Това, което става в училищата или детските градини, които започнаха

Това, което става в училищата или детските градини, които започнаха ...

Проф. Кантарджиев очаква слабо увеличение на случаите на коронавирус.

Това, което става в училищата или детските градини, които започнаха по-рано, са случаи на хора, които не са се заразили в училищата. От тази седмица очакваме увеличаване на случаите при контакт на учениците. Но мисля, че МОН заедно с комисията с МЗ направиха много. И това, че се даде възможност проблемите да се решават по места, според мен, е най-добрата крачка в ограничаването на случаите на коронавирус, защото всеки регион е различен и всяка детска градина е различна и до голяма сепен зависи от опита, сърцето и интелекта на директора какви мерки ще предприеме. Това каза пред BTV проф. Тодор Кантарджиев, от Националния център по заразни и паразитни болести.
Ние направихме последните месеци най-важното - даваме съвет, а на места хората правят, това, което смятат за разумно, за да предпазят децата и близките си.

Кантарджиев за коронавируса: Смъртността винаги става висока, когато заразата утихва Кантарджиев за коронавируса: Смъртността винаги става висока, когато заразата утихва
Смъртността винаги става висока, когато заразата утихва. България е една от държавите с най-висока смъртност изобщо в Европа. Как искат...
Очакваме едно увеличение на случаите, защото каквито и мерки да се правят, колкото и интелигентни да са те, колкото и хората да се стараят, ще има едно увеличение, но ще е слабо. Нека да кажа какви са данните за България през последните месеци, за да видим как се развива епидемията във времето в нашата страна. От юни има рязко увеличение на случаите, но бяха пуснати балове, спортни мероприятия и нощните заведения - много важен клон на нашата икономика и вижте какво стана през юни, юли и август - има пик на заразените - вижда се от графиката. През септември случаите на коронавирус намаляват.
По показател броят на случаите на 100 000 население спрамо другите държави - тенденцията е да държим кривата равна или да намалява, а това означава, че държавните органи вършим това, което трябва.
В момента тенденцията е към слабо намаляване на заболеваемостта от коронавирус, в началото на септември беше силно намаляване, а сега е по-слабо намаляването. В момента правим малко повече от Балканските държави PCR тестове, но малко - по-малко от останалите европейски държави в момента, обобщи той. Фактически това количество ни показва да обхванем голяма част от хората, защото тестовете се правят не самоцелно. Зад всеки нов случай РЗИ прави изолирани мерки и търсене на контактни.
Ако се правеха повече тестове през март и април щеше ли да го има този пик? Нямаше да имаме толкоз голям брой случаи, защото тестовете през март и април бяха насочени към хора с прояви на заболяването, на хора в огнища, подчерта той.

Кантарджиев каза каква е силата на заразата сега - 10 души с коронавирус заразяват 12 Кантарджиев каза каква е силата на заразата сега - 10 души с коронавирус заразяват 12
1,2 е ефективното репродуктивно число на зараза с коронавирус – т.е. 10 души заразяват 12. Причината е неспазване на противоепиде...
 

Източник: actualno.com