Това е ремонтиран червен щъркел от 40-те години на миналия

...
Това е ремонтиран червен щъркел от 40-те години на миналия
Коментари Харесай

Първият соларен влак потегли „с пълна пара”

Това е ремонтиран „ червен щъркел ” от 40-те години на предишния век

Пътуването със слънчевия трен е безшумно и прелестно

Първият в света трен, който се зарежда напълно от слънчева сила, към този момент се движи по релсите – в залива Байрън в Австралия.

Влакът – ремонтиран „ червен щъркел ” от 40-те години на предишния век – направи първото си 3-километрово странствуване сред бизнес региона на Байрън Бей и центъра на града по-рано тази седмица. Той транспорти 100 пасажери на борда, заяви GreenTech.bg.

Въпреки че и други железопътни линии, най-много в Индия, употребяват слънчева сила, с цел да зареждат част от влаковете си или техни бордови услуги като климатизацията да вземем за пример, счита се, че австралийският „ червен щъркел ” е първият трен, който се зарежда само от слънцето.

Това става посредством фотоволтаични панели, инсталирани върху влака. Те са специфични – извити, с цел да пасват на извития покрив на влака, създаден през 1949 година. Освен тях има и „ зарядна станция ” за влака – складово помещение с 30 KW фотоволтаичен покрив и акумулаторен масив за предпазване на силата.
още по тематиката
Когато има остатък на слънчево греене, складът-зарядно ще подава непотребната електрическа енергия към мрежата. Всичко това би трябвало да подсигурява, че влакът може да работи даже и в облачни дни.

„ Червеният щъркел ” тежи 77 тона. Освен място за 100 пасажера, в него има помещение за багаж, колела и, несъмнено – за сърфове. Пътуването със слънчевия трен е безшумно и прелестно.

Разработчиците на влака – нестопанската организация Byron Bay Railroad Company (BBRC) – обясниха, че екип от доброволци са ремонтирали влака, гарите и ЖП релсите, които са стояли неизползвани повече от десетилетие. Възстановяването на изоставеното ЖП трасе върви от пет години. Решението за слънчевото зареждане пък е взето през ноември 2016 година

„ Влакът работи с сила от слънцето ”, се споделя в уеб страницата на организацията. „ Слънчевите панели върху влака и складът за предпазване на сила ще обезпечават количеството сила, нужна за ежедневното придвижване на влака ”, твърдят разработчиците.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР