Тополовград. Закриват се две училища в община Тополовград заради малък

...
Тополовград. Закриват се две училища в община Тополовград заради малък
Коментари Харесай

Хасково: Закриват се две училища в община Тополовград заради недостиг на ученици и невъзможност за сформиране на слети паралелки

Тополовград. Закриват се две учебни заведения в община Тополовград поради дребен брой възпитаници и неспособност за съставяне на слети паралелки. Това оповестиха от пресцентъра на Община Тополовград. Демографските проблеми в община Тополовград все по-ярко се отразяват най-много на учебните заведения в селата. Досега главните учебни заведения бяха пет – в Радовец, Синапово, Орешник, Хлябово и Устрем. През последните години те работят с маломерни паралелки, което дава отражение на качеството на образованието. Неефективно се употребяват средствата за обучение и потенциала въз основата, стига се до неспособност за застраховане на просветителния развой със средствата по единните разходни стандарти. Всичко това постанова дофинансиране от Общината, каквото до момента е обезпечавано. Съгласно разпореждания на Закона за предучилищно и учебно обучение, който влезе в действие през август предходната година, в главните учебни заведения ще се образоват възпитаници от първи до седми клас. Поради намалелия брой на учениците в селата Орешник и Радовец, е невероятно съставяне на слети паралелки, отговарящи на условията, и министърът на образованието закрива учебните заведения. През идващата нова образователна година школата в Устрем и Синапово ще отворят още веднъж порти, само че терзанието, че и там децата понижават, остава.
След извършена среща на кмета Божин Божинов с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев се показа мнение да се изтегли безлихвен заем от Министерството на образованието, който ще натовари Общината. На сесия на Общински съвет кметът Божинов осведоми съветниците, че е направено всичко допустимо да се спасят образователните заведения, само че казусът идва от дефицита на възпитаници. Общинският консултант Пламен Минчев попита ще може ли Общината да се разплати през месец октомври. Общинският консултант Добрин Парнаров, който е шеф на Началното учебно заведение в Тополовград, изрази терзание, че казусът е огромен и даже в града мъчно ще се образуват две паралелки първи клас. Директорът на закриващото се учебно заведение в село Радовец Атанаска Куртева показа, че няма смисъл тази мъка да продължава. Учениците от селото ще се извозват до село Устрем, а тези от другото закрито учебно заведение – това в село Орешник ще пътуват до Тополовград, с цел да се учат в Началното учебно заведение.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР