Това пише в материал, озаглавен „Руските милиардери осиротяха, търсят убежища

...
Това пише в материал, озаглавен „Руските милиардери осиротяха, търсят убежища
Коментари Харесай

Bloomberg: Руските милиардери осиротяха, търсят убежища за богатството си

Това написа в материал, озаглавен „ Руските милиардери осиротяха, търсят убежища за благосъстоянието си “.

През последните седмици някои от най-големите активи, държани от най-богатите хора в Русия, бяха изведени от Кипър под натиска на регулаторите на Европейския съюз, които ползват наказания, от една страна, и настояванията на Владимир Путин за репатриране на благосъстояние, от друга.

Миналия месец Виктор Рашников трансферира дял от 4 милиарда $ в един от най-големите съветски производители на стомана от фиктивна компания в Кипър назад в родината си, две седмици преди да му бъдат наложени наказания от Европейски Съюз.

Стоманодобивният магнат Алексей Мордашов направи сходен ход на 28 февруари, същия ден, когато беше глобен. Той трансферира договореностите за част от дял на стойност 1,5 милиарда $ в немската компания за ваканционни пътувания TUI AG от кипърско сдружение към сдружение на Британските Вирджински острови.

И даже преди войната Владимир Потанин - най-богатият човек в Русия, със положение от 24,7 милиарда $ - преместваше активи от острова. Неговата холдингова компания напусна Кипър в края на предходната година в интерес на специфична данъчна зона във Владивосток, основана от Путин, с цел да насърчи богатите да донесат парите си вкъщи. Той не е глобен.

Тъй като Русия от ден на ден се трансформира в парий в международната финансова система, милиардерите, които от дълго време са скътали благосъстоянията си в чужбина, внезапно имат доста по-малко благоприятни условия къде да вложат парите си. Репатрирането на активите в страна, която върви към икономическа съсипия, и слагането им в обсега на Путин, е ужасно предложение. Същото важи и за съхраняването им в Съединени американски щати, Англия или в юрисдикциите на Европейски Съюз, като Кипър или Карибите, където те са застрашени от заледяване, блокиране или вероятно конфискация.

Войната в Украйна към този момент усили размера на съветските парични потоци в Дубай, чието държавно управление прикани за „ спокойно “ решение на спора. Хонконг е друга опция, макар че дългата сянка на китайския водач Си Дзинпин е евентуална опасност за главната цел на офшорките на руснаците. Други места включват Мавриций и Малдивите.

Около 20 руснаци се подреждат измежду 500-те най-богати хора в света. Стойността им възлиза общо на 261 милиарда $, като съгласно подадените документи повече от половината от тях са употребявали кипърски холдинги за главните си активи. Русия се е вплела в културата и стопанската система на острова от десетилетия, откогато поддържа кипърското гръцко болшинство по време на разделянето на страната. Кипър процъфтява като леговище с помощта на ниските налози, участието в Европейски Съюз и правната система, учредена на британското всекидневно право.

Миналият месец Роман Абрамович пое директен надзор върху своя дял от 445 млн. $ в основания в Лондон производител на стомана Evraz PLC, като трансферира акциите от холдингова компания на BVI в свои ръце. Като Обединеното кралство му наложи наказания на 10 март.

По някакъв метод глобите не подкрепят настояването на Путин най-богатите да върнат вкъщи своите далечни благосъстояния. Неговият ултиматум датира от нашествието в Крим през 2014 година, когато първичният кръг от наказания против олигарси и милиардери оказа помощ за приемането на закони за така наречен деофшоризация.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР