Този четвъртък Столичен общински съвет решава ще има ли референдум

...
Този четвъртък Столичен общински съвет решава ще има ли референдум
Коментари Харесай

Отказът от референдум за инсталацията за горене на отпадъци в София ще отиде в съда

Този четвъртък Столичен общински съвет взема решение ще има ли референдум за изгарянето на боклука

© Юлия Лазарова Още по тематиката
В София няма да има референдум за инсталацията за изгаряне на боклуци
от Дневник,23 окт 2018
Общински съветници ще изискат референдум в София за план за 157 млн. евро
от Дневник,7 окт 2018
По-добро преработване вместо горене на отпадъците оферират еколози за София
от Дневник,17 юли 2018
Повече светлина за софийския отпадък

Столицата е напът да задвижи един от най-скъпите си планове - за изгаряне на RDF в " Топлофикация ", без да даде цялостната информация а него
15 юни 2018
Може ли референдум да спре горенето на боклук - да, само че в Каспичан
от Дневник,3 юни 2018
Къде си бе, отпадък

Въпроси и отговори за плануваната от Столична община апаратура за изгаряне на RDF боклук в Топлоелектрическа централа " София "
9 мар 2018 Столичният общински съвет ще отхвърли в четвъртък предлагането за референдум по тематиката за бъдещата апаратура за горене на модифициран боклук в " Топлоелектрическа централа София ", а отводът ще бъде обжалван в съда. Този сюжет описаха общинските съветници от Политическа група 5, които дружно със съветници от Българска социалистическа партия, ДСБ и " Нормална страна " внесоха предишния месец предлагането за референдум. То съдържа три въпроса: съгласни ли сте общината да изразходва 157 млн. евро за инсталацията за горене на отпадъци; съгласни ли сте инсталацията да се построи в центъра на София - на територията на ТЕЦ-а; съгласни ли сте инсталацията да се построи до Завода за механично и биологично отнасяне на боклуци до с. Яна?

Всички комисии в общинския съвет отхвърлиха предлагането с претекста, че въпросите са незаконни, защото засягат въпроси за бюджета на столицата. Това е тълкуването на Закона за директното присъединяване на жителите в ръководството, обещано от адвокати на ГЕРБ. " Това значи, че референдум в София в никакъв случай няма да се случи ", разяснява Венци Мицов от " Глас национален ". " Всички въпроси са свързани с бюджета, даже провеждането на референдум, което би коствало 1.5 млн. лева ", уточни той.

Решението на комисиите разумно води до отменяне на предлагането и в Столичния общински съвет, който ще заседава в четвъртък. Точката за референдума е първа в дневния ред. " Ще апелираме решението на СОС пред Административен съд - София. Нека съдът каже дали причините на ГЕРБ са годни, дали е спазена процедурата. Ако съдът се произнесе в наша изгода, най-вероятно опцията за референдум ще би трябвало да се разиска отначало, може да се наложи прецизиране на въпросите. Това е нашата цел - да се води спор по тематиката с построяването на тази апаратура ", разяснява Иван Велков от " Зелените ".

Какъв е казусът?

С пари от еврофондовете Столична община финансира система за ръководство на боклуци. Две от етапите ѝ към този момент са приключени: хранилище, площадка за компостиране и цех за механично и биологично отнасяне. В завода за отпадък край с. Яна отиват неотлъчно събраните боклуци от сивите контейнери, от тях се отделят металите и някои други материали, а остатъкът се раздробява и изсушава. Крайният артикул е така наречен RDF (от англ. - refuse derived fuel), или твърдо гориво от боклуци, което може да се употребява за произвеждане на топло- и електрическа енергия. В момента създаваното RDF гориво се транспортира до циментови фабрики в страната, където се изгаря, а това е обвързвано с разноски за общината от порядъка на 5 млн. лева годишно. Третата фаза на системата планува общината да построи лична апаратура за изгарянето на RDF, която да е обвързвана със системите на " Топлофикация " София. С построяването на площадката " Топлофикация " ще икономисва към 11% от потреблението на газ или сред 15 млн. и 18 млн. евро на година.

За този план се приказва от 11 години, само че детайлна информация за изгодите от него и има ли други възможности липсва. " Това е повода да настояваме въпросът да бъде подложен на публично допитване ", изясни Иван Велков. Ако мине предлагането за референдум, той ще е обвързван с осведомителна акция, с експертни отзиви, с показване на доводите " за " и " срещу ", с разискване на другите възможности. Това е нашата цел, сподели общинският консултант.

Общината възнамерява да финансира инсталацията със заем от 67 млн. евро от Европейската капиталова банка, който ще се изплаща в идващите 30 години. Подобно решение неведнъж надвишава мандата на това ръководство и също така е скрита държавна помощ за губещо дружество, каквото " Топлофикация ", показват още съветниците от Група 5. Според тях би трябвало да се намерения за други възможности като преправка на RDF до гориво за градския превоз или за създаване на апаратура до завода за отпадък в с. Яна. Тя би била три пъти по-евтина и 6 пъти по-малка по размер и би могла да се свърже с " Топлофикация " или Кремиковци с газопреносна връзка, чието създаване би коствало към 1 млн. лева Такъв метод ще спести извозването на 500 тона модифициран отпадък всеки ден от завода до площадката за изгаряне зад Централна гара, което още веднъж е обвързвано с разноски и замърсяване на въздуха.
Какво мисли Столична община

" Капитал " потърси коментар за мненията на петимата общински съветници от заместник-кмета на София Йоана Христова, в чиито сектор е опазването на околната среда. За столичната община планът е значим по няколко аргументи. Първата е, че той затваря цикъла по преработката на боклука в София. Втората е, че инвестицията е много огромна, даже и за най-големия български град. В него също така има забъркана и политика - в случай че всичко върви по проект началото на градежа на инсталацията може да съвпадне с акцията за локалните избори през есента следващата година.

Йоана Христова отговори документално на въпросите на " Капитал " дали са прегледани други възможности на мястото за създаване на площадката и за какво не при завода за сепариране на отпадък?

Датската компания Ramboll A/S е определена да приготви план за инсталацията след обществен конкурс, в който са взели участие 22 претендента. Неразделна част от подготовката на плана е направеният опционен разбор както на наличните технологии, по този начин и на разнообразни площадки за построяването на инсталацията. Разгледани и оценени са четири разновидността на конфигурацията на енергопроизводство, два разновидността на плана за горивна апаратура, два разновидността на плана на котела, три разновидността за отнасяне на изходящите газове, два разновидността за кондензат на изходящите газове и четири разновидността за избор на площадка. В резултат на осъщественото проучване площадката на Топлоелектрическа централа " София " е разпозната като най-подходяща. В допълнение към това в интервала 2015-2016 година по гледище на " Джаспърс " ( " Джаспърс " е партньорство сред Европейска комисия, Европейска инвестиционна банка, ЕВВР и KfW за подкрепяне на страните от Европейски Съюз при подготовката на висококачествени огромни планове, които ще бъдат финансирани с европейски средства) е осъществено проучване на още една площадка, а точно, площадка наоколо до МБТ завода, м. " Садината " (известен като " завода за отпадък " - бел.ред.). Всички експертни разбори удостоверяват, че инсталацията за произвеждане на сила следва да бъде изпълнена на площадката на Топлоелектрическа централа " София ", където е налична нужната инфраструктура, включително електрозахранваща и топлопреносна мрежа, без да се постанова транспорт на далечни дистанции, което е обвързвано със загуба на топлоенергия. Освен софтуерната несъответственост това би довело и до 22 млн. евро разноски в допълнение за създаване и загуба на опция за реализиране на синергия от взаимно разполагане на инсталацията при съществуващи уреди на Топлоелектрическа централа " София ". В международната процедура сходен вид съоръжения се разполагат в оптималната непосредственост до налична инфраструктура и жилищни квартали. (Примери по тази причина – Копенхаген, Виена, Лондон, Париж, Токио, Осло, и др.)

В момента за оползотворяване на творби РДФ се употребяват циментовите фабрики, които са надалеч от София и годишните разноски за превоз на РДФ са над 5 млн. лева Евентуално отсрочване и неустановеност в построяването на лична общинска апаратура ще направи общината изцяло подвластна при намирането на извънредно решение за оползотворяване на РДФ-горивото, при увеличаваща се цена за крайното оползотврояване. Важно е да се спомене, че с плана се реализира и диверсифициране на горивната база на " Топлофикация ", която сега е 100% подвластна от доставките на природен газ. Правилата за правене на общинския бюджет да се трансформират

Общинските съветници от Група 5 настояха за следващ път за смяна в наредбата за правенето на бюджета. Сега СОС приема бюджет, в чиято подготовка на процедура не взе участие. Документът се написа от администрацията и се показва на съветниците в края на декември, с цел да го гласоподават. Миналата година даже кметът Йорданка Фандъкова се съгласи, че общинските съветници имат право да се ангажират с процеса на по-ранен стадий, даже се обсъждаха графици кое по кое време да се внася и разисква. Това към момента не се е случило.

Съветниците оповестиха и че ще изискат промени в правилника на общинския съвет, съгласно която да е належащо болшинство от 2/3 за приемането на решенията, които засягат 1% от бюджета на София. Така няма да се стига до обстановки, в които един или два " златни пръста " дефинират бъдещето на града, както в тази ситуация със заема за инсталацията за боклуци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР