Томислав Дончев от ГЕРБ каза по Панорама на БНТ, че

...
Томислав Дончев от ГЕРБ каза по Панорама на БНТ, че
Коментари Харесай

Димитър Главчев оглави Сметната палата, сурови наказания за причиняване на смърт на пътя

Томислав Дончев от ГЕРБ сподели по " Панорама " на Българска национална телевизия, че такава работа е като наказване, което заслужават след двете безплодни години.

След 8 часа диспути депутатите одобриха измененията в Наказателния кодекс, като утежниха наказванията при закононарушения на пътя (в някои случаи и до 20 година затвор), стегнаха режима за трафика на мигранти, криминализираха действия, провокирани от ненавист. По-набързо избраха новия ръководител на Сметната палата. 

В средата на парламентарния ден ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи входираха в Народното събрание. 

Малко преди 22:00 часа Народното събрание избра номинираниоя от ГЕРБ-СДС Димитър Главчев за ръководител на Сметната палата. Той получи 148 гласа " за ", 34 - " срещу ", 6-ма се въздържаха. Главчев постави клетва пред Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Другият кандидат за поста - Нина Стоименова, препоръчана от " Възраждане ", събра 38 гласа в поддръжка, 40 " срещу ", а 99 се въздържаха.

Гласуването беше очевидно, по азбучен ред на личните имена на претендентите.

Мандатът на ръководителя на Сметната палата е 7 години.

Моята идея е прецизно да се придържаме към рамките на закона. Виждането ми е, когато някой кандидатства за някаква позиция, той би трябвало да е осведомен с нормативната уредба в тази област и да се преценява с нея, сподели Димитър Главчев при чуването му в Комисията по бюджет и финанси.

При представянето на кандидатурата в пленарната зала ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова уточни, че той има нужното обучение, професионален опит и експертиза за поста, по тази причина има и цялостната поддръжка на парламентарната група. Тя пожела " на добър час " и на другия претендент - Нина Стоименова.

От " Възраждане " подчертаха, че Стоименова дава отговор на условията да заеме длъжността ръководител на Сметната палата. Постарали сме се да заложим на човек с експертиза, а не на политическа фигура, както беше и с Българска народна банка, изясни Деян Николов. Той също пожела триумф на съперника на Нина Стоименова.

Какви са измененията в Наказателния кодекс

Измененията и допълненията в закона бяха събрани в общ план, който включва общо седем законопроекта - на Министерския съвет, ГЕРБ-СДС, " Българска социалистическа партия за България " и " Възраждане " - към 80 оферти сред двете гласувания.

Предложенията за промени в Наказателния кодекс, направени сред двете четения, са свързани основно с закононарушенията на пътя, трафика на мигранти, закононарушенията по ксенофобски, расистки подбуди и поради полова ориентировка. Народните представители оферират прецизиране на текстовете и увеличение на някои типове санкции.

Депутатите предвидиха по-тежки санкции за причиняване на гибел на пътя. По време на полемиката беше разисквано дали завишаването на глобите ще докара до предварителна защита.

Когато по несъобразителност е породена гибел при ръководство на транспортно средство, наказването е отнемане от независимост от три до осем години, а в изключително тежки случаи - от пет до дванадесет години, реши Народното събрание. Досега наказването по член 343 от Наказателен кодекс (ал. 1, писмен знак " в " ) беше от две до шест години, а в изключително тежки случаи - от три до 10 години затвор.

Ако действието е осъществено в пияно положение или след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози, или лицето без медицински аргументи откаже да бъде тествано за алкохол и/или наркотични субстанции или техните аналози, или от него е настъпила телесна щета или гибел на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има нужната дееспособност, когато такава се изисква по закон, както и след превишаване на позволената скорост в обитаемо място с повече от 50 км/ч, или в случай че действието е осъществено на червен сигнал на светофарната уредба или на пешеходна пътека, наказването при причиняване на гибел е отнемане от независимост от пет (досега от три години) до петнадесет години, а в изключително тежки случаи - отнемане от независимост от 10 до двадесет години, записаха депутатите. До момента наказването в изключително тежки случаи беше от пет до двадесет години.

Съдът може да отнеме в интерес на страната моторното транспортно средство, което е послужило за осъществяване на закононарушението и е благосъстоятелност на дееца, а когато деецът не е притежател - да присъди равностойността му, одобри още Народното събрание.

Още при започване на полемиката по закона се стигна до разногласия за метода на разискванията; съвещанието беше прекратено и призован председателски съвет. След него разискванията продължиха текст по текст. Мнозинството отхвърли предлагането на Любен Дилов от ГЕРБ за отсрочване на окончателното разискване за септември, макар претекстовете му: " Изключително значими неща, засягащи ориста на милиони хора, желаете с лека ръка, след три съвещания по 8-9 часа и едно от близо 24 часа да ги приемем през днешния ден и тук ", цитира го БНР. 

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова остро се възпротиви: " Можете ли да излезете извън да го кажете на майките и на бащите на убити деца от дрогирани водачи? Три месеца ги лъжете. Всеки ден са тук и чакат нашето решение, а вие: " Дайте в този момент да го оставим за септември ", с цел да идете на море ".

До към 18.00 часа депутатите одобриха промени, свързани с закононарушенията от ненавист. Криминализира се убийството, причиняването на телесна щета, похищение поради половата ориентировка на жертвата. Признакът " полова ориентировка " залегна и при закононарушенията срещу трудовите права на жителите.

Беше основан и обособен текст, който криминализира мъчение за жертвата да даде сведение или самопризнание, че е направила закононарушение. Също по този начин се усилва долната граница на наказванията за някои закононарушения в раздел " Разврат ", като разпространяване на порнографско наличие, склоняването лице, ненавършило 14-годишна възраст, да следи полови сношения и за принуждаване на разположение под 18 години да взе участие в порнографско зрелище.

Народните представители гласоподаваха още при условно наказване, което е не по-малко от шест месеца, съдът да може да наложи една или няколко пробационни ограничения (съвкупност от ограничения за надзор и влияние без отнемане от свобода).

Парламентът отхвърли предлагането на " Възраждане " за увеличението на рамките за неизбежна защита.

До 20.30 часа Народното събрание увеличи наказванията за трафик на незаконни мигранти и за прояви на свирепост към гръбначни животни. Депутатите одобриха на второ четене текстове от измененията в Наказателния кодекс (НК).

Който преведе през границата на страната обособени лица или групи от хора без позволение на надлежните органи на властта или въпреки с позволение, само че не през избраните за това места, се санкционира с отнемане от независимост от три до осем години и санкция от пет хиляди до двадесет хиляди лв., одобриха народните представители. Досега за това закононарушение се предвиждаше затвор от една до шест години.

Наказанието е отнемане от независимост от три до 10 години, санкция от 10 хиляди до тридесет хиляди лв. и конфискация на част или на цялото имущество на дееца, в случай че през границата е преведено малолетно или малолетно лице, превеждането е проведено от група или организация или е осъществено по предписание и/или в осъществяване на решение на проведена незаконна група, когато действието е съпроводено със опозиция и/или непокорство по отношение на орган на властта и/или е осъществено посредством разрушение, подкопаване или разваляне на оборудване за защита на границата. Досега наказването беше от една до 10 години затвор.

Ако тези действия са осъществени наново или съставлява рисков рецидив, наказването е отнемане от независимост от три до дванадесет години, санкция от 10 хиляди до тридесет хиляди лв. и конфискация на част или цялото имущество на дееца, записаха депутатите. В случаите, когато превеждането през границата е осъществено от проведена незаконна група, транспортното средство се лишава в интерес на страната, в случай че е благосъстоятелност на дееца, или се постанова санкция в размер на пазарната стойност на транспортното средство в лв., когато не е негова благосъстоятелност.

Който по какъвто и да е метод незаконно подкрепя чужденец да обитава или минава в страната в нарушаване на закона, се санкционира с отнемане от независимост от една до шест години и с санкция от три хиляди до 10 хиляди лв., записаха депутатите. Досега плануваното наказване беше до пет години затвор.

Депутатите покачиха и наказванията за прояви на свирепост към гръбначни животни. Който, като прояви свирепост към гръбначно животно, му аргументи незаконно гибел, тежко или трайно увреждане, се санкционира с отнемане от независимост от една до четири години и с санкция от хиляда до пет хиляди лв.. Досега Наказателен кодекс предвиждаше наказване за сходно закононарушение до три години затвор. Когато действието съставлява рисков рецидив, наказването е отнемане от независимост от две до пет години и санкция от пет до 10 хиляди лв., одобри Народното събрание.

Отхвърлено беше предлагането за основаване на нова наредба, която гласеше, че който изостави гръбначно животно или изхвърли новородено, което е негова благосъстоятелност или намиращо се под негов надзор, или го остави без задоволително грижи и от това последва гибел на животното, се санкционира с отнемане от независимост от една до три години и санкция от 1000 до 5000 лв..

Срещу този текст възрази Тошко Йорданов ( " ИТН " ) и уточни, че предлагането е безогледно. Той означи, че рибките също са гръбначни животни. Някой може да влезе в пандиза, тъй като му е умряла рибката или му е паднала котката през прозорец, тъй като я е оставил без контрол, разяснява Йорданов. " Който изхвърли новородено " - какво новородено? Това е несериозна работа ", разяснява и Атанас Атанасов (ПП-ДБ). Гроздан Караджов означи, че са препоръчани два пъти по-големи наказания, в случай че потърпевшото животно е закупено с европейски пари. Стою Стоев (ПП-ДБ) и Кристиан Вигенин ( " Българска социалистическа партия за България " ) възразиха против слагането на долна граница на наказването. 

Дневният ред за последния ден преди ваканцията

В дневния ред е и избор на ръководител на Сметната палата. Кандидатите за поста са двама - Димитър Главчев, повдигнат от ГЕРБ-СДС, и Нина Спасова - от " Възраждане ".

Програмата включва и второ четене на промени в Закона за горите.

Следваща точка е изборът на шеф на Националната здравноосигурителна каса. Станимир Михайлов е единственият претендент за поста. Той е препоръчан от парламентарната група на ПП-ДБ.

В дневния ред е и първо четене на промени в Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите.

Предвидено е и чуване на министъра на финансите Асен Василев по отношение на оценка на резултата върху финансово-икономическото положение и бюджета на страната и на ръководителя на Държавната организация " Национална сигурност " Пламен Тончев, по отношение на евентуалните опасности и вреди за България, след признатия на 21 юли Закон за изменение и допълнение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Възложените концесии за реализиране на действия в стратегически обекти от голяма важност за националната сигурност, засягащи петрол и артикули от нефтен генезис, създадени от недопечен петрол, с генезис Русия или изнесени от Русия, се приключват в едноседмичен период, записаха в закона депутатите. С промените на процедура се приключва концесията на " Лукойл " за пристанище " Росенец ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР