Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при участието

...
Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при участието
Коментари Харесай

Адм. Ефтимов: Трябва да укрепим ЕС, така че да можем да възпираме...

Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов при присъединяване си през вчерашния ден в съвещанието на Военния комитет на Европейски Съюз в Брюксел, Белгия, съобщи МО.

В изявлението си той напомни, че след експанзията на Русия в Украйна първичната реакция на страните-членки на Съюза е била да дарят материални средства от личните си ресурси. „ Тази тактика, колкото и ефикасна да е, не може да се поддържа безпределно. Укрепването на европейската отбранителна промишленост е стратегическо предизвикателство както за Европа, по този начин и за Украйна. Трябва да можем да продължим нашата непоколебима поддръжка за Украйна “, безапелационен бе адмирал Ефтимов.

 

Той акцентира, че редом с оказването на тази помощ, би трябвало да се съсредоточим върху възобновяване на запасите на нашите въоръжени сили с оборудването и боеприпасите, от които се нуждаем. Началникът на защитата означи, че това се оказва предизвикателство, за превъзмогването на което би трябвало държавните управления да работят с промишлеността – както с държавните предприятия, по този начин и с частния бранш, с цел да договарят, създават и построяват нови качества.

 

„ Нашите общи провокации са да подсигуряваме, че европейската отбранителна промишленост е подготвена да създава в нужните размер и време. За да укрепим нашите въоръжени сили, би трябвало да действаме в партньорство с европейската отбранителна промишленост “, съобщи той.

 

Адмирал Ефтимов подчертава, че все още националните отбранителни институции се борят да дават помощ в изискванията на регулаторни ограничавания. „ Честната конкуренция и равните условия са крайъгълен камък на пазарната стопанска система. За да възстановим нашите въоръжени сили в точния момент, е целесъобразно краткотрайно изключение за избрани законови условия, с цел да се улесни гъвкавото и ускорено доставяне “, уточни той.

 

На съвещанието на Военния комитет на Европейски Съюз бяха разисквани настоящи тематики от дневния ред на Общата политика за сигурност и защита на Европейския съюз. Началниците на защитата на страните-членки на Европейски Съюз показаха своите съображения за по-нататъшния метод на Европейски Съюз към района на Сахел. В рамките на съвещанието бе разисквана поддръжката за въоръжените сили на Украйна. Акцентът бе подложен върху решимостта на Съюза да продължи да поддържа Украйна, нуждата от по-интензивна стратегическа връзка за напъните и ролята на военната задача за образование и съоръжение на украински военнослужещи и украински военни формирования – EUMAM UA. Специално внимание бе отделено на ролята на съдействието сред Европейски Съюз и НАТО в тази комплицирана конюнктура и нуждата от взаимоотношение без повтаряне на напъните.

 

В подтекста на произлизащите задания от „ Стратегическия компас ” и готовността за въвеждане от 2025 година на Капацитета за бързо развръщане като боен инструмент за бърз отговор на Европейски Съюз при ръководството на рецесии, адмирал Ефтимов акцентира, че фокусът на потреблението му следва да бъде ориентиран към непосредственото съседство, в това число в района на Западните Балкани.

Началникът на защитата посочи основната роля на интервенцията за морска сигурност на Европейски Съюз за отбрана свободата на корабоплаването по отношение на рецесията в Червено море за противопоставяне на заканите и повишение на сигурността на комерсиалното мореплаване в района, както и нуждата от поддържането на взаимоотношение и продан на информация с другата военноморска интервенция на Европейски Съюз в района – АТАЛАНТА.

 

В рамките на съвещанието бе извършен избор за нов ръководител на Военния комитет на Европейски Съюз. Избраният генерал-лейтенант Шон Кланси, шеф на защитата на Ирландия, ще встъпи в служба през ноември тази година.

 

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов бe yдocтoeн cъc cтeпeнтa нa офицер нa националния opдeн зa зacлyги нa Франция. Наградата бе връчена oт началника на защитата на Франция военачалник Тиари Буркхард. Високото отличие се връчва за извънреден принос на адмирал Ефтимов към укрепването на европейската защита и постигането на общите отбранителни цели на съюза, както и за развиването на двустранното съдействие в региона на защитата сред България и Франция.

 

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов взе участие в съвещанието на Военния комитети на НАТО, което се организира на 16 май в Брюксел, Белгия. В своето изявление адмирал Ефтимов подчертава върху провокациите, пред които са изправени страните от Източния фланг на НАТО по построяването на инфраструктура и даването на поддръжка от страната хазаин за многонационалните формирования, които се планува да работят на наша територия, при положение на задействане на проектите за защита. Той показа настоящото положение на предложенията за принос на нашата страна към възпирането и защитата посредством построяването на многонационално формирование и щабен детайл, надлежно в сухопътния и морския домейн.

 

„ Съюзниците, географски ситуирани в непосредствена непосредственост до възможната фронтова линия, ще би трябвало по друг метод да вземат решение провокациите при пораждане на рецесия или спор с къс период на предупреждение. Само посредством съгласуване и детайлно следващо обмисляне, отчитащо националните благоприятни условия и ограничавания, може да се реализиран заложените цели по възпирането и защитата в евроатлантическата зона “, акцентира адмирал Ефтимов.

В началото на съвещанието генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи разбор на обстановката в евроатлантическата зона и акцентира значимостта на военната експертиза в предпочитани области, за които следва вземането на значими политически решения за бъдещето на Алианса. Те също са и основополагащи за приемането на обща декларация по време на идната Среща на върха във Вашингтон.

 

Проведена бе и работна среща на Комитета НАТО-Украйна във формат началници на защитата. Представени бяха визиите на двамата стратегически командири – по интервенциите и по трансформацията. Обсъдени бяха основни военни концепции и отражението, което тяхната актуализация има върху усилването на възпирането и защитата в евроатлантическата зона, нарасналите условия към структурата на силите на Алианса и свързаната с тях нужда от дейно ръководство на човешките запаси.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР