Той ще се предлага като облачна услуга за тези, които

...
Той ще се предлага като облачна услуга за тези, които
Коментари Харесай

Представен е Condor Galaxy-1: най-бързият суперкомпютър в света с изчислителна мощ от 4 екзафлопа

Той ще се предлага като облачна услуга за тези, които желаят да употребяват ИИ за решение на главните провокации в области като енергетиката, опазването на здравето и изменението на климата

Емил Василев преди 2 минути 7 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 15:00 | 19.07.2023

„ Предупредих ви още през 1984-та “ – съобщи режисьорът на Терминатор и Аватар Джеймс Камерън

НаукаСветлин Желев - 18:01 | 20.07.2023

20 фотоси от първото кацане на Луната, които не сте виждали

ПрепоръчаноДаниел Десподов - 9:17 | 20.07.2023

В 45-годишния процесор Intel 8086 откриха секрети недокументирани указания

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Базираната в Абу Даби софтуерен холдингова група G42 показа най-бързият суперкомпютър в света – Condor Galaxy-1 (CG-1), който има 54 милиона ядра и потенциал за обработка на данни от 4 екзафлопа, се споделя в известие за пресата. Суперкомпютърът е ситуиран в Санта Клара, Калифорния и ще бъде ръководен от Cerebras – американска компания за изкуствен интелект.

Тъй като технологиите за изкуствен интелект (ИИ) заемат централно място в света на технологиите, има огромно търсене на суперкомпютри, които да оказват помощ на фирмите да образоват личните си ИИ модели. Компании като Microsoft предложиха да изградят извънредно скъпата инфраструктура и да я отдават чартърен на други компании, които да работят с нея.

Базираната в Абу Даби G42 е холдингова група в региона на технологиите, и има за цел да основава инфраструктура за бъдещето. Тя работи както с страни, по този начин и с корпорации, с цел да осъществя своята визия, и построява системата от суперкомпютри Condor Galaxy, с цел да помогне за решаването на най-големите проблеми, пред които е изправено човечеството през днешния ден.

Какво съставлява системата Condor Galaxy?

Много софтуерни компании оповестиха основаването на големи системи от графични процесори (GPU), които са мозъците на моделите с ИИ.

Вместо да употребяват централен суперкомпютър, Cerebras построяват набор от взаимосвързани суперкомпютри с ИИ, които могат доста да понижат времето за образование на моделите с ИИ. Според метода на Cerebras, основаването на генеративни модели с ИИ е въпрос на минути и може да бъде реализирано от един човек.

Събрана дружно, системата Condor Galaxy ще има комбинирана изчислителна мощ от 36 екзафлопа, което е невиждано в актуалния свят на изчислителните технологии.

Най-бързият суперкомпютър

В основата на системата Condor Galaxy е всеки суперкомпютър, първият от които беше показан неотдавна. Cerebras е събрала 64 от своите водещи ИИ процесори CS-2, с цел да сглоби суперкомпютъра CG-1.

Процесорните ядра EPYC на AMD зареждат системата и разполагат с 54 милиона изчислителни ядра, усъвършенствани за работа с изкуствен интелект, с 388 TB/s пропускателна дарба и 82 TB памет.

При 16-битови калкулации системата може да обезпечи 4 екзафлопа изчислителна мощност, което е 4 пъти по-бързо от най-бързия суперкомпютър в света. Тя може да се употребява за образование на 600 милиарда параметрични модели и да се разшири, с цел да поддържа 100 трилиона параметра. В подтекста на това, моделът GPT-4 на OpenAI се образова благодарение на 1,7 трилиона параметра.

Cerebras и G42 също по този начин възнамеряват да вкарат още две итерации на суперкомпютъра – CG-2 и CG-3 в Съединени американски щати при започване на идната година, като в същото време оферират CG-1 като облачна услуга на клиентите.

Програмирането на CG-1 може да се прави напълно без потребление на комплицирани езици за програмиране, което икономисва скъпо време, изразходвано за разпределение на работния развой сред графичните процесори, се добавя в прессъобщението.

Cerebras ще употребява Condor Galaxy-1 според законите на Съединени американски щати, с цел да подсигурява, че изчислителната мощ не е налична за противникови страни.

G42 и Cerebras са уверени, че най-бързият суперкомпютър ще помогне за справяне с провокациите в региона на опазването на здравето, енергетиката и изменението на климата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР