Това, което се случва, в последните седмици, е тежък удар

...
Това, което се случва, в последните седмици, е тежък удар
Коментари Харесай

Нинова: Престъпленията в последните седмици са тежък удар по образа на България

Това, което се случва, в последните седмици, е тежък удар по облика на България при започване на председателството. Всички институции би трябвало да се обединят и да положат оптимални старания, с цел да се почисти обликът на страната, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Тя изясни, че при започване на съвета е предложила, отвън дневния ред, да се вземе позиция по случилите се тежки закононарушения в последните седмици.

„ Не е обикновено да се съберем представители на всички институции и партии, законодателна и изпълнителна власт, и да не вземем отношение по този тежък въпрос " - означи Нинова.

Тя е изразила запаси по материалите, обсъждани на КСНС, и те са били отразени в крайния вид на декларацията.

По думите й, в част от тях е пишело, че България, по време на председателството, обсъждайки общата отбранителна политика, ще бъде неутрален медиатор в диалозите.

„ Европредседателството не е единствено ходатайство. Трябва да сме деен участник в диалозите “, разяснява Нинова.

Тя изясни, че другото, с което не се е съгласила, е че ще бъдем бранител на общата позиция на съвета:

" Председателството е опция да бъдеш освен бранител на обща позиция, а и участник в нейното правене. Къде и по какъв начин ще бъде предпазен националният интерес на България? "

Нинова уточни също по този начин, че в границите на общата политика за защита на Европа нямаме подготвеност българската стопанска система и промишленост да се включат интензивно.

Тя изясни, че Европейският фонд за защита планува съществени средства в идващите години за подкрепяне на развиването на промишлеността.

Председателят на левицата разгласи, че от отчета на министъра на стопанската система излиза наяве, че имаме промишлен капацитет, само че нямаме планове, а от отчета на Българска академия на науките се схваща, че имаме теоретичен капацитет, само че още веднъж няма направени планове. Предвиждало се е да има междуведомствен орган, който да координира това. Той обаче не е основан.

Нинова напомни, че на предходния КСНС е решено Народно събрание да одобри нова тактика за национална сигурност до края на 2017 година, само че българският парламент не е приел подобен документ към момента.

„ Попитах министър-председателя - с какво самочувствие ще бъдем медиатор на огромните за отбранителна дарба. Правителството съдбовно закъснява с тези благоприятни условия за развиване на български компании и произвеждане, в подтекста на общата политика за защита на Европа. Настоях в крайната декларация да бъдат заложени тези периоди “, безапелационна бе Нинова.

Тя сподели, че държавното управление и преди не е изпълнявало периодите, заложени от КСНС:

Вече повторно, записвайки съответни периоди, ще подлагаме държавното управление всеки ден на парламентарен надзор за осъществяването им, съобщи още Корнелия Нинова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР