Ние сме искрено разтревожени за очертаващите се тенденции. Около 29

...
Ние сме искрено разтревожени за очертаващите се тенденции. Около 29
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Около 29 000 медицински сестри липсват. Искрено сме разтревожени

Ние сме откровено разтревожени за очертаващите се трендове. Около 29 000 медицински сестри липсват. Много постоянно се подчертава на това коя болница е закупила нов скенер, ядрено-магнитен резонанс, изкуствен интелект, робот, само че основата на нашата специалност е здравната грижа. Основният човешки фактор е в основата на тази грижа.

 

Това съобщи пред публицисти началникът на Военномедицинска академия генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

„ Медицинските сестри са най-близко до пациентите. Те усещат техните болки и премеждия, те са посредникът сред лекаря и пациента “, съобщи още началникът на ВМА и добави, че във всяка болница има дефицит на медицински сестри.

Въпреки че ВМА е привлекателно място за работа поради обществените придобивки, поради положителното възнаграждение, поради самата концепция, че работиш в най-престижната болница, ние виждаме „ прегаряне “ при нашите сестри, тъй като те са незадоволителни, уточни ген. Мутафчийски, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му обаче никакви пари не могат да компенсират това „ прегаряне “, допълвайки, че сме в дълг на медицинските сестри.

Мутафчийски открои и различен проблем, а точно, че на година към 170 лекари напущат системата.

По-рано през днешния ден в столичния храм „ Свети Александър Невски “ бе отслужен първият молебен за здравния чиновник. Това стана по предложение на военачалник Мутафчийски, а от Светия синод са приели датата 12 май да бъде вписана в православния календар и всички епархии да отслужват молебен годишно на този ден. Датата е по отношение на Международния ден на сестринството.

Замисълът пристигна още по време на Коронавирус пандемията и преди този момент, когато сме имали поддръжката на Българската православна черква (БПЦ) в нашите акции по повод най-много на кръводаряване и в разнообразни религиозни празници, при които група от Софийска митрополия идваше да поздрави нашите пациенти и лекари и сестри, описа военачалник Мутафчийски. Отправено е било публично писмо и Светият синод е приел предлагането. Той дефинира вписването на датата 12 май в църковния календар като невиждано.

Този молебен добавя тази симфония, която е сред вярата и медицината, уточни също началникът на ВМА.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР