Това е фундаментална промяна в регионалните международни отношения. С тези

...
Това е фундаментална промяна в регионалните международни отношения. С тези
Коментари Харесай

Китай издигна срещу Австралия “огромен стационарен самолетоносач”

" Това е фундаментална смяна в районните интернационалните връзки. " С тези думи австралийската преса прави оценка видимо безобидното съглашение, подписано сред КНР и Соломоновите острови. Какво тъкмо се съдържа в този документ, за какво австралийското управление и обществото са уплашени от протичащото се и какво общо има всичко това със събитията в Украйна?

През последните месеци Австралия беше един от най-гръмогласните покровители на режима в Киев и надлежно в режим на принтер печата нови и нови наказания против Русия. И освен тъй като австралийските управляващи примамват авторитетната украинска диаспора в страната си – Канбера не крие, че оказвайки напън върху Русия, задържа Китай.

Австралийски политолози и публични лица обявиха, че триумфът на Москва в Украйна ще сътвори казус за Пекин. И по този метод да развърже ръцете на китайците за по-нататъшна агресия в Тихия океан. Но точно тук Австралия, дружно със Съединени американски щати и Англия се пробват да изградят система за ограничение на Поднебесната.

Проспаха...

Въпреки това, до момента в който Австралия се зае да овладява Пекин на разстояние от 15 хиляди километра (а точно такова е дистанцията от Киев до Канбера), Китай внезапно се оказа единствено на 1700 километра от австралийския бряг. В средата на март шефът на полицията на Соломоновите острови Антъни Веке подписа съглашение със заместник-ръководителя на китайското министерство на публичната сигурност.

Документът се занимава със съдействие за поддържане на публичния ред, отбрана на живота и имуществото на жителите, както и реагиране при естествени бедствия - т.е., с други думи, въвеждането на китайски войски на Соломоновите острови, в случай че локалната власт изиска това. Например, в случай че още веднъж има безредици, ориентирани против локалните елити – изключително в случай че тези протести (както през ноември 2021 г.) заплашват живота и имуществото на представителите на локалната китайска общественост. „ Подписването на този меморандум единствено показва на интернационалната общественост, че ние сътворяваме действително съдействие тук, учредено на взаимна работа и интерес към развиването на Соломоновите острови “, сподели господин Веке.

В допълнение към тези точки обаче съглашението съдържаше още една. „ Китай може, в сходство със своите потребности и със единодушието на Соломоновите острови, да прави визити на кораби, да прави логистично попълване и да прави прекъсвания и прекосявания на Соломоновите острови “, се споделя в текста на документа. А в Австралия това беше възприето като увод за слагането на китайска база тъкмо до австралийска територия.

Освен това някои предложиха да се реши зараждащият проблем посредством съществени способи. „ Китай е паркирал голям стационарен самолетоносач в непосредствена непосредственост до всеки град в Източна Австралия “, сподели австралийският медиен магнат Дейвид Луелин-Смит. Според него, в случай че възникне нужда, тогава Австралия би трябвало да е подготвена да изпрати войски на Соломоновите острови, защото за страната тази обстановка е аналогична на Карибската рецесия.

Приятели на всички, врагове на никого

Разбира се, нито в Пекин, нито на островите удостоверяват слуховете за базата. „ Ние сме другари на всички и врагове на никого “, сподели министър председателят на Соломоновите острови Манасе Согавара. „ Правителството схваща последствията за сигурността от настаняването на военна база. И до момента в който е на власт, няма да разреши повърхностно използване на тази самодейност “, съобщи кабинетът на Соломоновите острови.

„ Опитите за подкопаване на другарските връзки на Китай с островните страни не се поддържат и няма да съумеят “, съобщи китайското външно министерство. „ Сътрудничеството сред Китай и Соломоновите острови не е ориентирано против трета страна и не опонира на съдействието на Соломоновите острови с други държави”, допълниха от там. “За да отговорим на нашите потребности от сигурност, би трябвало да диверсифицираме връзките на страната с други сътрудници. Какво не е наред?”, сподели Согавара.

„ Съответните страни би трябвало откровено да почитат суверенитета на Соломоновите острови и независимостта на техния развой на взимане на решения, а не да вземат решение от горната страна какво би трябвало или не би трябвало да вършат другите “, сподели заместник-министърът на външните работи на Китай Ван Венбин. “Защо някой се тормози от съдействието сред КНР и Соломоновите острови, до момента в който управляващите и популацията на островите като цяло приветстват това съдействие? Кой изпращаше военни самолети и кораби до границите на други страни и пъчи мускулите си години наред, заплашвайки сигурността и суверенитета на тези страни. И кой съзнателно ескалира напрежението и подклажда блокова борба, която заплашва районния мир и непоклатимост?”, добави той.

И най-после, те изясняват на Австралия и други страни вероятните последствия от радикалните форми на интервенция. „ Намираме за извънредно обидно да бъдем обсъждани като неспособни сами да управляваме нашите суверенни каузи “, сподели министър председателят на Соломоновите острови Манасе Согавара. “Дискусиите в австралийските медии за нашествието на Соломоновите острови за насилствена промяна на режима не способстват за подсилване на нашите двустранни връзки. Когато една безпомощна мишка бъде притисната в ъгъла от злобни котки, тя ще направи всичко, с цел да оцелее”, заключи той.

Презастраховане

Експертите са съгласни, че през днешния ден въпросът за слагането на база в действителност не си коства. Друго нещо е доста по-важно – подписването на съглашение сред Китай и Соломоновите острови даже не е първата стъпка, а скокът на Китай в южната част на Тихоокеанския район. „ Това е фундаментална смяна в районните интернационалните връзки. Това обезценява десетилетията на австралийската дипломация и приканва за цялостна преоценка на уговорката на Австралия с Тихия океан. Министерството на защитата, Министерството на външните работи и Кабинета на министрите са съществено обезпокоени от прецедента, който се основава за страни като Папуа Нова Гвинея и Вануату, които също са ухажвани от Китай “, написа австралийският “Бризбейн Таймс”

Факт е, че англосаксонската система за въздържане на Китай се основава на геополитическите концепции за „ островни линии “. Казано по-просто, Съединените щати и техните съдружници се пробват да се укрепят в островните територии на Тихия океан, с цел да лишат китайския флот (както търговски, по този начин и военен) от независимост на маневриране и също по този начин, в случай че е допустимо, да застрашат морските връзки. За да се получи, несъмнено, е належащо да се поддържат тесни и градивни връзки със самите островни страни, техните елити и държавни управления. В южната част на Тихия океан тази политика беше отговорност на Австралия (която обичайно контролираше региона).

През последните години обаче китайците започнаха да прекъсват този надзор. На първо място, посредством стопанската система. От 2006 до 2020 година Китай е дал към 3 милиарда $ помощ за Тихоокеанския край и сега е най-големият им пазар за експорт. Така през 2019 година повече от половината от общите тонове морски блага, дървен материал и минерали, изнесени от района, са отишли за Китай. Освен това формите на китайските вложения бяха, да кажем, разнообразни – както директните вложения в страни, по този начин и просто изпомпване на запаси за заплащане на локалните елити. Например в Кирибати 75% от приходите на страната идват от такси за лов на риба. Но самата страна изнася доста малко. През 2019 година единствено 1000 тона морски блага бяха изпратени в Китай, до момента в който корабите под непознат байрак (предимно китайски) събират стотици пъти повече във водите.

Резултатът от китайско-австралийската икономическа борба беше предвидим, както в Тихия океан като цяло, по този начин и в частност на Соломоновите острови. „ Австралия просто няма задоволително запаси, с цел да отблъсне ненадейно повишения китайски интерес към Соломоновите острови “, изяснява Алексей Куприянов, старши теоретичен помощник в ИМЕМО на РАН. “Китайците би трябвало да похарчат капитала си някъде, а вложенията в страните от южната част на Тихия океан са много перспективни. Второ, разширението в зоната на кораловия триъгълник разрешава да се пробие първата и втората островна линия”, добавя той.

Военно-политически дивиденти

Ето за какво не е изненадващо, че след известно време икономическото наличие на КНР стартира да се трансформира във военно-политическо. „ Знаем, да вземем за пример, че те са нараснали броя на военните аташета в Тихоокеанския район, знаем, че са предложили повече помощ на Тихоокеанския район посредством разнообразни средства и форми “, възмути се министърът на защитата на Нова Зеландия Пини Енаре.

Разбира се, не всички островни страни в Тихия океан са удовлетворени от идването на Китай. „ Страхувам се, че ние, тихоокеанските острови, ще бъдем в епицентъра на бъдеща огромна силова борба “, написа президентът на Микронезия Дейвид Пануело в писмо до водача на Соломоновите острови. “Това не е някакъв празен боязън, тъй като към този момент сме го претърпели. И Федеративните щати на Микронезия, и Соломоновите острови са били бойни полета по време на Втората международна война”, напомня той.

Единственият проблем е, че към този момент са в епицентъра. Китайските чиновници са прави - не Пекин разгласи политика на въздържане против Австралия или Нова Зеландия. Не Китай основава районни блокове, ориентирани към борба.

Въпросът в този момент е какво ще вършат тези районни блокове? Канбера към този момент съобщи, че няма да търпи китайците на Соломоновите острови. „ Ние не имаме вяра, че страни отвън тихоокеанското семейство би трябвало да играят каквато и да е роля в обезпечаването на сигурността на региона”, споделя австралийският външен министър Марис Пейн. „ По отношение на наличието на Китай в Тихия океан, това е нашият заден двор, нашият квартал и ние сме извънредно загрижени за всяка активност на тихоокеанските острови “, сподели в изказване австралийският министър на вътрешните работи Карън Андрюс. „ Искаме мир и непоклатимост в района. Не желаеме дестабилизиращо въздействие, не желаеме натискът и принудата, които виждаме от Китай, да продължат да се популяризират в района “, повтаря министърът на защитата Питър Дътън.

И не инцидентно приказваме за Тихоокеанския район като цяло - всички схващат, че Соломоновите острови са просто експериментален балон за Пекин. Трамплин, благодарение на който КНР, да вземем за пример, още веднъж може да опита да укрепи военнополитическите си позиции в по-големия и по-голям комшия на Соломоновите острови – Папуа Нова Гвинея. През 2018 година Пекин предложи на локалната власт да реконструира военноморската база, само че управляващите на острова избраха Австралия - и в този момент китайците се връщат с разнообразни забавни оферти.

Някои австралийски специалисти към този момент приканват за залагане на смяна на локалните режими. Не, не посредством директни военни интервенции – за какво, в случай че можете да разчитате на районните елити? По-специално да се подтикват към този момент мощните сепаратистки придвижвания на същите Соломонови острови, да се разпилян истории за варварската употреба на локалните запаси от китайците - и да се провежда дребен островен Майдан. Какво толкоз? В Украйна се получи. Поне за известно време.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР