Тодор ШишковКапиталПрез тази година ЕС ще внесе рекордни количества втечнен

...
Тодор ШишковКапиталПрез тази година ЕС ще внесе рекордни количества втечнен
Коментари Харесай

Global Witness. ЕС с рекордни доставки на втечнен газ от Русия през 2023 г.

Тодор Шишков

" Капитал "

През тази година Европейски Съюз ще внесе рекордни количества полутечен природен газ от Русия, макар че задачата е блокът да се откаже от съветските изкопаеми горива до 2027 година През първите седем месеца на тази година Белгия и Испания са вторият и третият по величина покупател на съветски полутечен природен газ (LNG) след Китай съгласно разбор на данни от промишлеността, изработен от неправителствената организация Global Witness.

Като цяло вносът на LNG в Европейски Съюз е повишен с 40% сред януари и юли тази година в съпоставяне със същия интервал на 2021 година, преди пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. Скокът идва от ниска база, защото Европейски Съюз не е внасял обилни количества полутечен природен газ преди войната в Украйна заради зависимостта си от тръбопроводния газ от Русия. Но нарастването е доста по-рязко от междинното световно нарастване на вноса на съветски полутечен природен газ, което е 6% за същия интервал, декларират от Global Witness.

Анализът на неправителствената организация се основава на данни на компанията за разбори Kpler, които демонстрират, че Европейски Съюз внася към 1.7% повече съветски полутечен природен газ спрямо предходната година, когато вносът доближи рекордно високи стойности. Global Witness съобщи, че разноските за полутечен природен газ, импортиран от януари до юли по цени на спот пазара, възлизат на 5.29 милиарда евро.

" Шокиращо е, че страните от Европейски Съюз са работили толкоз интензивно, с цел да се откажат от съветския изкопаем газ по тръби единствено с цел да го заменят с еквивалента, доставян с кораби ", декларира Джонатан Норонха-Гант, старши деятел на акцията за изкопаемите горива в Global Witness. " Няма значение дали идва от водопровод или от транспортен съд - това към момента значи, че европейските компании изпращат милиарди във военната каса на Владимир Путин. "

Откъде идва съветският полутечен газ

По-голямата част от съветските размери идват от взаимното дружество за полутечен природен газ " Ямал ", чийто мажоритарен притежател е съветската компания " Новатек ". Съдружници са още френската TotalEnergies, китайската CNPC и китайски държавен фонд. Предприятието е освободено от експортни мита, само че се полза с налог върху приходите.

Освен че вследствие на това Русия получава милиарди евро доходи в миг, когато Европейски Съюз продължава да стяга режима си на наказания против Москва, равнищата на импорт излагат Европейски Съюз на риск от ненадейно решение на Кремъл да приключи доставките, както направи с тръбопроводния газ през предходната година.

Алекс Фроли, старши анализатор по полутечен природен газ в консултантската компания ICIS, съобщи, че " дълготрайните купувачи в Европа настояват, че ще продължат да вземат контрактуваните размери, в случай че това не бъде неразрешено от политиците ". Според него възбраната за импорт от Европейски Съюз ще докара до известни разстройства в корабоплаването, защото ще би трябвало да се пренаредят моделите на международната търговия, " само че в последна сметка Европа ще може да откри други снабдители, а Русия - други купувачи ".

Белгия внася огромни количества съветски полутечен природен газ, защото нейното пристанище Зеебрюге е един от дребното европейски пунктове за претоварване на полутечен природен газ от танкери с ледено покритие, употребявани в далечния север, на елементарни товарни кораби.

Испанската енергийна компания Naturgy и френската Total също имат непрекъснати контракти за огромни количества съветски полутечен природен газ, настояват анализатори.

Политиците на Европейски Съюз приканват европейските компании да не купуват съветски полутечен природен газ. Испанският министър на енергетиката Тереза Рибера съобщи през март, че на втечнения природен газ би трябвало да бъдат наложени наказания, като добави, че обстановката е " неуместна ".

Енергийният комисар Кадри Симсон съобщи, че блокът " може и би трябвало да се отърве изцяло от съветския газ допустимо най-скоро, като въпреки всичко не не помни за сигурността на доставките ".

Именно това е и най-голямата спънка пред налагането на наказания по отношение на втечнения природен газ. Официално лице съобщи пред FT, че макар запълването от над 90% на европейските газови складове към момента има " доста раздразнителност " по отношение на спомагателни съкращения на доставките.

Опит за контролиране на растящия бранш въпреки всичко има. През март министрите на енергетиката вкараха уговорка към новите правила, които ръководят газовия пазар на блока. Тя ще разреши на държавните управления да забранят на съветски и беларуски компании да резервират потенциал в инфраструктурата за LNG на съюза. Целта е да се откри легален метод за попречване на вноса. Въпреки това предлагането би трябвало първо да бъде контрактувано с Европейския парламент, като чак тогава то може да влезе в действие.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР