Това се посочва в прессъобщение на Европейската служба за борба

...
Това се посочва в прессъобщение на Европейската служба за борба
Коментари Харесай

OLAF иска страната ни да възстанови над 38 млн. евро и препоръчва да не ни се дават други 92 млн. евро по ...

Това се показва в прессъобщение на Европейската работа за битка с измамите.

 

OLAF организира следствие в тясно съдействие с европейските делегирани прокурори на Европейската прокуратура в България, разглеждайки вероятни нередности във финансиран от Европейски Съюз план за рационализация на локалната железопътна инфраструктура.

 

Разследването на OLAF се концентрира върху финансовите вреди, породени от хипотетичните нередности, по-специално по време на процедурата за възлагане на публични поръчки и осъществяването на плана.

 

Според следствието на OLAF двама от сполучливите оференти или не са имали техническия потенциал за осъществяване на плана, или са показали неправилно финансовия си потенциал.

 

OLAF завърши своя случай с рекомендации за възобновяване на над 38 милиона евро и попречване на по-нататъшното харчене на 92 милиона евро.

 

CINEA – Европейската изпълнителна организация за климата, околната среда и инфраструктурата – е органът, който към този момент може да наблюдава рекомендациите на OLAF.

 

Става въпрос за модернизацията на жп линията сред Костенец и Септември, която е част от така наречен железопътна автомагистрала " Тракия " от София до Бургас. Целият план е за към 360 млн. лева с Данък добавена стойност, по данни на Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ). От тях безвъзмездната помощ е към 140 млн. евро, като от тях досега България е получила 38 млн. евро.

 

Европейската прокуратура преди две седмици заяви, че е задържала двама българи по съмнение за измами при осъществяването на жп планове за ощо 620 млн. лв..

 

Фокусът върху следствието на ОЛАФ е върху финансовите вреди, породени от хипотетичните нередности, по-специално по време на процедурата за възлагане на публични поръчки и осъществяването на плана.

 

Поръчката за модернизацията на жп линията Костенец - Септември беше извоювана от обединяването " Костенец - Септември 2018 ". Водещ сътрудник в него е българската " Транс логистика " ЕООД (65%).

 

Другите участници в консорциума са испанската компания " Контаратас Иглесиас " АД (30%) и румънската " Аркада Къмпани " АД (5%), която беше разследвана в Букурещ за злоупотреби с еврофондове.

 

Българската компания има белези на класическа " пощенска кутия ", испанският сътрудник няма никакъв опит в железопътното строителство, а румънската компания, която има непретенциозен опит, е упрекната от антикорупционната прокуратура DNA за кражба на евросредства от рехабилитацията на жп линия, откри следствие на " Биволъ " и румънския център за проверяваща публицистика Rise Romania.

 

Второ следствие по различен жп план

 

Разследването на европейската продължава по другия жп план Костенец - Септември. Той се финансира от Кохезионния фонд на Европейски Съюз по оперативна стратегия " Транспорт " 2014 - 2020 година По него безвъзмездната помощ е в размер на 111 млн. евро.

 

По него европрокуратурата проверява вероятни престъпни закононарушения, като корист с евросредства и пране на пари, се споделя в известието на ОЛАФ.

 

Преди две седмици от европейската прокуратура заяви, че изпълнителите на двата жп европроекта са обвинени, че в къс интервал от време са създали серия от фиктивни парични преводи към верига от кухи компании, което е довело до изтеглянето в брой на над 2.5 млн. евро от престъпно проявени.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР