Това бе среща, която трябваше да изглади отношенията между Германия

...
Това бе среща, която трябваше да изглади отношенията между Германия
Коментари Харесай

Шолц, Макрон и Туск обсъдиха Украйна в Берлин. Разривът в Европа остава

Това бе среща, която трябваше да изглади връзките сред Германия и Франция и да показва единността на Европа пред Путин. В Берлин през днешния ден близо три часа разговаряха немският канцлер Олаф Шолц, френският президент Емануел Макрон и полският министър председател Доналд Туск. Трите страни, които дружно образуват така наречен „ Ваймарски триъгълник “, не откриха обаче единогласие по някои от най-важните точки за помощта за Украйна.

Напоследък Макрон и Шолц неколкократно се подлагаха на критика обществено - без да се загатват по име, само че с остри думи. Френският президент осъди остро отхвърли на канцлера да достави на Украйна крилати ракети " Таурус ". Той предизвести западните съдружници да не демонстрират прекомерно " безволие ". Шолц на собствен ред се дистанцира от френския държавен глава, когато той не изключи разполагането на сухопътни войски в Украйна.

И двата въпроса към момента се разискват във Франция и Германия. Във войната в Украйна " всички благоприятни условия са отворени ", съобщи Макрон пред френска телевизия в четвъртък вечерта. Той добави:

" Ако обстановката се утежни, би трябвало да сме подготвени да подсигуряваме, че Русия в никакъв случай няма да победи ".

В същото време Бундестагът още веднъж гласоподава срещу доставката на крилати ракети " Таурус " - преди този момент Шолц гневно отбрани позицията си от рецензиите. Полша също упорства за доставката.

" Знаем със 100 % сигурност: Украйна също се нуждае от крилати ракети " Таурус ", заяви полският дипломат Павлос пред телевизия ARD.

Сега канцлерът Шолц би трябвало да прояви " храброст ", добави той.

Така излиза наяве, че позициите във връзка с политиката за Украйна са надалеч една от друга.

Постигнати са обаче и някои нови стъпки. Тримата са договорили закупуването на повече оръжия за Украйна и то от целия международен пазар. Освен това ще бъде разширено производството на военно съоръжение - " също и в съдействие с сътрудниците в Украйна ", сподели канцлерът. Ще бъде основана " нова коалиция на опциите " в границите на формата " Рамщайн " за обезпечаване на артилерия с ракети с огромен обхват.

Така нареченият Ваймарски триъгълник е учреден през август 1991 година от немския външен министър Ханс-Дитрих Геншер и сътрудниците му от Полша и Франция Кшищоф Скубишевски и Ролан Дюма. По това време тримата политици се срещат във Ваймар, с цел да разширят съдействието сред страните. Акцентът тогава е подложен по-специално върху присъединението на Полша към НАТО и Европейски Съюз. Стремежът по това време беше да се очертаят общите ползи за бъдещето на Европа. 

На фона на войната в Украйна форматът на разговора още веднъж придобива все по-голямо значение. Последната среща на държавните ръководители от Ваймарския триъгълник се състоя през юни 2023 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР