Това не е възнаграждение за покупката на бойните самолети F-16.

...
Това не е възнаграждение за покупката на бойните самолети F-16.
Коментари Харесай

Срещата Тръмп-Борисов не е награда за сделката за F-16


Това не е заплащане за покупката на бойните самолети F-16. Това посочи американският дипломат Херо Мустафа за идната в понеделник среща в Белия дом сред президента Доналд Тръмп и българския министър председател.

"Двустранните ни връзки се развиват във възходяща посока ", съобщи тя и незабавно повтори този израз, с цел да подчертае какъв брой държи на тази оценка.

В първата си програмна политическа тирада, произнесена на бизнес-закуска на Американската комерсиална камара в България (AmCham), тя изясни трите водещи целта, които ще следва в идващите 3 години от почналият преди месец неин мандат в София. Мустафа не пропусна да спомене, че за разрастване цялостния капацитет за двустранни връзки "трябва да може да се разчита на правораздавателната система ". "Това изисква и свободни, динамични медии, които деликатно следят всички тези процеси и да принуждават всички участници в тях - частни и от властта - да се държат почтено и отговорно. "

"Оставям водачите на нашите страни да приказват сами, само че съм уверена, че това ще е положителна и продуктивна аудиенция ", сподели още Мустафа. "Срещата е опция за водачите ни да се срещнат, да отбележат силата на двустранните ни връзки, само че и да ги повдигнат на ново ниво. Защото тъкмо от това имаме потребност всички. " Според нея Тръмп и Борисов се чака да обсъдят съдействието по въпросите на сигурността, взаимната търговия и вложения, поддръжката за върховенството на закона, българската енергийна сигурност и други въпроси.

На първо място във визията си за идващите 3 години Мустафа сложи "Да изградим България като действителен енергиен хъб ". Вторият ѝ приоритет е в идващите 3 години България да напредне в консолидираното си с водещи стопански институции, в това число еврозоната и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Третият е страната да реализира забележителен прогрес във върховенството на закона и битката с корупцията.

Ето какво сподели в словото си дипломат Мустафа: "Трябва да извлечем оптималното и дружно да работим към цели, които са постижими. С комбинираната мощ на визията и частния бранш можем да подготвим идващото потомство чиновници за работните места на бъдещето, да изградим по-силни общности и фамилии тук, в България, и можем да изградим стопански връзки през Атлантика, което знам е и измежду целите на AmCham. От това ще имат изгода и българите, и американците.

Какво би трябвало да се стремим да реализираме, до момента в който работим за една по-стабилна и просперираща България?

На първо място във визията си за идващите 3 години Мустафа сложи "Да изградим България като действителен енергиен хъб ". България има капацитет да бъде стабилен газов и енергиен пазар за региона и заради това би трябвало да поддържаме напъните на страната за енергийна самостоятелност и резистентност, с цел да не е повече подвластна от един снабдител на сила. Съединени американски щати ще работят с българското държавното управление, с сътрудниците и другите страни от региона, с цел да открием достъпа на Балканите до полутечен природен газ.

В конкуренцията би трябвало да се намалят цените за българската промишленост и консуматори. Съединени американски щати също по този начин желаят да изпратят тук експерти, които да проучат опциите за създаване на българския нуклеарен енергиен бранш, в това число с визити до Белене и Козлодуй.

Второ, в идващите 3 години България би трябвало да напредне в консолидираното си с водещи стопански институции, в това число еврозоната и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). България е водач в интеграцията на Балканите, само че тя има и огромен капацитет да бъде значим член в няколко доста значими районна и световни институции.

Трето. България би трябвало да реализира забележителен прогрес във върховенството на закона и битката с корупцията. След 3 години България може да бъде най-привлекателната дестинация в региона за американските компании.
Измерваме напредъка на България посредством съответни критерии. В момента Световната банка слага страната в собствен отчет на 59-то място (бел.ред. - Има се поради отчетът Doing Business 2019). "Трансперънси интернешънъл " слага България на 77-о място (бел.ред. - Има се поради най-новият отчет на организацията за усещане за корупцията). И двата рейтинга са прекомерно ниски. Нека се стремим България доста да усъвършенства позициите си в двете ранглисти. Сега е моментът за това.

Ще ме попитате за какво съм толкоз оптимистично настроена? Според мен имаме нареждане на съзвездие от фактори.

Мисля, че е налице политическа воля, има една нация, подготвена да продължи напред и да реализира качествено по-висок метод на живот и стандарт. Има район, който чака България да бъде водач. И има постоянна макроикономическа картина с доста пространство за напредък.

Отключването на цялостния капацитет на българско-американските връзки изисква плодородна почва. Изисква усъвършенстване в капиталовия климат, в предвидимостта на регулаторния режим, в търговите процедури и в това да може да се разчита на правораздавателната система. Изисква свободни, динамични медии, които деликатно следят всички тези процеси и принуждава всички участници в тях - частни и държавни - да се държат почтено и отговорно.

Колкото по-добри са изброените условия, толкоз по-високо ще е България в класациите и вие ще имате повече благоприятни условия да увеличите активността си, да печелите, да създавате стойност и да подсилвате нашите трансатлантически връзки.

Това ще сътвори също по този начин и благоприятни условия за тези българи, които търсят шанса си в чужбина, да върне техните знание, опит и капитал в страната, да оказват помощ за по-бърз напредък вкъщи.

Подобрението във всички тези сфери изисква откровени и открити полемики. Искам да знам от вас какво сме свършили добре и къде да сме по-добри. Всички тези разисквания изискват да се включите и допринасяте в тях. Защото вие работите на терен тук и най-добре можете да посочите съществуващи дефекти и да предложите способи за подобряването им. Онези, с които към този момент съм се срещала, към този момент знаят, че аз обичам детайлите и детайлностите. Така че като се срещнем, ще желая да знам каква е обстановката в секторите, в които работите. Защото единствено като знам детайлите мога да бъда по-ефективна и да се пробвам да бъда бранител на вашите ползи. Затова разгадавам на вас и на този разговор.

Източник:dnevnik.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР