Това твърди докладът за киберзаплахите на Acronis, обхващащ периода юли

...
Това твърди докладът за киберзаплахите на Acronis, обхващащ периода юли
Коментари Харесай

222% ръст на имейл атаките през 2023

Това твърди отчетът за киберзаплахите на Acronis, обхващащ интервала юли – декември 2023, подчертаващ повишаването на офанзивите, генерирани от неестествен интелект

Светлин Желев 21:18 | 14.02.2024 0 Сподели

Най-четени

ТелефониЕмил Василев - 17:30 | 11.02.2024

Ето какво в действителност значи буквата „ i “ в iPhone

IT НовиниДаниел Десподов - 16:25 | 12.02.2024

Най-неочаквано вълците-мутанти покрай Чернобил са развили резистентност против рака

КосмосЕмил Василев - 12:45 | 13.02.2024

Руският галактически товарен транспортен съд „ Прогрес МС-24 “ изгоря в атмосферата, останките му паднаха в Тихия океан

Светлин Желевhttps://www.kaldata.com/Главен редактор

Acronis разгласява резултатите от регулярния отчет за киберзаплахите за втората половина на 2023. Озаглавен е “Доклад за киберзаплахите на Acronis от второто полугодие на 2023: Тревожно повишаване на хакерските атаки – доставчиците на ръководени услуги и дребните и междинните предприятия са на фокус. ” Той дава изчерпателен разбор и рекомендации за основни проблеми в областта на сигурността. Обобщава и съществуващите киберзаплахи в международен проект. Базиран е на данни от повече от 1,000,000 неповторими крайни устройства в 15 страни. Докладът демонстрира, че основаният на изкуствен интелект фишинг визира над 90% от организациите. Той способства за повишаването на имейл офанзивите с 222% през 2023 спрямо втората половина на 2022.

“По света се вижда тревожна наклонност, при която злонамерено настоящи лица не престават да употребяват ChatGPT и други сходни системи, с цел да покачат успеваемостта на хакерските атаки, да основават злотворен код и да автоматизират нападенията, ” сподели Candid Wüest, Acronis VP of Product Management. “Сега, повече от всеки път, корпорациите би трябвало да приоритизират потребността от сложни решения за киберзащита, с цел да подсигуряват непрекъснатостта на своя бизнес. ”

Според отчета, по-сложните тактики като офанзиви върху веригата на доставките, офанзиви с потребление на изкуствен интелект и други ще се засилят в бъдеще. Доставчиците на управляеми услуги би трябвало да бъдат готови за закани, при които атакуващите употребяват тяхната инфраструктура, с цел да нападат крайни клиенти. За да се оправят с този проблем, Acronis предлага стратегии за образование и узаконяване като част от академията  „ MSP Academy “, с цел да развият своите умения и познания в областта на киберсигурността.

Главните заключения и тематики от отчета включват:

Глобален пейзаж на офанзивите
Сингапур, Испания и Бразилия са най-атакуваните страни с малуер офанзиви през четвъртото тримесечие на 2023. Acronis е блокирала близо 28 млн. зловредни линкове на крайни устройства през четвъртото тримесечие на 2023, което съставлява понижение от 36% спрямо четвъртото тримесечие на 4% от получените имейли са разпознати като спам, а 1.5% от тях съдържат малуер или фишинг линкове. Средната дълготрайност на живота на даден злотворен програмен продукт в естествена среда е 2.1 дни. През Q4 2023, 1,353 случаи с рансъмуер са от групите LockBit, Play, ALPHV и дейната група Toufan.
Тенденции в киберсигурността – юли – декември 2023
Рансъмуерът остава съществена опасност за огромни и междинни бизнеси, както и за държавния бранш и бранша по опазване на здравето. Крадците на данни са втората по периодичност опасност, причина за множеството течове на информация. Използването на генеративен изкуствен интелект, в това число ChatGPT, за осъществяване на хакерски атаки и основаване на зловредно наличие нараства.

 

Тенденции при рансъмуеъра
Известни рансъмуер групи през 2023 са LockBit, Cl0P, BlackCat / ALPHV, Play и Групата ALPHV, която FBI проверява през 2023, е съумяла да проникне допълнително от 1,000 крайни устройства, поискала е откуп от повече от 500 млн. щатски $ и е получила над 300 млн. щатски $ от заплащания за рансъмуеър. Въпреки намаляващия брой разновидности на рансъмуеър, бизнесите не престават да губят данни и да търпят финансови загуби.
Атаките, ориентирани към снабдители на управляеми услуги, се усилват
Атаките към снабдители на управляеми услуги не престават да са факт. Уязвимостта на имейл акаунта в облака на Microsoft докара до компрометирането на 60 000 имейла от 10 акаунта на Държавния департамент на Съединени американски щати.

 

Фишингът и имейл офанзивите остават главните способи на заразяване
Общият брой на засечените имейл офанзиви през 2023 е повишен с 222%. При организациите се следи нарастване на броя на офанзивите с 54%. 1% от организациите са се сблъсквали с фишинг офанзиви, основани на изкуствен интелект.
Киберпрестъпниците употребяват злонамерени принадлежности за корпоративни офанзиви, основани на изкуствен интелект
Киберпрестъпниците употребяват злонамерени принадлежности, основани на изкуствен интелект като WormGPT, FraudGPT, DarkBERT, DarkBART and ChaosGPT. Публичното анонсиране на ChatGPT е довело до увеличение на използването на генеративен изкуствен интелект за хакерски атаки.

„ Докладът Acronis Cyberthreats Report H2 2023 акцентира съществуващите закани, пред които са изправени компании от всевъзможен мащаб по света, ” сподели Michael Suby, вицепрезидент по изследванията в IDC. “За страдание, киберпрестъпниците не престават да извличат облага от тези интензивности и употребяват усъвършенствани с изкуствен интелект техники, с цел да основават по-убедителни фишинг имейли, които ще продължат да бъдат опасност за бизнеса. ”

Докладът е квалифициран от усъвършенствания Acronis Cyber ​​Protection Operation Center (CPOC) център и включва данни за закани от рансъмуер, фишинг, злонамерени уеб страници, софтуерни уязвимости и прогноза за сигурността за 2024 година Acronis Cyberthreats Report се издава два пъти годишно, анализирайки световния пейзаж на киберзаплахите в интерес на своите консуматори и сътрудници.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР