Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът акад. Николай

...
Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът акад. Николай
Коментари Харесай

Денков: Няма заплахи от терористична дейност на този етап в България

Това съобщи на брифинг в Министерския съвет министър председателят акад. Николай Денков.

 

" По отношение на обектите, които по принцип са с нараснал риск - летища, гари, синагоги - там равнището на риск е нараснало и са подхванати съответните ограничения, с цел да се намялат заплахите ", изясни още министър председателят. 

По отношение на държавните институции и всичко останало равнището на заплаха остава най-ниското допустимо и към този миг няма опасности. 

" Ситуацията се трансформира доста бързо. Има сериозна заплаха от развиване и ескалация на спора, който може да докара до повишение на бежанските потоци и опасности, свързани с доставката и надлежно цената на избрани първични материали ", предизвести министър председателят.

 

Преди часове у нас кацна първият полет с държавния аероплан “Еър бъс ” с 92-ма наши сънародници и един жител на Хърватия. Очаква се втори полет да излети напълно скоро, който да прибере и други блокирани в Израел българи. По думите на вицепремиера и външен министър Мария Габриел чака се с него у нас да бъдат върнато 68 души.

 

Шефът на ДАНС Пламен Тончев уточни пред медиите, че отсъства оперативна информация за осъществяване на терористични обекти в Европа и в частност у нас. По думите му резервира се рискът от навлизане на терористи.

 

" Експертите предложиха да се резервира третото равнище на нерешителност у нас, да се резервира степента на подготвеност за реагиране на жълта като се подхващат нужните оперативни ограничения, които са обект на класифицирана информация ", добави Тончев.

 

Ще бъде засилена защитата на границата, израелското посолство.

 

Националният контратерористичен център е основан по Закона за противопоставяне на тероризма. Негов координатор е Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС). Той прави разбор и оценка на терористичната опасност за съответни обекти и лица на национално, регионално и общинско ниво и предлага на министъра на вътрешните работи определянето на равнището на опасността и въвеждане на степен на подготвеност.

 

Заседанието бе извършено по искане на премиера акад. Николай Денков в 18 ч. през днешния ден.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР