Топлофикациите да продават произвеждания от тях ток само на борсата,

...
Топлофикациите да продават произвеждания от тях ток само на борсата,
Коментари Харесай

Депутати и КЕВР предлагат мерки срещу спекулата с тока на свободния пазар

Топлофикациите да продават създавания от тях ток единствено на борсата, а бизнесът да купува електричество без медиатори, са част от ограниченията против спекулата с цените на свободния енергиен пазар, разисквани в парламентарната комисия за надзор на Комисията за енергийно и водно контролиране.

Големите индустриални консуматори желаеха доста по-строги регулации на свободния пазар, с цел да се избегне спекулата с тока.
Константин Стаменов- ръководител на БФИЕК: Това не е естествена работа на свободния пазар на електрическа енергия, за това би трябвало да се засилят контролните функционалности, регулаторните функционалности на свободния пазар, което не в смисъл да се управлява цената, а по какъв начин действа пазарът ".
Председателят на КЕВР отговори, че регулаторът не може да управлява двустранните контракти на бизнеса с търговците на ток и предложи две решения на казуса. Малкият бизнес може когато и да е да се върне на контролирания пазар, където цената на тока е ниска, а огромните работодатели непосредствено да си купуват електрическа енергия от борсата, като заобикалят по този метод търговците.
Иван Иванов- ръководител на КЕВР: " Това ще има два резултата. За дребните търговци, че ще имат постоянна цена, за едрата промишленост, че ще могат сами да купуват и количества по избрани цени сила на борсата, а за търговците, че ще намалее броят на техните клиенти и те ще схванат, че не могат безотговорно да усилват цената електрическата енергия, която оферират в договорите си.
Липсата на задоволителни количества ток на борсата също са причина търговците да спекулират с цената. Депутатите от енергийната комисия оферират законови промени, съгласно които всички топлофикационни сдружения ще оферират създаваната от тях електрическа енергия на борсата. Очакваният резултат са спомагателни количества от над 400 мегавата. Амбицията на депутатите е измененията да са подготвени до лятото.
Валентин Николов- ръководител на парламентарната комисия за надзор на КЕВР: " От новия интервал регулаторен, който стартира от 1-ви юли, те да бъдат пилотният план, който да покаже дефекти и плюсове ".
На 28 февруари работодателите излизат на митинг против високите цени на тока на свободния пазар, макар уверенията на страната, че ще предприеме ограничения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР