Топенето на ледовете по Земята ще остави човечеството с много

...
Топенето на ледовете по Земята ще остави човечеството с много
Коментари Харесай

280 млн. души ще станат климатични бежанци заради топенето на ледовете

Топенето на ледовете по Земята ще остави човечеството с доста по-малко питейна вода и риба и ще прогони стотици милиони души от домовете им, били прекомерно покрай морското ниво.

Това настояват експертите от Междуправителствената експертна група за климатичните промени в специфичния отчет за океаните и криосферата.

Докладът от 900 стр. ще бъде показан публично на 25 септември на среща на групата в Монако.Той е четвъртият на съответна тeма, оповестен от Организация на обединените нации за по-малко от година. Предишните бяха не по-малко стряскащи - за ограничението на световното стопляне до 1.5 градуса, за биоразнообразието и ръководството на земите и международната хранителна система.

От 30 до 99 % от безконечната заледеност - земята и скалите, които са заледени през цялата година, ще се разтопи до 2100 година, в случай че изпускането на парникови газове продължи със настоящия ритъм. Само в Северното полукълбо той ще освободи " въглеродна бомба " от въглероден двуокис и метан и ще ускори стоплянето.

Явленията, които към този момент са в ход, като намаляване на кислорода в морската вода и повишаване на температурата, могат да понижат трайно рибните ресурси, с които се изхранват доста хора. Щетите от наводненията могат да се усилят 100, в случай че не и 1000 пъти до 2100 година

Според отчета за океаните и криосферата, поради покачването на морското равнище 280 милиона души може да се наложи да изоставен местата, където живеят. И това е в оптимистичния сюжет, при който стоплянето ще бъде лимитирано до 2 градуса Целзий спрямо доиндустриалните температури.

Каква смяна предизвикват два градуса

" При два градуса топенето на ледовете ще премине точката на изкривяване и десетки от най-големите градове в света ще бъдат наводнени. При такова стопляне, световното Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, ще падне с 13%. 400 млн. души ще живеят в дефицит на довата и хиляди ще измират от жеги даже по северните ширини. В екваториалната зона ще бъдат даже по-зле. В Индия, където доста градове са многомилионни, ще стане отвратително горещо, горещите талази ще бъдат 32 пъти повече, всяка ще трае пет пъти по-дълго и на тях ще бъдат изложени 93 пъти повече хора. Това са два градуса - на процедура, най-хубавият сюжет за климата. " Това гласеше прогнозата на Организация на обединените нации за повишението на световните температури с два градуса, представена от сп. " Ню Йорк " предходната година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР