Това е история за фирма фантом, която е избрана да

...
Това е история за фирма фантом, която е избрана да
Коментари Харесай

Белият дом в Киргизстан. Как фирма фантом строи държавна сграда в частна полза

Това е история за компания призрак, която е определена да строи " гратис " нова президентска постройка в Киргизстан. В подмяна тя получава стотици декари скъпа земя в столицата Бешкек. А в дъното на сюжета е дясната ръка на президента на страната.

Откакто е на власт в Киргизстан , президентът на страната Садир Джапаров отхвърля да се настани в историческата постройка на президентството, известна като " Белия дом ". От три години той работи в остаряло здание от руската ера, което се намира наоколо.

" Белият дом " е епицентър на революции и протести в Киргизстан, откакто страната получава самостоятелност от Съюз на съветските социалистически републики преди 30 години. А при първия национален протест през 2005 година нежеланият президент Аскар Акаев е заставен да избяга в Москва. Джапаров не е казвал за какво не желае да населява постройката, само че може историята да има нещо общо.

Преди година президентът оповестява, че за него и администрацията му ще бъде издигната нова постройка край прелестните планини, които обкръжават част от столицата Бишкек . Градежът ще е безвъзмезден, страната ще отпусне единствено земята.

Разследване на Киргизстанската работа на Свободна Европа (RFE/RL) обаче разкрива връзки сред почитан чиновник в държавното управление и строителната компания, а съмненията са за спор на ползи и корупция.
 Президентът на Киргизстан Садир Джапаров " Няма да бъде изхарчена нито една стотинка "
При представянето на концепцията, Джапаров споделя, че решението за нов " Бял дом " е взето " в интерес на народа и страната " и че " няма да бъде изхарчена нито една стотинка от бюджета ".

Сградата ще е на мястото на някогашен хотел, който е съборен, откакто е бил зарязан дълги години. " Белият дом " ще е с повърхност от към 30 000 кв. м и ще служи за седалище на президентската администрация и министрите.

Джапаров афишира още, че за задачата ще бъдат предоставени " единствено 16 хектара (160 декара) държавна земя ". На нея строителите ще вдигнат комплекса без пари.
Решихме да използваме земята като заплащане в подмяна на построяването на постройка за страната
" Държавната земя е разграбвана [от чиновниците] в продължение на 30 години и тези 16 хектара също щяха да преминат в частни ръце един ден. Вместо да позволим това да се случи, взехме решение да използваме земята като заплащане в подмяна на построяването на постройка за страната ", споделя той.

Проектът започва, само че се оказва, че вместо да подари на компанията " Иншаат Строй Билдинг " (ИСБ) 16 хектара държавна земя, киргизстанското държавно управление ѝ дава 25,7 хектара (близо 260 декара). Обяснение какво постанова компанията да получи спомагателните близо 10 хектара (100 декара) няма. Общата стойност на новата постройка също не е оповестена.
" Може да получите инфаркт "
Освен това земята, която е получила ИСБ, не е елементарен имот. Според самостоятелни специалисти теренът, ситуиран в живописната южна част на столицата, коства почти 77 млн. $ . Този регион е покрай планините, предлага прелестни гледки, природа и относително чист въздух, въпреки Бишкек да е един от най-замърсените градове в света.
 Изглед към някои от парцелите, които са предопределени да бъдат трансферирани на компанията Inshaat Stroy Building (
Затова недвижимите парцели в този регион са доста скъпи и търсени.

" Сто квадратни метра земя над автомагистралата " Туштук " (южната автомагистрала на столицата) костват от 25 000 до 35 000 $ . Стойността на земята ще продължи да пораства всяка година ", споделя пред RFE/RL Константин Помикалов - шеф на компанията " Ваш специалист ".

Депутатът от Народното събрание Дастан Бекешев подлага на критика решението на държавното управление да даде големия държавен терен на частна компания. Според него там би трябвало се построят учебни заведения, паркове и други публични обекти.
 Депутатът Дастан Бекешев в Народното събрание, 2022 година Най-добре да останем в незнание, в противоположен случай може някой да  получи инфаркт
" Към момента не сме наясно с размера на средствата от бюджета, изразходвани за настоящото строителство и демонтажа на хотел " Исик-Кул " - информацията за действителните разноски е класифицирана. Но е най-добре да останем в незнание, в противоположен случай може някой да получи инфаркт ", сподели Бекешев.

По думите му е явно, че комфортът на държавните чиновници и " облагата на една частна компания имат преимущество пред публичния интерес ".
Съмнения за корупция
Компанията ИСБ е основана през 2020 година и от този момент има девет пререгистрации - заменени са името, създателите и шефовете ѝ. Последната смяна е от 28 юли - дни преди компанията да придобие скъпия държавен парцел.

Трима от предходните ѝ шефове са свързани с Канибек Туманбаев - началник на президентската администрация. На 23 август RFE/RL изпраща писмо до Туманбаев с въпрос за връзките му със строителната компания. Отговор не е получен.

На 17 септември Туманбаев разяснява строителните работи по време онлайн предаване във Фейсбук.

" В Казахстан " Акорда ", [президентският дворец], беше издигнат за 652 млн. $, а нашият се строи за една десета от цената. Няма да е като преди, когато щеше да взе участие нечия компания или интерес ", споделя тогава той.

" Скъпи другари, всяка стотинка на страната е под контрола на нашия президент ", прибавя Туманбаев.
" Шофьор на водача "
Канибек Туманбаев стартира издигането си в политиката по време на мандата на Алмазбек Атамбаев като президент от 2012 до 2017 година Настоящият шеф на президентската администрация тогава е единствено " водач на водача " на президента, както го и назовават локалните.

На парламентарните избори през 2020 година Туманбаев се кандидатира за народен представител като член на партията " Биримдик " ( " Единство " ) и в началото се показва като шеф на веригата заведения за хранене Black Star Burger. В този бизнес той е сътрудник с някогашния основен мюфтия на Киргизстан Максатбек Токтомушев и с Равшанбек Сабиров - някогашен шеф на Националната организация за вложения, назначен от сегашния президент Садир Джапаров.
 Канюбек Туманбаев (вторият отляво), някогашният основен мюфтия Максатбек Токтомушев (третият отдясно) и депутатът Равшан Сабиров (вторият отдясно) при откриването на веригата Black Star Burger през март 2019 година
Именно Равшанбек Сабиров е връзката с компанията, която в този момент строи новия " Бял дом " за президентската администрация и получава без пари декари апетитна земя в столицата Бишкек. ИСБ е добита през 2021 година от Нурдин Равшанбекович Сабиров и Ерлан Сиргабеков. Шест месеца по-късно тя минава в благосъстоятелност на Ахмадшох Равшанбекович Азатов и Ермек Атантаев. Сабиров и Азатов са синове на Равшанбек Сабиров.

Правното местонахождение на ИСБ също повдига въпроси. Официалният адрес на компанията води към скромна кооперация в квартал Бакай-Ата в Бишкек. Там обаче живее семейство. Пред RFE/RL хората споделиха, че нямат никаква връзка със строителната компания, а живеят на това място от 30 години.

Това обаче не е първото следствие за връзки и корупция, обвързвано с Туманбаев. Независимите медии Temirov LIVE и MediaHub преди този момент разкриват корупция в киргизките железници и каузи, свързани с мюфтийството на страната. Замесено е и името на Туманбаев.

Година по-рано друго следствие, обвързвано със строителните работи след, разкрива по какъв начин компанията " Аманат Строй Инвест ", която печели държавните търгове за възобновяване на къщите, също е обвързвана с Туманбаев.

Президенският чиновник отхвърля тези връзки, а скоро след следствието Джапаров го хвали, че управлява строителните работи " съвършено " и е " икономисал всяка стотинка от държавните пари ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР