Това значение води началото си от св. Александър Невски, който

...
Това значение води началото си от св. Александър Невски, който
Коментари Харесай

Честит имен ден на Александър - защитник на мъжете, воин на вярата

Това значение води началото си от св. Александър Невски, който е роден през 1220 година в Русия и е бил княз на Новгородската област.

 

Историята споделя, че княз Александър защитавал безстрашно града си от нашествието на шведския крал, като се уповавал на Бога да му помогне в борбата. Двете противников армии се сблъскали при река Нева и благодарение на Бога Александър спечелил борбата. Затова го нарекли Александър Невски.

 

По-късно Александър станал бранител на православната религия в битката на съветския народ срещу татарите. Той бил същински боец както на бойното поле, по този начин и в молитвата и упованието към Бога и по време на своето ръководство направил доста положителни каузи за своя народ и за Църквата.

 

Нашият храм в центъра на София носи името св. Александър Невски, тъй като пък съветският цар Александър Николаевич, който българите почитат като Освободител е имал за свои небесен настойник, подстрекател и асистент точно св. Александър Невски.

 

Така с помощта на тези себеотвержени воини на вярата и бранители на онеправданите в историята на красивото име Александър, Александра са се появили още смисли и са го дарили с още един имен ден.

 

Честит празник на имениците!
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР