Току-що Министерски съвет прие две изключително приоритетни и належащи законодателни

...
Току-що Министерски съвет прие две изключително приоритетни и належащи законодателни
Коментари Харесай

Създава се Национален съвет по превенция и защита от домашното насилие -

Току-що Министерски съвет одобри две извънредно предпочитани и належащи законодателни промени, създадени от Министерството на правораздаването, по отношение на промени и допълнения на Закона за отбрана от домашното принуждение и Търговския закон.

Това съобщи министърът на правораздаването Надежда Йорданова на брифинг след съвещанието на държавното управление. 

Йорданова добави, че планът планува още основаването на Национален съвет за реализиране на държавната политика по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение.

" Предлага се и основаване на национална осведомителна система и народен указател за случаите на домашно принуждение, осъществени на територията на страната или във връзка с български жители в чужбина, които са потърсили помощ и поддръжка ", сподели още Йорданова.

От думите й стана ясно, че достъп до данните в системата ще имат Министерство на вътрешните работи, Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията за качеството на обществените услуги, Държавната организация за протекция на детето и органите на правосъдната власт.

Министърът в оставка добави, че изключителното изостряне на казуса за домашно принуждение в последните няколко години и увеличението на броя на потърпевшите и жертвите сложи въпроса като предпочитан и наложи доста възстановяване на законодателството в региона.

" Предвидените промени ще допринесат за обезпечаване на бърза, ефикасна и съответна отбрана и поддръжка на потърпевшите от домашно принуждение лица или лица в риск, както и практикуване на превантивно и възпиращо деяние върху причинителя на насилието ", сподели още Йорданова.

С признатите оферти се улеснява достъпът до правораздаване , уголемява се кръгът на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които могат да търсят отбрана, усилват се ограниченията за отбрана, които могат да се постановат от способените органи.

Одобрените промените в Търговския закон за производството по неплатежоспособност съставляват законодателно решение, което дава втори късмет на хората, които са имали усложнения.

" Законопроектът е част от промените по Националния проект за възобновяване и резистентност и застъпват две огромни тематики – процесът по неплатежоспособност и процесът за стабилизация ", съобщи министърът на правораздаването.

Тези разпореждания обгръщат безусловно целия бизнес набор, всички търговци и една нова група хора – лицата които се самоосигуряват, хората които са със свободни специалности. Така и на тях ще могат да бъдат опрощавани избрани отговорности. " Направихме процедурите по-бързи и по-прозрачни, понижаваме и таксите при тези производства ", сподели Надежда Йораданова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР