Това заяви в интервю за ФрогНюз журналистът Пламен Каменов по

...
Това заяви в интервю за ФрогНюз журналистът Пламен Каменов по
Коментари Харесай

Журналист пред ФрогНюз: Боата ГЕРБ и ДПС поглъща ПП-ДБ. Борисов н...

Това съобщи в изявление за ФрогНюз журналистът Пламен Каменов във връзка следващата порция напрежение към ротацията и поста на външния министър. 

Ето и цялото изявление: 

 

Господин Каменов, единствено за пред публиката ли е това напрежение в “сглобката ” към поста на външен министър? Има ли в реалност напрежение? Анализатори показват, че това са по-скоро преговорни позиции и ГЕРБ “вдигат топката ”. 

 

Като цяло в тази обстановка на напрежението му се споделя пазарлък. Това напрежение и този пазарлък сред ГЕРБ и ПП-ДБ е откогато “сглобката ” съществува и пазарлъците не стопират. Затова и не могат да се договорят кой какво да вземе от 80-те регулатора. Пеевски им се смее, подиграва им се и те гледат като мишка в трици. 

 

Делян Пеевски направи доста безапелационен коментар - външно министерство е на ГЕРБ и Бойко Борисов самичък ще реши какъв да е външен министър. Такава теза може би се разминава леко от поръчката Мария Габриел и Николай Денков да вземат решение състава на Министерския съвет. Какво се случва зад кулисите? 

 

Разбира се, че не вземат решение те двамата. Силните фигури са Бойко Борисов и Асен Василев, който е един културен и добре учтив човек. Най-вероятно Бойко Борисов няма да отстъпи и различен човек, не Мария Габриел, ще е външен министър. Може това да е Даниел Митов, само че не желая да злоупотребявам. Нещата обаче във всички случаи не отиват на добре. 

 

Всъщност в началото съгласно сделката в “сглобката ” изпълнителната власт изглеждаше по този начин - министър председател от ПП-ДБ и външен министър от ГЕРБ. При ротацията тези позиции би трябвало да се разменят. От ГЕРБ обаче не мислят по този начин. Доколко резонно е настояването на Борисов постът в Министерство на външните работи да остане техен? 

 

Да, само че Борисов сподели, че те нямат никакви министерства и Министерство на външните работи е единственото. Освен това, в сделката в действителност беше написано, че Николай Денков ще стане министър на образованието. Трябва да има нова сделка, с цел да стане външен министър. 

От ПП-ДБ обаче наподобяват непреклонни. Може ли това напрежение да провали ротацията, макар поръчките, че такава ще има? 

 

Съмнявам се това да провали ротацията. Никой не желае избори, минимум ПП-ДБ. Те няма да имат резултатите, които имат в този момент. Боата, наречена ГЕРБ и Движение за права и свободи ги погълна. Нищо не остана от тях, тъй че ще скланят. Ще гледат да запазят максимума министерства.

 

Влязоха ли в капан от ПП-ДБ с тази “сглобка ” и наивно ли подходиха първоначално с визията, че могат да се запазят? 

 

Наивно беше, само че нямаше избор. Щяхме да отидем на шести избори с сходен резултат. Бяха в състояние, в което знаеха, че влизат в клопката. Да изядат сиренцето, без да ги заловен в клопката, беше невероятно. 

 

Въпросът с регулаторите явно ще стартира да се взема решение след ротацията. Рецепта за големи кавги ли е това? 

 

В момента се пазарят за това. Понеже са доста, ще си ги разделят на три групи. Комисия за защита на конкуренцията е една от най-сладките хапки, Комисията по дискриминирането е по-надолу. Ще се схванат. 

1 към 3 ли беше? Десислава Атанасова беше споделила нещо сходно. 

 

1 към 3, да. Ще вземат участие и Движение за права и свободи. Но те вземат участие постоянно, щом има пари и облага. 

 

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР