този момент има запитвания от страни от Югоизточна Европа като Румъния, Унгария и Австрия за достъп посредством България до терминалите в Турция.

Той изрази вяра и планът за предпазване на сила, разработван от представители на български университети, също да бъде осъществен. „ Този, който успее да създаде и внедри ефикасни технологии за запазване на сила от възобновими източници, той държи ключа към бъдещето, а България има прелестни условия за това “, уточни президентът. По думите му към плана, съгласуван напълно с екологичните условия, има и забележителен инвеститорски интерес, като по тематиката към този момент е извършен диалог с президента на Израел. „ България може да стане водач в района за запазване на сила и да взе участие в балансирането на енергийните мощности в района “ , съобщи Румен Радев.

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР