Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR Матилда Александрова-Бошнакова

...
Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR Матилда Александрова-Бошнакова
Коментари Харесай

УНСС: Ние сме поставени пред турбулентни условия, вдигането на таксите е тежко решение

Това сподели в ефира на Bulgaria ON AIR Матилда Александрова-Бошнакова зам.-ректорът по образователната активност към УНСС.

 

Според нея вдигането на таксите е тежко решение, а икономическата обстановка в страната допуска деликатно да се подхожда към този въпрос.

 

Тя избори в кои посоки семестриалните такси са най-високи - в региона на изкуствата, медицината, опазването на здравето, спорта, техническите науки.

 

предлага таксите за университетите да скочат с 20%. Така междинният размер на годишната такса за образование в държавните висши учебни заведения за академичната 2023/2024 година ще е 1050 лева

 

" В нашия университет няма увеличение на таксите. При приблизително равнище на такси в размер на 900 лева за икономически, правни науки и стопанска система, при нас таксите остават 600 лева Това значи, че студентите заплащат под 300 лева на учебен срок, което е алегорична такса ", сподели Александрова-Бошнакова.

 

Тя изясни, че УНСС разчита на плановото финансиране и работи интензивно с общините и бизнеса, като притегля дотации, подкрепя по различен метод студентите и разчита на това оптимално да развива образователния развой, без това да въздейства на качеството, само че в това време стопански да благоприятства опцията младежи да се образоват в университета.

 

Гостът обърна внимание на платената форма на образование, чиято такса също се резервира на нивото от предходната година.

 

" Всяко нарастване няма да бъде прегърнато от студентите, само че тук е ролята на Студентския съвет и на ректорското управление. Трябва да се откри баланс, който е необходим и за двете страни, защото семестриалните такси са доста значими и за ректорското управление като главен доход за университета, само че са значими и за студентите, тъй като това е главният им разход ", уточни ръководителят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков.

 

Той посочи, че не Министерството на образованието и науката желае да усили с 20% таксите, тъй като ректорите дефинират какви да бъдат таксите за идващия учебен срок.

" В нашия университет държим избрани относително междинни равнища на семестриални такси – нито са най-високите, нито са най-ниските, което имам вяра, че е спомагателен тласък за студентите да се образоват в нашия университет ", означи Стойков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР