Toshiba обяви, че е приела предложението за придобиване от консорциум,

...
Toshiba обяви, че е приела предложението за придобиване от консорциум,
Коментари Харесай

Toshiba ще има нов собственик

Toshiba разгласи, че е приела предлагането за придобиване от консорциум, воден от частната капиталова компания Japan Industrial Partners (JIP). Сделката на стойност 14 милиарда $ проправя пътя за закъсалия промишлен конгломерат да бъде делистнат от борсата, оповестява Reuters.

Консорциум, управителен от JIP, завоюва търга за изкупуване на 78.65% от акциите на Toshiba, получавайки повече от две трети от капитала, което би било задоволително да изтласка от ръководството останалите акционери и в следствие да придобие и техните дялове.

Сделката слага собствеността на 148-годишния производител на електроника и електроцентрали в локални ръце след години на борби с задгранични вложители деятели. Toshiba ще бъде делистната още през декември, оповестява Reuters.

Акционерите деятели и Toshiba бяха приковани един към различен в продължение на години. Това усвояване разрешава и на двете страни да избягат от взаимната си прегръдка “, сподели анализаторът Травис Лънди от Quiddity Advisors.

През март Toshiba одобри офертата за изкупуване, оценяваща индустриалния конгломерат на 2 трилиона йени (13.5 милиарда долара). Въпреки че някои акционери бяха недоволни от цената, японската компания твърди, че няма изгледи за по-висока или конкурентна оферта.

„ Ние сме надълбоко признателни на доста от нашите акционери за разбирането към позицията на компанията “, сподели основният изпълнителен шеф на Toshiba Таро Шимада в изказване в четвъртък. Toshiba в този момент ще направи огромна стъпка към ново бъдеще с нов акционер “, добави той.

Toshiba съобщи, че нейните комплицирани взаимоотношения с разнообразни заинтригувани страни, в това число акционери с разнообразни отзиви, са попречили бизнес интервенциите и че стабилната акционерна база би помогнала на компанията да следва дълготрайната си тактика, съсредоточена върху цифрови услуги с висок марж.

JIP възнамерява да задържи изпълнителния шеф Шимада.

От 2015 година насам Toshiba е разтърсвана от счетоводни кавги, претърпя тежки загуби и беше покрай делистване. Освен това беше залята от поредност от кавги с корпоративното ръководство.

Консорциумът на JIP включва 20 японски компании, водени от производителя на чипове Rohm, компанията за финансови услуги Orix и Chubu Electric Power.

Това ще означи най-голямата договорка за сливания и придобивания в Япония тази година. Япония е единственият огромен пазар в Азия, който е отбелязал растеж на сливанията и придобиванията за годината досега, съгласно данни на LSEG.

Сделките, включващи частен капитал, бяха изключително дейни, в това число планувано изкупуване за 6.4 милиарда $ на производителя на материали JSR от подкрепян от държавното управление фонд.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР