Това е битка за България, а не за Северна Македония.

...
Това е битка за България, а не за Северна Македония.
Коментари Харесай

Проф. Овчаров пред ФАКТИ: Не съм убеден, че Македония трябва да стане част от ЕС с разбиранията, които има в момента

Това е борба за България, а не за Северна Македония. Така проф. Николай Овчаров разяснява тематиката за нашите съседи, когато се сътвори Национален кръг „ За Македония”. След дни той ще приказва пред европейските депутати за връзките сред двете страни, само че ето какво сподели той пред ФАКТИ.

- Проф. Овчаров, последните събития, които се случват към проблема „ Македония “, по какъв начин ги оценявате?
- Мога да ги оценя от позиция на националния кръг „ За Македония “, който сформирахме преди две седмици. Сега се приготвя едно пътешестване на членовете на нашия кръг – професор Павел Павлов, професор Анна Кочева и аз, до Страсбург, където сред 6 и 8 юни ние ще приказваме пред Европейския парламент по тематиката „ Македония “ по покана на българските евродепутати. Ще се опитаме да обърнем тази наклонност или най-малко да вдъхнем малко сили в българските ръководещи, че идеята, за която ние се борим, е безусловно вярна и по никакъв метод не би трябвало да се отстъпва от нея.

- Какво и за какво би трябвало да се отстоява?
- Вижте, нашата идея е вярната. И това е повода да би трябвало да се отстоява. Всички исторически обстоятелства са на българска страна. Неслучайно в националния кръг сме историци идеолози и знаем доста добре каква е обстановката. Няма нито един монумент, който да приказва противоположното и в интерес на македонстващите. Именно затова няма по какъв начин да отстъпваме, тъй като това значи да предадем личната си история.

- Дайте и ясна дефиниция за тъй наречените насаждан антибългаризъм…
- Това е наклонност против България от години. Практически цялата македонска идея е построена в основата си на антибългаризъм. Практически посредством отричането на българската история и посредством присвояването ѝ те построяват личната си история. Ето въз основата на това нещо се построяват основите на днешното обучение, което е в Република Северна Македония. И тъкмо поради това е сложен и тежък казусът, тъй като на практика да се отхвърли това нещо от едната или от другата страна значи, че едната страна остава без причини. Аз отново ще кажа, че подправянето е напълно от тяхна страна, на Македония, а българската страна напълно залага на исторически обстоятелства. И тъкмо заради това би трябвало да убедим Европейския съюз, да убедим нашите сътрудници, че сме прави.

- В поредност изказвания министър-председателят Кирил Петков приказва за стопляне на връзките, забързване на процеса по евроинтеграцията, активизиране на двустранните връзки. Но при съблюдаване на Договора за добросъседство. Има ли колизия в думите му?
- Смятате ли, че министър председателят Петков има ясна позиция какво желае. Аз най-малко не я виждам тази ясна позиция. Само преди дни сутринта от неговия кабинет се сподели, че има някакво съглашение с френския президент Макрон, в което той ще става гарант… Аз не виждам по какъв начин може един човек, пък бил той и президент на Франция, да става поръчител на България. Ми на следващия ден или след време, когато не е Макрон, какво ще вършим? После, приказвам в границите на същия ден, това отпадна. Оказа се, че, в действителност, позицията на нашето държавно управление е изцяло неразбираема сега. Вие сте прав, че ние имаме позицията на българския парламент, която е по-важна от тази на изпълнителната власт. Говоря за рамковата конвенция от 2018-а и Договорът за добросъседство от 2017 година.

- А в тях нещата са написани...
- Да не ги повтаряме за следващ път. По-късно се появи и настояването за държавотворната функционалност на българския етнос в Македония и така нататък Но с това съседите не би трябвало да си измиват ръцете. Ние имаме езика на омразата, имаме неспазването на историята и така нататък Много е значимо да се подчертае, че ние одобряваме, че има македонски народ, македонска нация след 1944 година. Нашето искане е признаването на историята преди 1944-а за обща история и, естествено, че македонският език е роден върху български акцент. И да отбележа, че това нещо, за актуалната история, бе признато в контракта, който Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха преди няколко години.

- Колко е мощен натискът извън, с цел да пуснем Република Северна Македония да стартира договаряния с Европейски Съюз? Вие, като историк, по какъв начин го усещате?
- Натискът не е дребен. Очевидно е, че има подобен. Аз разбирам нашите сътрудници от Европейски Съюз, тъй като всички желаят Република Северна Македония да влезе в съюза. Не съм доста уверен, че Македония би трябвало да стане част от Европейски Съюз с разбиранията, които има към този миг. Преди години се говореше, че България е „ Троянският кон “ на Русия в Европейски Съюз, когато ние влизахме. Но същинският „ Троянски кон “ ще е Северна Македония, тъй като тя е под доста мощно сръбско въздействие. Самият македонизъм е основан от сърбите. А тъкмо Сърбия през днешния ден е единственият сътрудник на Русия в Европа. Ние имаме нашите искания, имаме и правото, както всяка една страна от членките в Европейски Съюз, да има позиция. Ние не сме налагали несъгласие, а просто имаме условия, на които държим, преди да почнат договарянията със Северна Македония.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР