Това са най-слабите мотиви за президенстко вето през последните години.

...
Това са най-слабите мотиви за президенстко вето през последните години.
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров за ветото срещу промените в ИК: Това са най-слабите мотиви през последните години

Това са най-слабите претекстове за президенстко несъгласие през последните години. Това съобщи проф. Пламен Киров, специалист и учител по Конституционно право в особено изявление за Euronews PrimeTime във връзка ветото на Румен Радев против измененията в Изборния кодекс.

„ Аргументите за наложеното от Румен Радев несъгласие на измененията в Изборния кодекс са изсмукани от пръстите. Конституцията споделя, че изборното право се реализира по ред, избран със закон. Т.е., законодателят дефинира в каква форма се реализира формата на гласоподаване. В случая се дават две благоприятни условия, само че има законодателства, които позволяват гласоподаване по пощата. Да не би към тях да предявим искания, и да кажем, че тези страни имат пъклен недемократична процедура за гласоподаване? Съгласете се, че такива причини не са съществени. За да бъде отхвърлено ветото, Конституцията е безапелационна – трябват 121 гласа и нагоре. Това са може би най-слабите претекстове за президентско несъгласие в последните 30 години ", разяснява той.

Проф. Киров съобщи също, че Николай Габровски не може още веднъж да бъде претендент за министър председател с различен мандат в границите на тази конституционна процедура, като добави, че третият мандат за сформиране на държавно управление може да се бави и до април, само че това не е в духа на Конституцията.  

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР