Тол таксите ще имат минимално въздействие върху цените на основните хранителни стоки.

...
Тол таксите ще имат минимално
въздействие върху цените на основните
хранителни стоки.
Коментари Харесай

Изследване на Световната банка показва, че тол таксите ще оскъпят хранителните продукти с до 2 ст.

Тол таксите ще имат минимално въздействие върху цените на основните хранителни артикули. Максималното поскъпване е до 2 ст. за кг/л при брашното, хляба, прясното и киселото мляко и безалкохолните. Така че въвеждането на тола за тежкотоварния трафик над 3,5 тона няма да се отрази значително върху разходите на семействата.

Това демонстрира разбор на екип на Световната банка, която е съветник на Агенция „ Пътна инфраструктура “ при въвеждане на новата система за електронно таксуване при потребление на републиканските пътища. Анализът е изготвен по искане на възложителя и целта му е да се вземе информирано решение при установяване на цените, така че по едно и също време да се реализира баланс между ползите на страната и превозвачите, само че и да се защитят потребителите.

Eкспертите на Световната банка са направили калкулации за 19 групи артикули, които участват всеки ден на трапезата на българина. Сметките са на база тарифите, които към този момент са оповестени за обществено разискване и предлагания обхват на платената пътна мрежа от 6050 км. За стоките са употребявани осреднени цени на Националния статистически институт.

Според проучването максималното увеличение в другите групи ще е от 0,05% при прясната и замразената риба до близо 4% при безалкохолните питиета. В абсолютно изражение това е най-вече 2 ст./кг/л.

Експертите означават, че очакваното поскъпване при обособените артикули е различно според от тяхната цена, разстояние на транспорт, тегло и размер. Колкото повече се преработва един продукт, толкоз повече нараства, защото транспортните разноски се усилват. Има значение също дали стоката е от импорт или е локално произвеждане.

Средната цена на кг ориз например по данни на Национален статистически институт е 2,33 лева с Данък добавена стойност. При средна дължина на транспорт от 189 км за транспортиране на този артикул, текущите средни разноски с винетка са 32,38 лева на звук. При въвеждане на тол таксуване се очаква да набъбнат на 34,64 лева./тон, което е увеличение на транспортните разноски със 7%. Но защото делът на тези разноски при ориза е дребен (1,8%), отражението върху крайната цена на единица продукция би било най-вече 0,17% или 0,004 лева./кг. Трябва да се има поради, че един камион превозва не 1 кг ориз, а няколко тона според вместимостта на транспортното средство. И така тол таксата, която е дребна част от транспортния разход /основната част е горивото/, разпределени върху целия товар, води до минимално оскъпяване. Това показва, че всяко говорене за по-драстично покачване на цените на стоките поради тол таксите ще е спекулативно.

Минимално е нарастването и на хляба. При средната цена на кг от 1,41 лева и средна дължина на транспорт от 347 км за транспортиране на този артикул, текущите средни разноски с винетка са 83,21 лева на звук. При въвеждане на тол таксуване се очаква да набъбнат на 92,31 лева./т, което е увеличение на транспортните разноски със 10,9%. При хляба делът на тези разноски е по-голям в сравнение с при ориза (7,8%), защото продуктът минава през повече стадии на преработка и в него са калкулирани транспортните разноски и за суровините. Но защото тол таксата се преразпределя върху целия товар в един камион, то увеличението в крайната цена на единица продукция би било най-вече – 1,67 % или 0,023 лв./кг.

Какво е отражението върху цената на млякото?

При междинната цена на литър от 1,52 лева и средна дължина на транспорт от 347 км за транспортиране на този артикул, текущите средни разноски с винетка са 83,21 лева на 1000 литра. При въвеждане на тол таксуване се очаква да набъбнат на 92,31 лева./т, което е увеличение на транспортните разноски със средно 10,9%, защото млякото се транспортира на по-дълги дистанции от ориза. Но изчисленията демонстрират, че максималното нарастване на литър мляко в резултат от въвеждане на тол таксите би било най-вече 1,54 % или 0,023 лева./л.

Важен факт е, че при обсег на платената мрежа от 6050 км, 14 хиляди километра републикански пътища ще бъдат освободени от пътни такси. Това значи, че за транспортните средства над 3,5 т, които се движат по тях, транспортните разходи даже ще намалеят. Затова автоматичното пренасяне на размера на тол таксата върху комерсиалните артикули не може и не трябва да послужи за опрощение за увеличението на цените на хранителните продукти.

Според анализаторите спирачка за спекулативното повишение на цените на транспортните услуги е и изключително силната конкуренция в сектора. В момента на българския пазар оперират доста чужди компании, които работят с дългосрочни контракти с вносителите и големите търговски вериги. Повечето от транспортните компаниите познават работата с тол такси и знаят по какъв начин да ги калкулират в цените на транспортните си услуги.

В по-различна обстановка ще бъдат малките местни компании, които имат по 1-2 камиона. Но и при тях спирачка за неконтролираното и фрапантно повишаване на цените за транспорт ще е голямата конкуренция. Това се потвърждава и от практиката в страни, където се прилага тол при придвижване по пътната мрежа. При въвеждане на тол таксите в Германия например са очаквали цените на стоките да се покачат със 7-9%, само че крайният резултат от действителното повишаване заради въвеждането им е било 0,15%.

По искане на АПИ екипът на Световната банка проучва и отражението на тол таксите върху цените на автобусните билети. Той е на база догатката, че превозвачите ще трансферират напълно върху цената на билетите разноските си за преминаване от винетка към тол такса. Проучването демонстрира, че даже в този случай покачването би трябвало да е между 5 и 96 ст. Оценката демонстрира, че при късите автобусни линии като Плевен-Ловеч или Пловдив-Пазарджик тол цените ще доведат до повишаване на билетите сред 5 и 15 стотинки. При направления със междинна или по-голяма дължина повишаването ще е с 5-6%, но не повече от 96 ст. Разликите идват от дължината на маршрутите и каква част от тях е по платената мрежа. Зависят също от натоварването и емисионния клас на автобуса. Така билетът от София до Перник например ще поевтинее с 2,2%, така като делът на таксуваната мрежа по този маршрут е единствено 30%.

Малко по-голямо е нарастването при по-дългите дистанции. В момента средната цена на билета от София до Русе например е към 21,84 лева При средна заетост от 20 индивида в рейс, цената на винетката на един пасажер е 13 ст. Тол таксата на пасажер по този маршрут с дължина 316,12 км е 63 ст. и в случай, че мрежата с тол таксуване е 85% от целия маршрут, цената на билета ще се увеличи на 22,44 лева или нарастването ще е с към 60 ст.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР