Това коментира днес проф. Нилокай Витанов във фейсбук.Ето целия му

...
Това коментира днес проф. Нилокай Витанов във фейсбук.Ето целия му
Коментари Харесай

Проф. Витанов: От Долината на плача ще излезем тогава, когато новозаболелите са под 2000 на ден

Това разяснява през днешния ден проф. Нилокай Витанов във фейсбук.

Ето целия му разбор:

Кратка информация за оперативната конюнктура за България във връзка с пандемията COVID-19 за 15 ноември 2021 година

Тази информация е за хората, които желаят да знаят какво чакам, че ще се случи с пандeмията в околните дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или неприятно, това излиза, това ви пиша.

Както към този момент знаете, в последните 10-на дни не писах, тъй като бях в командировка в чужбина. Когато имам друга значима работа, не се занимавам с прогнози. Но към този момент съм тук и както дадох обещание, възвръщам ежедневния разбор на пандемията.

Питате ме по разнообразни канали какво мисля за изборите.

Сега ще ви го кажа по два метода: като за естествени хора и като за високопарните ми сътрудници, които се нервират доста, че употребявам в тези мнения език като за естествени хора.

1. Като за естествени хора: Дори рибите не кълват на гола кука (не един път съм ви го писал това). Какво значи това, ще разберете като изкарате зимата.

2. Като за високопарните ми сътрудници: Бедността е справедливото отмъщение за нелепостта на един народ. Това е откъс, който се приписва на Роналд Рейгън. Защо ви споделям тъкмо този откъс, ще разберете отново в края на зимата.

Докато бях в Русия, разбрах, че съм спечелил гласуването за най-любим български академик на Българска национална телевизия. Предсказах, че няма да печеля. Тук не познах. Причината е елементарна. Германските евреи, при които учих занаята, ме научиха да недооценявам себе си и да преувеличавам другите. Благодаря от сърце на всички, които гласоподаваха за мен. Тази победа е и ваша - без вашата поддръжка нямаше да я има.

Научих за резултата късно вечерта във вторник и трябваше незабавно да запиша няколко дума за предаването на Българска национална телевизия в четвъртък. Успяхме с общителното подпомагане на хората от Българска национална телевизия, за което доста съм им признателен. В тези думи дадох обещание, че ще развия по-нататък математическата обществена динамичност. И тези избори ми подсказаха с какво да стартира. Ще стартира с математическата доктрина на властта. Искам да схвана, за какво се случват тия неща в България (тук се показвам високопарно, другояче щях да употребя думата шашкънии, та да приведа в спортна форма злобарите си, които 10-на дни се олабиха и на Вселената почна да и скучае без плач и вой).

Сега за ситуацията.

И така - цялостен локдаун - йок. Изборите минаха, предсказанието се реализира. И единствено един анализатор го предсказа и то доста преди изборите. Какво да кажа - кристалната ми топка е хубава, немска, вътре има вграден суперкомпютър. Нали помните какво беше преди повече от месец - цялостен локдаун щяло да има на 15-ти октомври, щото десетки хиляди инфектирани щяло да има дневно. Йок - сподели кристалната топка на Витанов.

Базовото репродуктивно число през днешния ден е 0.97, което ще рече, че упованията са обсегът на болестта да се свива. Преди да потегли за чужбина, споделих, че тренда за повишаване на дейните случаи ще се пречупи. Ето, пречупи се. Веднага бях упрекнат, че преднамерено ги говоря тия работи, с цел да не тревожа хората преди изборите и никакви трендове нямало да се пречупят. Витанов обръщал палачинката, значи. О-о-о, ще се пречупят, всички трендове ще се пречупят. Въпросът е какво ще стане по-късно.

Това, което не се е пречупило още, е трендът на високата смъртност. И той ще се пречупи през тази седмица. Какво ще рече това. Това ще рече, че от другата седмица ще почнете да наблюдавате последователно понижаване на броя на смъртните случаи дневно. Но те към момента ще са прекалено много. Не сте не запомнили, че сме в Долината на рева, нали по този начин. Кога ще излезем от нея. Първо, би трябвало да паднем под 2000 нови слуаи дневно. И второ, смъртността би трябвало да падне под 100 дневно. Тогава ще излезем.

Какво е ситуацията със смъртността според формалните данни.

Статистика за смъртността (данни от уеб страницата https://coronavirus.bg/)

Починали в края на октомври - 23 999

Починали за ноември 20201 - 26279

Починали ноември 2021 - 2280 – (за 14 дни)

Починали за ноември 2020 - 2560

Въпрос от викторинката на Витанов: Кога Витанов ще почне да ви оповестява, че смъртността за ноември 2021 е надминала смъртността за ноември 2020. Възможни отговори:

а) идващия вторник

б) още до края на тази седмица

Какъвто и отговор да ви хареса, до края на месеца смъртността ще надвиши смъртността от ноември 2020.

Ама ноември 2020 беше пиковият за оная вълна, пък тук пикът мина през октомври. Откъдето следва простичкият извод, че приказките за сполучливо ръководство на ковид-кризата са мощно пресилени. Кристалното кълбо на Витанов споделя друго. И още споделя кълбото, броят на хората в лечебни заведения и интензивни отделения не пораства, тъй като едно няма профилирани кревати и второ, няма лекари, които да ги обслужват. Ама, да, слушам по малкия екран - то е щото доболничната помощ била добра. С други думи - болните в къщи и там да се оправят както могат. Резултат - още 281 смъртни случая и бием достижението от ноември 2020.

Сега картите.

Най-напред картата на риска според проекта на Министерството на здравеопазването.

Виждаме, че 7 области се чака да не са равнище 4 в идващите дни. Обаче 21 области се чака да са там. Тоест, спрямо времето, преди да отпътува за чужбина, обстановката леко се е подобрила. Това се и очакваше, въпреки всичко трендът на повишаване на броя нови случаи дневно се пречупи, както бе предсказано.

Тук да отбележа нещо - няма да ми слагате в устата непознати прогнози и цифри. Опорката, дето Витанов бил споделил - цялостен локдаун на 15-ти октомври и 10 000 случая дневно е неистина, пускана от злобари, дето са си изяли чипса на дивана и се чудят какво пишат срещу Витанов. Напротив, Витанов беше този, който доста преди 15-ти октомври сподели, че няма да има такова нещо и единствен сподели, че цялостен локдаун до изборите няма да има. После почнаха да ми поставят в устата, че съм бил споделил, че броят на случаите щял да стигне 20 000 дневно. Да, бе, да. Изненада ме Любо Огнянов с това число една неделя в предаването си Офанзива. А аз съм го проспал това изказване за 20-те хиляди. От време на време, откакто съм работил по цяла нощ и аз дремя по сутрините, когато се вършат най-различни изказвания по утринните блокове. Нищо такова не съм казвал. През септември споделих, че октомврийския пик ще е най-вече 7000 - 7500. Е, горе долу 7000 и беше. Но през септември, в случай че си спомняте, Вселената бе оревана, че Витанов споделил, че ще има второстепенен пик, пък то видите ли, броят на новите случаи ле-е-е-кичко тръгвал надолу.

Картата за прогнозната 14-дневна заболеваемост също наподобява много по-добре от тази преди 10-на дни. И още някое време и тук обстановката ще продължи да се усъвършенства. Ще кажете - Витанов, ти май намекваш нещо - какво е това - още някое време... Ами, де да знам, само че вие го запомнете това.

Трябва ли да се отпускаме - това ни споделя картата на риска по нашата методология. Всичко е виолетово, значи рисковете са си тук. Тъй, че правете, каквото има да вършиме, само че се пазете.

Стойте на задоволителна отдалеченост от другите и не се заседявайте доста тук-там, където има доста хора. Минимизирайте опцията някой да ви болести - стойте надалеч от места на всеобщи събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, обикновени неща.

Който желае, може и да се имунизира (ама не е задължително)

Пазете се. Вчера ви демонстрирах фотографията, на която руснаците се поучават да стоят на една бяла мечка отдалеченост. При нас бели мечки няма, значи съветът може да наподобява по този начин: стойте на едно прасе отдалеченост, а който не знае, какво е прасе, да стои на една овца отдалеченост. Който не знае какво е овца, да стои на три шарана отдалеченост. А, който не знае и какво е шаран, към този момент е подготвен да кълве на гола кука. Както виждате, през днешния ден съм в въодушевление.

Това е за през днешния ден. Желая здраве и триумфи и дано вирусът да ви заобикаля.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР