Той подчерта, че присъединяването на Западните Балкани трябва да включва

...
Той подчерта, че присъединяването на Западните Балкани трябва да включва
Коментари Харесай

Местан: Без Турция ЕС ще остане затворен християнски клуб

Той акцентира, че присъединението на Западните Балкани би трябвало да включва и Турция, и Украйна.

„ Едва тогава европейският план ще бъде цялостен, без участието на Турция, той няма да е цялостен, Европа ще остане един затворен християнски клуб и няма да бъде задоволително мощен в новата световна конкуренция и аз мисля, че преговорния развой се забавя поради проблеми, които са оправдание зад, което се крие отношението към различието”, разяснява Местан пред bTV.

На въпрос дали в съседката ни се съблюдават човешките права той отговори, че едвам когато сме изпълнили и ние критериите за демократични стандарти, тогава можем да разясняваме обстановката в други страни.

„ Турция през днешния ден води тежка война с терора”, посочи някогашният водач на Движение за права и свободи

По мотив изявлението на турския президент Реджеп Ердоган, че душевните граници на страната му се простират до Кърджали Местан пък сподели:

„ Душевните граници се простират до такава степен, докъдето има и един български жител. От тази позиция съм казвал Бурса е България, Анкара е България.
В тази теза няма териториална претенция”.

По мотив другата коментирана тематика към визитата на турския президент у нас - компенсациите за тракийските бежанци , водачът на ДОСТ съобщи, че да се търси определението „ геноцид” за всяка покруса е прекомерно недопустимо.

„ Най-важното е тези проблеми да не се политизират ненужно. Ако ние възприемаме като геноцид всяко трагично следствие от която и да е война, то мисля, че единствено ще влошим двустранните отношения”, добави той.

Според него срещата Европейски Съюз – Турция е сериозен геополитически пробив на българската дипломация. По думите му той може да стане исторически, само че единствено в случай че се състои втора среща сред Европейски Съюз и Турция.

„ След като на тази намира се реши въпроса за финансирането, идната среща може да бъде диалог за ценностите”, разяснява Местан.

Вътрешна политика

„ Ако в България имаше действителна независимост на политическата активност, в случай че в България не бяха нарушени конституционните права на българските жители да вземат участие свободно в изборите, през днешния ден ДОСТ щеше да бъде парламентарно показана политическа партия”, сподели още той.

И посочи, че партията има големи проблеми с финансирането, тъй като се устоя единствено от дарения и членски импорт.

„ Не получавам заплата като водач на партията”, посочи Местан.

По мотив някогашните си сътрудници от Движение за права и свободи пък той разяснява, че „ не са в час”.

„ Тече развой на огромна ценностна промяна в етнополето на гласоподавателите турци и мюсюлмани. Идеята да обединим всички турци под едно политическо крило е проблематична идея”, разяснява Местан.

По думите му апелът на ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ да се закрият различните партии и гласоподавателите да се извърнат още веднъж към Движение за права и свободи е демонстрация на политическа надменност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР