Топло начало на октомври. Средноденонощната температура в района на София

...
Топло начало на октомври. Средноденонощната температура в района на София
Коментари Харесай

Първото застудяване ще ни напомни, че есента е тук

Топло начало на октомври. Средноденонощната температура в региона на София е най-висока запоследните години, впървите 6 дни на октомври - 14,7 градуса. Само за съпоставяне, през октомври 2021година, средноденонощната температура в региона на София е била 8,6 градуса. Разбира се октомври е единствено първоначално и до края на месеца нещата могат и да се трансформират.

И първата смяна към по-студено и еснно време ще усетим в края на тази седмица. Промяната стартира в неделя вечерта над крайните северни райни, когато към Балканите от север ще се приближи леден атмосферен фронт в тила на мощен атлантически циклон, който се придвижва през северните елементи на континента. Отзапад се уголемява по-високо атмосферно налягане и сред тези две зони се спуска леден въздух от северни ширини. Ще застудее първо на север, в понеделник студения въздух ще се придвижи и на юг и ще обхване цялата страна.

Валежи ще има, само че не се чака да бъдат основни, ще превали тук-там в Северна и Североизточна България, допустимо е и на юг, само че като цяло ще са слаби.

Във вторник остава хладно, като сутринта ще има и по-ниски утринни температури, само че от сряда нататък температурите още веднъж ще се покачат бързо и ще бъдат над 20 градуса. Четвъртък и петък идната седмица се чака още малко да се затопли, преди да стигнем идващите събота и неделя- 14, 15 октомври.

За този интервал има разминаване в синоптичните модели. Според една част от тях ще се образува средиземноморски циклон, който е допустимо да докара до повече превалявания над странат, съгласно други обаче няма да вали. Затова ще изчакаме до вторник, когато моделите към този момент ще имат по-ясна визия какво време ни чака в средата на месеца.

Над Западна Европа се разгръща нова топа вълна при започване на октомври с температури до 10 градуса над нормалните за началото на октомври, до момента в който над Източна Европа ще се случиточно противоположното, тук ще е по-студенос 5 - 8 градуса под климатичната норма. Това се дължи на характерното разполагане на центровете на високо и ниско налягана над Европа и наоколо до европейския континент.

Макар че идва по студено време, то ще е за малко, в средата на идната седмица ни чакат няколко топли дни, като цяло доникъде на октомври времето се обрисува хубаво без съществени есенни изненади и значителни превалявания.

Глобалната приземна температура не се е трансформирала - остава 14,08 градуса съгласно профилирания уебсайт за премерване на световната приземна температура -. С 0.08 градуса над признатата за пример световна приземна температура от 14 градуса.

Това влиза в значително несъгласие с медийните публикации, които осведомят, че световната приземна температура е над 15.6градуса и е извънредно висока. Можете
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР