Той е един от хилядите политически затворници в Беларус. В

...
Той е един от хилядите политически затворници в Беларус. В
Коментари Харесай

Ледът точно се беше разтопил. Как един политически затворник избяга с плуване

Той е един от хилядите политически пандизчии в Беларус. В страната на властническия Александър Лукашенко не може да се приказва свободно. Даниил се осмелява да излезе на митинг и да назова президента " фашист ". Така за него стартира пъкълът, от който съумява да избяга като по филмите.

" Когато влизаш във водата, е по-добре да си събуеш обувките, да свалиш всичките си облекла и да си по къси панталони. Но тогава разбрах, че в случай че си оставя якето и панталона, бързо ще ме открият ".

Това са думи на един към този момент някогашен политически пандизчия в Беларус. Днес в страната остават още 1262 такива, които не са съумели да се спасят. Това е връх в историята на страната, която дава територията си на Владимир Путин да изстрелва ракети против украинци от военни бази и летища. А репресиите, почнали преди две години след всеобщи митинги против ръководството, не са завършили и до през днешния ден.
Заради " фашист " - в концлагер
Даниил Косенко е арестуван през ноември 2021 година за " засегнатост " против президента Александър Лукашенко, който назовава " фашист " в пост в Instagram. Младият мъж не крие позицията си по отношение на президента в своя канал " Промяна ", откакто на 9 август 2020 година взе участие в против резултатите от президентските избори. Протестиращите упрекват ръководещите, че са фалшифицирали резултатите и по този начин Лукашенко завоюва шести мандат.

Тогава Даниил вижда с очите си по какъв начин силите за сигурност нападат хора, по какъв начин летят гранати, по какъв начин се стреля. Вижда кръв.

Когато седмица по-късно разгласява фотография на Лукашенко от проправителствен протест с вдигната ръка и го назовава фашист, незабавно е извикан на разпит. Не след дълго полицията чука на вратата му и му поставя белезници.

Вкарват го в прелиминарен арест в затворнически комплекс в Минск, знак на изтезания на участници в митингите против изборните измами в Беларус. Килията, предопределена за един човек, е дълга 5 метра и половина и е необятна 3, само че вътре са сред 6 и 8 души. Има единствено една дървена стойка, която извършва ролята на легло. Всички се редуват за малко на нея, останалите спят на бетонния под, а са им взели връхните облекла и даже обувките.
Но има и същински мъчения. През нощта надзирателите подвигат който изберат и го водят на „ разпъване “.
Тоалетната е дупка в средата на килията. Има една кофа за миене, мивка няма, от кран тече единствено студена вода. Има дървеници и въшки. Хранят ги по-зле от свине - със чорба, в която плуват три картофа.

" Храната беше, едвам ни държат живи . Това също беше тип изтезание ", споделя Косенко пред правозащитния център.

Но има и същински мъчения. През нощта надзирателите подвигат който изберат и го водят на „ разпъване “ - ръцете се слагат на стената, краката се разтварят необятно и - пердах по тях с палки.

Арестът му е продължен на два месеца, тъй като обвиняването е преквалифицирано в по-тежко - за " клюка против президента ". За шанс, не изкарва цялото време там преди правосъдното дело - местят го в различен затвор, където изискванията са малко по-човешки. Но следват други кошмари.

Когато за първи път влиза в килията, избухва в сълзи - вижда там дядо си, който също е в пандиза поради политическа публикация, в която разяснява гибелта на офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Пенсионерът е на 70, само че зад решетките към този момент наподобява на 80.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Не след дълго за Даниил следват нови терзания. Залива крайници си с вряла вода и получава изгаряне втора степен. Но не получава здравна помощ. Едва на втория ден му дават мас, който за малко единствено облекчава болката. Не може да върви обикновено, само че не му дават патерици. Нещо повече - постанова се в това положение да слезе 800 метра надолу в подземията на пандиза, с цел да отиде при следовател. След това изпитание кракът му отича, отваря се кървяща рана, само че надзирателите се майтапят, че куца.

" Това продължи 8 дни. Вдигнах висока температура, кракът ми стартира да гнои. Страхувах се, че ще би трябвало да го отрежат ", споделя Косенко.

Въпреки това, го карат да подпише, че е получил здравна помощ и че няма недоволства. И даже го завеждат на доклад като податлив към екстремизъм. В последна сметка, когато нещата стават сериозни, го водят в затворническа болница, където кракът му е избавен, само че и до през днешния ден има проблеми с него.

Следва процесът. В правосъдната зала Косенко отхвърля да се отхвърли от думите си за Лукашенко, макар че му дават обещание това да бъде признато за смекчаващо виновността му събитие. На 12 януари 2021 година той навършва 25 години. На 21 януари е наказан на 2 години " химия " в открита поправителна институция - да работи в рисково химическо произвеждане, настанен в казарма, която понякога му е разрешено да напуща.
Бягство и живот в заточение
Именно по този начин, рискувайки живота си, Косенко съумява да избяга в Литва с плуване. За да реализира проекта си, той се свързва с хора, които могат да оказват помощ за незаконно бягство от страната. Те сформират проект, който Даниил реализира след към два месеца. Прикрепя на корема си директория, в която да не влиза вода - в нея носи документите от наказателното дело, 500 $, паспорт и документ за COVID-19. Така влиза в реката.

" Температурата беше 1 градус, ледът тъкмо се беше разтопил. Времето беше непоносимо. Беше през нощта, доста студено. Мислех си, че ще устоя някак със зимното яке, само че във водата то като че ли тежеше 15 кг на раменете ми . Дълго време се гонихме с граничните служители на реда, тъй като по едно време потеглих в неверната посока и за малко да се върна назад ", спомня си Косенко за бягството пред телевизия.

И се връща към претърпяното в ареста.

" За тези два месеца разбрах, че имаме доста заболели хора, които имат проблеми с действителността и разбирането на света. Говоря за тези, които работят в пандиза. Това са млади момчета, часови. Те са на 22-23 година Прибират се вкъщи, пазарят, вървят на срещи, имат приятелки, съпруги. Те живеят този живот и считат, че това, което вършат, е добре ", споделя още младият беларусин.

Сега, когато е дезертьор от родината си, " до полуда " му липсва фамилията , което обича, съседите, приятелите, с които е играл футбол. Най-болезнено е да напусне майка си и старата си баба, която е с влошено здраве. Докато той е в пандиза, тя е в болница с COVID-19. Казват му, че няма да оцелее, само че тя към момента е жива на 92 години. Преживяла е Втората международна война, а в този момент и войната в Украйна. Даниил обаче се тормози, че ще почине, до момента в който той е в заточение.

Когато живее в Минск, той прави туристически турове за младежи с рейс, води тържества и сватби, работи на смени в детски лагер и възнамерява да се развива в това. Заедно със собствен другар даже създават план за цифров детокс - по какъв начин хората да релаксират без телефони в креативен работилници навън. Казва, че е подарявал на хората страсти и е печелел задоволително пари. След присъдата губи работата си и други хора откриват акция за набиране на средства в негова помощ.

В Литва към момента не може да води живота, който е имал преди пандиза. Не върви на срещи, на фитнес, на отмора. Но се усеща добре.

" Днес имам проекти да осъществявам план в YouTube за емигранти в Европа, първият епизод е за беларусите във Вилнюс, диря финансиране. Ако не стане, ще направя нещо друго. Ще науча езици, ще се възпитавам и най-вероятно ще изградя личен бизнес през идната година, в случай че няма международна война ", споделя Косенко.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР