Това занимание може да изглежда много безобидно, но лекарите предупреждават,

...
Това занимание може да изглежда много безобидно, но лекарите предупреждават,
Коментари Харесай

Учени предупреждават, че изпукването на врата всъщност е много опасно ВИДЕО

Това занятие може да наподобява доста безобидно, само че лекарите предизвестяват, че единствено едно неверно " тракване " може да доведо до инсулт или пръсване на кръвоносни съдове.

Видеоклипове, в които хора изпукват вратовете си - внезапно го обръщат в една или друга посока, станаха вирусна наклонност в TikTok. Тази активност може да наподобява доста безобидна и сходни видеоклипове към този момент са събрали съвсем 2 милиона гледания, само че лекарите предизвестяват, че подобни занимания могат да свършат зле, написа Daily Mail.

Д-р Евър Ариас, прочут с развенчаването на медицински легенди и даването на препоръки по здравословни проблеми, предизвестява, че сходни „ нелепости “ в действителност могат да бъдат рискови за здравето и по тази причина би трябвало да откажете да изпуквате врата си.

Той разказва как негова 20-годишна пациентка отишла в болничното заведение, откакто изпукала врата си два пъти. Тя чула " щракащ " тон и по-късно изпитала остра болежка. Лекарите са създали обзор и скенер и са открили, че пациентът има компресионна фрактура. Според Ариас в действителност момичето е диагностицирано със синдром на хипермобилност. Посочва се, че тя е огънала врата си твърде доста, което е довело до компресионна фрактура.
Why you shouldn’t crack your neck
Според Американската академия по ортопедични хирурзи, дребна компресионна фрактура може да зарасне в границите на 6 до 8 седмици след носенето на цервикална скоба, само че по-сложна фрактура може да изисква месеци носене на гипс или даже интервенция.

Ариас също отбелязва, че изпукването на врата може да докара до редица други здравословни проблеми. Например - разслояване на гръбначната артерия, което в последна сметка може да доведо до инсулт. Освен това подобен захват може да докара до увреждане на съдовете в структурата на шията.

През 2019 година пациент е получил инсулт, откакто е счупил врата си при разпъване. Оказало се, че мъжът толкоз бързо е обърнал врата си, че инцидентно е спукал кръвоносен съд, водещ от врата към мозъка, което е довело до инсулта.

По-ранно изследване от Калифорнийския университет в Сан Франциско е открило, че разтягането на врата в действителност може да усили риска от инсулт. Според доктор Уейд Смит, доцент по неврология, сходни случаи са много редки, само че рискът от инсулт към момента съществува, тъй че пациентите би трябвало да са наясно с това, преди да практикуват сходни " извършения за врата ".

Видеото на доктор Ариас събра близо 40 000 гледания, само че макар всички рискове и предизвестия, стотици хора към момента считат да продължат да изпукват вратовете си. Според множеството консуматори това „ упражнение “ към този момент се е трансформирало в подобен табиет, че някои просто изпитват потребност да изпукват вратовете си, до момента в който други „ не могат да си показват ден без него “.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР