Това заглавие, както и 1984“ успяват да поставят автора в

...
Това заглавие, както и 1984“ успяват да поставят автора в
Коментари Харесай

Животинската ферма на Оруел е любимо четиво на ЦРУ

Това заглавие, както и „ 1984 “ съумяват да слагат създателя в топ 100 създателите, които би трябвало да участват в една съвременна библиотека. Класацията е направена от списание TIME. Но какво още би трябвало да знаем за „ Животинската плантация “. Когато Оруел завършил ръкописа, почнал да го изпраща до всяка една издателска брошура, с цел да получи сериозен отвод. Т.С. Елиът отказал да разгласява книгата, тъй като влизала в пряк спор със Сталин, изключително откакто Втората Световна война е към този момент към края си.

На същото мнение бил даже Хемингуей, който бил поканен за консултант на министерството на информация. Някои даже били сигурни, че това заглавие в никакъв случай няма да се продава в Съединени американски щати, въпреки и единствено няколко години по-късно да бъде една от най-търсените книги. Годините обаче минават и създатели като Маргарет Артууд споделят, че са почнали да пишат точно поради „ Животинската плантация “. Повечето читатели най-вероятно чакат, че ще попаднат на приятна и красива история, само че даже не подозират, че всичко е добре прикрита действителност. Истинската плантация, която носи вдъхновението за основаването на книгата е локализирана през 1999 година от историка Браян Едуардс.

Той доста добре си спомня, че през 40-те години на предишния век, Оруел живее със брачната половинка си в село Уилингтън. Там държал малко магазинче и в същото време написа, а най-близката плантация била Бъри. Читателят може да открие безусловно всички детайли, които участват и в книгата. Макар и мнозина да я отхвърлят, Централно разузнавателно управление на САЩ виждат съвършения капацитет и даже пускат балони от Западна Германия, които да се изсипват над страни като Полша и Чехословакия. Централно разузнавателно управление на САЩ са виновни и за основаването на анимационния филм – те са сериозна финансираща мощ. Дори Е. Хауърд Хънт (който ще остане прочут в историята с аферата „ Уотъргейт “) закупува правата от вдовицата на Оруел – Соня.

И както мнозина чакат, Съюз на съветските социалистически републики бързо не разрешава тази книга. Литовският вестник „ Родник “ обаче я разгласява в четири елементи, вестник „ Известия “ прави същото, само че доста по-късно, напомняйки, че читателите въпреки всичко би трябвало да се срещат и с великите писатели от запад. Не би трябвало да забравяме, че Куба, Северна Корея и Обединените Арабски емирства също бързат да отстраняват Оруел като име в библиотеката на своите жители. Някои страни в Африка минават даже границите на рационалното.

В Малави министър-председателят Алберт Мувало е упрекнат в държавна измяна и по-късно е разстрелян, откакто е хванат с книгата. През 1991 година в Кения се не разрешава езикът суахили, на който се популяризира книгата. Джордж Оруел завършва своя живот след дълга борба с туберколозата, само че не би трябвало да се не помни, че някои от неговите сътрудници бързат да развият концепцията. През 2002 година Джон Рийд пуска книгата „ Шансът на Сноубол “, в която съперникът на прасето Наполеон се завръща и се пробва да откри капиталистическа система във фермата. През 2007 година Джон Загродски пуска друга книга „ Плъховете са в сиренето “ и се пробва да покаже по различен метод концепцията за данъчните промени.

Очевидно Оруел демонстрира пътя, по който човек може да даде една концепция, без да употребява сивия човешки свят. Книгата не прави усещане единствено на читателите, някои реализатори черпят ентусиазъм от нея. Песента на Beatles – Piggies е подобен образец, а в случай че се чудите за какво на обложката на албума Animals на Pink Floyd участва летящо прасе, към този момент знаете. Не би трябвало да забравяме, че и през днешния ден се приказва за основаването на нови произведения, въодушевени от „ Животнска плантация “. Филмът „ Г-н Джоунс “ ще опише историята и ще наблюдава прословутия апетит, основан точно от ръководството на Сталин. Най-вероятно следващата година ще забележим и новата версия, която ще се пусне в платформата Netflix.

Заглавна фотография: By The National Archives UK – Animal Farm strip cartoon, No restrictions, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20461421

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР