Томас Брай, Сърбия е най-близкият съюзник на Русия в Европа.

...
Томас Брай, Сърбия е най-близкият съюзник на Русия в Европа.
Коментари Харесай

Как проруската пропаганда трови Сърбия

Томас Брай,

Сърбия е най-близкият съдружник на Русия в Европа. За да резервира това състояние, Русия залива балканската страна с неистини и агитация против Запада. Много сърби ѝ имат вяра, само че не и когато вземат решение да търсят работа в чужбина. Политикът и посланик Владимир Кршлянин е един от най-изявените бранители на идеята за близки връзки сред родната му Сърбия и Русия. Той е бил измежду управителните функционери по време на ръководството на Социалистическата партия на Сърбия на Слободан Милошевич. 63-годишният мъж даже влезе в ролята на бранител на Милошевич пред трибунала в Хага.

В книгата си “Новият свят. Сърбия, Русия, Китай - бъдещето стартира ”, която беше показана в Белград, Кршлянин обрисува своята позиция за света, която се споделя и от огромна част от сръбското общество. В нея има тези като тази: “Също като Христос и Русия води война за спасението на човечеството ” или “Единствените два разновидността са победа на Русия или заличаването на човечеството ”.

Така работи дезинформацията

Повлияните от Русия сръбски медии повтарят тези рефрени всеки ден. Мощната пропагандна машина на двете съветски държавни медии “Спутник Сърбия ” и “RT Балкан ”, които имат огромни редакции в Белград, заливат с материали и сътрудниците си от Сърбия. Сръбските медии повтарят техните “информации ” в огромни мащаби и нормално не ги ревизират.

Как тъкмо действа тази дезинформация беше демонстрирано неотдавна при откриването на нов газопровод от България към Сърбия. От идната година по тази тръба ще тече газ от Азербайджан. От общо 85 милиона евро, колкото коства цялото строителство на газопровода, Европейският съюз даде на Сърбия 75 милиона евро - 50 от тях са безплатна помощ, а 25 – като заем с ниска рента.

Тази значима информация обаче беше упомената единствено периферно от сръбските медии. Сръбската държавна медиа RTS даже твърдеше, че газопроводът щял да бъде за съветски газ. В фотосите във вестниците представителят на Европейски Съюз беше напълно помрачен от най-важния човек - сръбският президент Александър Вучич.

Русия прави всичко по силите си, с цел да задържи Сърбия в своята орбита. Затова и управляващите в Москва, както и съветските държавни медии, по всякакъв начин се пробват да поддържат Вучич. Преди няколко дни белградският вестник “Информер ”, който се счита за “рупор ” на Вучич, сподели ясно какъв брой мощна е пропагандната поддръжка за сръбския водач. На първа страница на иданието се споделяше: “Чужди посолства и Сорос поддържат лъжливата съпротива ”. Разкритията били на РТ, се твърдеше във вестника. В последния си брой пък дясното националистическо списание “Pecat ” разгласява просторен портрет на съветския външен министър Сергей Лавров, озаглавено “Загрижен съм за сърбите ”.

Критики към Германия

Много сръбски медии напомнят, че сърбите са били “братя по оръжие ” с руснаците в двете международни войни. Посланикът на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко постоянно гостува в сръбските медии и твърди, че Западът работил по един и същи метод и в Косово, и в Украйна. А косовската карта се показва от съветските и сръбските медии като асо в ръкава на Белград: Русия (и Китай) били гарантите в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че Сърбия и отсега нататък ще може да претендира за Косово, настояват те. За разлика от тях " Западът " желал да отдели някогашната сръбска провинция от Белград един път вечно.

Русия се показва и като опция на Запада в сръбската предизборна акция. " Западните господари от НАТО минават в тотална атака и заповядват Сърбия най-накрая да бъде сложена на колене и да капитулира ", написа преди няколко дни “Спутник ”. Огромен брой сръбски онлайн медии мултиплицираха тази подправена вест.

Руските и сръбските медии неведнъж упрекваха Германия, че желала да извърши прелом в Сърбия. Когато наскоро външната министърка Аналена Бербок разкритикува националистическите тонове в сръбската предизборна акция, тя беше упрекната, че се е " намесила жестоко " в изборите. Твърдеше се още, че немските политици „ възхваляват прелестното бъдеще в Европейски Съюз, а в това време раздират на части сръбската страна ".

Москва като противотежест на Запада

Вучич, който на процедура самичък провежда предизборната акция на своята партия, макар че по конституция няма право да взе участие интензивно в политиката, благодари на Русия за поддръжката в предизборната акция с обети за честност: " Борих се да подсигурявам, че другарството с Русия, което сме градили в продължение на десетилетия, няма да бъде разрушено за една нощ ", сподели той, визирайки упорития си отвод да наложи наказания против Москва. „ В края на краищата руснаците са наши обичайни другари ", сподели още Вучич. От друга страна, следените от него медии непрестанно популяризират информацията, че западните страни финансирали опозицията в страната, с цел да го смъкват от власт.

Във всеки случай съветските позиции намират дружелюбен банкет на всички места в Сърбия. Това е един виртуален свят, който се основава и поддържа от следените от Белград медии. В реалност страната има доста по-тесни връзки със Запада, в сравнение с с Русия. Две трети от търговията се реализират с Европейски Съюз и множеството задгранични вложения идват оттова. И никой не би си и помислил да търси работа или да учи в Русия. Когато става въпрос за персоналното благоденствие, за персоналното бъдеще, желанията на сърбите клонят към Запада – и най-много към Австрия и Германия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР