Това споразумение е историческо за България. То ни поставя на

...
Това споразумение е историческо за България. То ни поставя на
Коментари Харесай

Министър Стойчева: Имаме рекорден брой чужди инвестиции за последните 10 години

Това съглашение е историческо за България. То ни слага на място, където могат да се вземат нови решения. Ние показахме, че можем да разтеглим съдействието си с други членки на организацията, както и да се обезпечи работа на български компании в сферата.

Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева, откакто по-рано този месец България се причисли към споразуменията " Артемида " на НАСА.

 

Официалното сключване на контракта стана на гала във Вашингтон в наличието на Милена Стойчева и генералния шеф на НАСА Бил Нелсън.

България има към този момент завоевания в проучване на Космоса. Ние сме от страните, които създават галактически храни, изпращали сме избрани технологии и детайли за изследователските луноходи, има българска компания, която създава нови спътници и компании, които създават дронове. Това ни слага в предни позиции, с цел да можем да се включим в съдействието и финансирането по съглашението, съобщи Стойчева.

По време на визитата имахме срещи с представители на американски компании. Ние представяме България към този момент като ново лице, като място, на което могат да се осъществят нововъведения, представяме това, че ние избираме да тръгнем по пътя на модерната стопанска система, уточни тя.

Министърът разяснява и тематиката по какъв начин се отразяват на работата ѝ комплицираните връзки в ръководещото болшинство.

Присъединих се към този кабинет с ясното схващане да сътворяваме положителни условия за бизнес. Надявам се да подобрим изискванията за вложения. Доста е мъчно, задачите, които си заложихме, са амбициозни и ще имат сериозен позитивен резултат върху стопанската система и обществото, означи Милена Стойчева.

Тази година имаме рекорден брой инвестиици по отношение на последните 10 година и растеж от 50% по отношение на предходната година - 3,2 милиарда лв. директни задгранични вложения от януари до септември, съобщи министърът на нововъведенията и растежа, като посочи, че част от сферите, в които са направени тези вложения, са преработващата промишленост, осведомителните технологии, роботиката, фармацията, логистиката.

Това са вложения, които демонстрират, че в България има условия за бизнес и можем да се похвалим с повишение на интереса към страната ни. Инвеститорите се интересуват от положителната среда, от предсказуемост, от бистрота. А ние имаме доста добра макроикономическа рамка, една от най-хубавите в европейски мащаб, вследствие на валутния ръб имаме и много устойчива цялостна икономическа среда. Това ни обезпечава преимущество и ние би трябвало да го използваме. Работим за това да превърнем България в иновационен хъб за Югоизточна Европа. Имаме тези условия, сподели още Милена Стойчева.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР