Това съобщи управителят на Здравната каса Петко Салчев след заседание

...
Това съобщи управителят на Здравната каса Петко Салчев след заседание
Коментари Харесай

НЗОК отпуска още 774 млн. лв. на болниците frognews.bg

Това заяви шефът на Здравната каса Петко Салчев след съвещание на Надзорния съвет, представен от БНР.

 

Ще бъде разплатена и надлимитната активност на лечебните заведения, която от началото на годината досега е 43 милиона лв.. Исканията, сложени в петък от държавни, общински и частни лечебни заведения, за в допълнение актуализиране на цените на клиничните пътеки с размера на инфлацията, няма да бъдат изпълнени.

 

Според решението на Надзорния съвет запасът на Касата няма да бъде разблокиран.

" Искането за увеличението на цените на клиничните пътеки, свързани с инфлацията, все още годишната инфлация с струпване е 17.7% по данни на Национален статистически институт. Цените на клиничните пътеки са вдигнати с 25% ", сподели шефът на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев.

 

Към 30 септември лечебните заведения, които са постигнали условията за заплатите, са 154, а тези които не са постигнали равнищата, заложени в груповия трудов контракт, са 222, оповестява Славчев, представен от Българска телеграфна агенция. 

 

Той осведоми, че огромна част от регионалните лечебните заведения са постигнали равнищата на заплатите от 1500 лева за медицинския личен състав и 2000 лева за доктор. Салчев осведоми, че има единствено едно огромно университетско лечебно заведение, което не е постигнало заложения растеж на заплатите. Стана известно, че множеството от тези, които не са изпълнили равнищата на заплащането, планувано в груповия трудов контракт, са дребни лечебни заведения. Според данните, с които касата разполага, разминаването в заплатите в тях, е сред 50 до 150 лв.. 

 

Проф. Салчев заяви, че през днешния ден е изпратил писмо до шефовете на районните здравноосигурителни каси да не подхващат никакви ограничения с оферти за понижаване на цените на клиничните пътеки, защото това е главната съставния елемент, която визира заплатите.

 

Той посочи, че изпратеното писмо е по отношение на полученото решение на Върховния административен съд, с което се стопират разпореждания от Националния рамков контракт за заплащанията на лечебните заведения и заплатите на личния състав. Проф. Салчев посочи, че решението на Върховен административен съд не е дефинитивно. Той уточни, че цените на клиничните пътеки остават с нарастване от 25 на 100 от 1 май. 

 

Няма да бъдат глобени лечебни заведения, увери проф. Салчев и добави, че лечебните заведения могат напълно умерено да възнамеряват личната си активност. 

Към този миг няма лечебно заведение, което да е направило активност и тя да не се заплати, сподели от своя страна ръководителят на Надзорния съвет на НЗОК доктор Александър Златанов. Той уточни, че бюджетите на всички са повишени и не се постанова към този миг да се подхващат стъпки в посока деблокиране на запаса на касата. Надлимитната активност, която е осъществена, е тествана и призната, осведоми доктор Златанов.

 

Той уточни, че измежду главните аргументи за надлимитната активност са новите действия на лечебните заведения, както и фактът, че някои, наред с коронавирус, болните, сполучливо са запазили своята планова активност. Надзорният съвет на Национален осигурителен институт взе решение да бъде изплатена надлимитната активност, увери Златанов. Той посочи, че тя е в размер на 43 млн. лв..
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР