Това заяви просветният министър проф. Николай Денков в ефира на

...
Това заяви просветният министър проф. Николай Денков в ефира на
Коментари Харесай

Министър Денков: Алма матер може да влезе в топ 300 в света при правилно обединение на ВУЗ-овете

Това съобщи просветният министър проф. Николай Денков в ефира на Българската национална телевизия.

Повод за коментара му е промяната в системата на висшето обучение, която приготвят от МОН. Една от концепциите е сливане на университети - промяна, против която някои ректори се оповестиха срещу. Вчера в просветното министерство се организира среща сред проф. Денков и представители на ВУЗ-овете, на която просветният министър изложи някои оферти.

“Обединението ще помогне и за подобряването на материалната база на висшите учебни заведения, тъй като ще могат да споделят лабораториите, общежитията и спортните си съоръжения”, уточни Денков.

Академичното им управление ще включва ректорите на обособените университети, които може да ръководят общото звено на ротационен принцип или сами да изберат ръководителя си.

Според него страната ни е закъсняла с 15-20 години да вкара тази процедура, като тя към този момент е донесла изгоди в доста европейски страни.

От министерството на образованието оферират и смяна в метода на препоръка на преподавателите във висшите образователни заведения, както въвеждането на количествени критерии за акредитацията на университетите.

Ще се разшири и обсегът на инспекциите за плагиатство - концепцията на просветителните управляващи е всяка научна обява да може да бъде тествана. В момента за плагиатство се ревизират само изявленията, които вземат участие в състезания.

“Предлаганите промени се чака да бъдат дефинирани в законопроект откакто приключат разискванията - до три-четири месеца. Възможно е да влязат в действие още от идната академична година”, сподели Денков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР